Çocuk edebiyatının ünlü yazarlarından Gülsüm Cengiz, Ekin Yayınevi’nin katkılarıyla, Alaplı Belediyesi’nin davetlisi olarak geldiği ilçede, 5 seans halinde ilk ve ortaöğretim okulu öğrencileriyle söyleşti; kitaplarını öğrenciler için imzaladı.

 

Basılı 101 kitabı bulunan, yurt içi ve yurt dışından 8 ödül sahibi Gülsüm Cengiz, eski Tansa binası üzerindeki Alaplı Belediyesi Kültür Salonu’nda öğrencilerle yazarlık deneyimlerini, bilgi ve tecrübesini paylaşarak, onların sorularını cevaplandırdı. Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu ve eşi Dilek Çimenoğlu’nun da izlediği söyleşide Yazar Gülsüm Cengiz, kitap okumanın bir hobi değil; ekmek, su gibi temel bir gereksinim olduğunu anlattı.

Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Yazar Gülsüm Cengiz’in Alaplı ilçesini ziyaretinden ve öğrencilerle söyleşi ve imza gününe katılmasından büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, “Sayın Gülsüm Cengiz’e ve kendisinin buraya gelmesine vesile olan Ekin Yayıncılık adına Sayın Muhittin Bozan’a çok teşekkür ediyorum. Okuyanla okumayan hiç kuşkusuz bir olmuyor. Okumanın, insan yaşamı için ileriye dönük çok büyük faydaları var. Biz de Alaplı Belediyesi olarak, benim göreve başladığımdan bu yana bu kazanımlardan ilçemizin azami ölçüde faydalanmasını sağlamak, öğrencilerimizin geleceğe yönelik bilincinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla elimizden geldiğince,kısıtlı imkanlarla kültürel aktiviteler düzenlemeye çalışıyoruz. Eğitim ve kültürü olmayan bir toplum hiçbir işe yaramaz. Siz Alaplı’nın her tarafını asfalt da yapsanız, çocuk parklarıyla, kaldırımlarıyla çok modern bir şehir de yaratsanız, Alaplı’da herkes seçkin de olsa, herkesin bol parası da olsa; eğitim ve kültürün olmadığı sürece, inanın zenginlik, o para pul, o güzellikler hiçbir işe yaramayacaktır. İnsanı zengin yapan eğitimdir, kültürdür. Önce bu unsurların zenginleşmesi gerekiyor. Bir ilçede eğitimli, kültürlü insanların fazla olması, o şehrin asıl zenginliğinin göstergesidir. Bunun için biz Alaplı Belediyesi olarak bugüne kadar tiyatrolar getirdik, her biri alanında uzman yazarlar getirdik, sinema filmleri sahneledik. Bundan sonra da, değerli yazarlarımızı ilçemize getirmeye ve sosyal ve kültürel faaliyetlerimize zenginlik katmaya devam edeceğiz” dedi.

Yazar Gülsüm Cengiz  söyleşide öğrencilere kitap okumaları tavsiyesinde bulundu. Cengiz, konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Toplumumuzun gerçekten zengin bir kültürü var ve gençlerin bu kültürü tanımaya hakları var. Bunun da yolu okumaktan geçiyor. Dilimiz, Türkçemiz bugün müthiş bir kirlenme ve yoksullaşma içinde. Herkes de bundan şikayetçi, şikayetçi olmayan yok. Dilin yoksullaşmasında kitle iletişim araçlarının, yani televizyonun, internetin ve çok harika bir gelişim olmasına rağmen teknolojinin biraz olumsuz etkileri var. Dil konusunun panzehiri yine okumaktan geçiyor. Çünkü, dili yaşatan edebiyat eserleridir. Çünkü, edebiyatçılar, şairler, yazarlar hala sözcükleri yaşatmaktadırlar. Kitle iletişim araçlarının insanların üzerinde çok büyük etkileri var. Özellikle çocukların, gençlerin kadınların üzerinde çok büyük etkileri var; davranışlarımızı belirliyor. İnsanlarımızın okumayla, kitapla geç buluşmasının bir nedeni de matbaanın bize geç gelmesidir.”

Söyleşinin sonunda Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu eşi Dilek Çimenoğlu ile birlikte Yazar Gülsüm Cengiz’e çiçek takdim etti. Yazar Güzlüm Cengiz’e ayrıca “Teşekkür Belgesi” verildi.