Yıl 2008, bir yıl önce DSİ tarafından yapılan ihaleyle, ilçe halkının, Erdemir’imizin ve tarım alanlarımızın temel ihtiyacı olan suyun ortak kullanımı için yapılan Kızılcapınar Barajı’nı besleyen Kurtlarsuyu’nun, 2,5 kilometrelik tünel ile nasıl yönünün değiştirildiğini  1 ve 2 Nisan 2008 tarihinde yayımladığımız iki ayrı  manşet haberlerle duyurduk.

Tünel inşaatının bile yarıya geldiği Gaca tepesindeki çalışmayı da yerinde fotoğraflayarak yayımladığımız bu iki ayrı haberi, bugün bir kez daha gündeme taşırken, ilçenin hak ve çıkarlarını korumada sorumluluğu olanların bu tür haksızlıklara izin vermemeleri gerektiğini hatırlatıyoruz.

Kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğu çerçevesinde, objektif kriterleri öne çıkararak 1 Nisan 2008’deki ilk haberimizin başlığı

UYUDUK MU, UYUTULDUK MU?!!”

İŞTE O HABER:

Kdz. Ereğli’nin Kurtlarsuyu’ nun Kozlu’ya aktarılması projesi neden gizli tutuldu? AKP’nin milletvekilleri, il ve ilçe yöneticileri ile il genel meclis üyeleri Kdz. Ereğli halkının iznini almadan nasıl böyle bir projeyi başlattılar?

Erdemir’in Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne, Ereğli Belediyesi’nin de Devlet Su İşleri Kastamonu Bölge

Müdürlüğü’ne yaptıkları itiraz için ilk yanıt Kdz. Ereğli Belediyesi’ne verildi. DSI, Kurtlaarsuyu’nun regülatör ve tünel vasıtasıyla Gaca Deresi’ne akıtılması için 14 şubat 2007 tarihinde yer tesliminin yapıldığına da bildirdi.

AKP İktidarlarının Ereğli’ye attığı gizli kazık yeni ortaya çıkarıldı. Kdz. Ereğli’nin tüm içme ve sulama suyunun karşılandığı Kızılcapınar Barajı’nı besleyen Kurtlarsuyu’nun Kozlu’ya akıtılması için yapılan projenin ihale edilip de inşaatına başlanması olayı gündeme bomba gibi düştü.

SİNSİ OPERASYON

Gazeteniz Önder’in günışığına çıkardığı belge ile kamuoyunun haberdar olduğu konu sonrasında, AKP iktidarının yöneticileri görüş belirtmekten kaçarken, sorumuz üzerine milletvekili Fazlı Erdoğan “Ölçüm yapılacak Ereğli’nin suyu fazla ise Kozlu’ya akıtılacak ” dediğinde, proje tamamlanıp inşaatına bile başlanmıştı. AKP Zonguldak Milletvekilli Fazlı Erdoğan, inşatı devam eden bir proje ile ilgili olarak “ölçüm yapılacak” sözleriyle toplumu uyuturken, iktidar temsilcilerinin ve özelikle de Kdz. Ereğli’den seçilen il genel meclis üyelerinin bu sinsi operasyona seyirci kalmalarının sebebi tartışılıyor.

PROJE VE İHALE SÜRECİ

DSİ ‘ye hazırlattırılan bu projeyle ilgili olarak Erdemir DSİ Genel Müdürlüğü’ne bir yazı göndererek bilgi istemiş, ardından da Kdz. Ereğli Belediyesi de DSİ Kastamonu Bölge Müdürlüğü’ne başvurmuştur. Kastamonu Bölge Müdürlüğünden gönderilen yazıda, projenin 2003 yılında Kozlu Barajı’nın su seviyesinin minimum su kotuna kadar inmesi nedeniyle başlatıldığı vurgulanarak “bu barajdan içme ve kullanma suyu sağlayan toplam 177 000 olan Zonguldak Şehir Merkezi ile çevre yerleşimlerinde (Kozlu, Kilimli ve Çatalağzı) çok büyük boyuta içme ve kullanma suyu sıkıntısı yaşanmıştır. Sorunun acil çözümü amacıyla çalışmalara başlanılmış, yörede bulunan yer üstü ve yeraltı sularının geliştirilerek yeni içme ve kullanma suyu kaynakları alternatiflerinin ortaya konulması amacıyla ‘Zonguldak İli İçme ve Kullanma Suyu Acil Eylem Planı Raporu- Kasım/2003 ’ hazırlanmıştır. Farklı alternatiflerin incelendiği bu raporda, teknik ve ekonomik yönden en uygun çözüm olarak; Kurtlarsuyu Deresi havzası içinde yer alan Gaca Deresine aktarılmasını uygun görmüştür. Zonguldak İçme Suyu Tüneli ve Kanalı inşaatı adıyla 31.10.2006 tarihinde ihalesi yapılmış 9 500 160 YTL teklif bedeli üzerinden Özgün İnşaat+ Tinaş Taahhüt Olarak Girişimi’ne ihale edilmiş. 18.01.2007 tarihinde sözleşme imzalanmış ve 14.02.2007 tarihinde yer teslimi yapılmıştır. Doğan Regütörü vasıtasıyla Kozlu Barajı’na 9,72 hm3/yıl su aktarılması hedeflenmektedir” denildi.

DSİ:AZALMA OLMAYACAKTIR

Sözleşmeye göre tesisin iş bitim tarihi 13.02.2009 olduğunu da bildiren DSİ’nin yanıt yazısı şu şekilde:“Kızılcapınar Baraj yeri akımları, revize edilmiş hidroloji raporuna göre ortalama 239.192 hm3/yıl su toplam akımın sadece %4 gibi küçük bir kısmı olup, barajın ana yapılma nedenleri olan endüstri, sulama ve içme suyu amaçlarında herhangi bir sıkıntıya sebep olmayacaktır. İnşaatı devam etmekte olan Kızılcapınar Barajı Ana İsale hattı tamamladıktan sonra, planlama raporunda öngörülmüş olan 25,56hm3/yıl içme suyunu güvenli şekilde Belediyenize sağlanacaktır. Yazınızda bahsetmiş olduğunuz Delihakkı Keson kuyularınızın suyunun azalması hususundaki bilginiz ise yanlış olup, toplam akımdaki meydana gelecek olan %4’lük azalma tesislerinizin su kaynağında doğal duruma göre bir değişikliğe yol açmayacaktır.”

2 Nisan 2008 Çarşamba günü yayımlanan haberimizin başlığı ise   

“İŞİ BİTİRMİŞLER GÜNAYDIN!”

Gazeteniz Önder, yöre halkını yakından ilgilendiren ve tedirgin eden su konusundaki tartışmalar üzerine Zonguldak’ın deniz seviyesinden 400 metre yüksekliğine çıkarak Gaca Tepesi’nde yapılan çalışmaları bizzat yerinde gördü. Kdz. Ereğli Belediye’si Su ve Kanalizasyon İşletme Müdürü Bayram Aydoğan ile yaptığı bu gezide, açıkça Ereğli halkının uyutulduğunu gördük.

Milletvekili Fazlı Erdoğan ısrarlı sorularımız üzerine 1.5 ay önce “Devlet Su İşleri ölçüm yapılacak, su fazla ise Kozlu’ya akıtılacak” açıklamasını yapmak zorunda kalırken, inşaatına 1 yıl önce başlanan 2.5 kilometre uzunluğundaki tünelin 900 metresi delindi, önümüzdeki yıl da Kurtlarsuyu’nu Kozlu’ya akıtmaya başlayacak.

Kozlu , Zonguldak, Kilimli ve Çatalağzı’na kadar olan tüm güzergaha su sağlayan Ulutan Barajı’na, yörenin gelişimini de dikkate alarak Filyos’ tan denize boşa akan suyu almayı düşünmeyenler, Ereğli halkından onay almadan ve Erdemir’inde üretimini tehlikeye düşürmekten kaçınmadılar.

Gazeteniz Önder toplumsal sorunları gündeme taşıma ve kamuoyu oluşturma sorumluluğu içinde yine çok önemli bir konuyu günışığına çıkardı. Erdemir tarafından finansmanı sağlanan ve Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan Kızılcapınar Barajı’nın su kaynaklarından biri olan Kurtlarsuyu’nun  tünelle Ulutan Barajı’na yönlendirilmesi için başlatılan inşaat alanının bulunduğu Gaca tepesine gittik.

ÇALIŞMALAR TAM GAZ

Kdz. Ereğli Belediyesi’nin Su ve Kanalizasyon İşletme Müdürü Bayram Aydoğan’ın da katıldığı bu yolculuğumuzda, Zonguldak üzerinden Gaca’ya giderek yeryüzünün 400 metre yükseğine çıktık.  DSİ tarafından 2007 yılının başında ihale edilen edilen ve önümüzde yıl da teslimi yapılacak olan 2.5 kilometrelik tünel inşaatının başlangıç noktasına gittik. Ereğli’nin Kurtlarsuyu, bu tünel ile Gaca Deresi’ne akıtıldıktan sonra Kozlu Ulutan Barajı’na kendi cazibesi ile götürülecek. 10 milyon YTL ile ihale edilen tünel inşaatının giriş bölümünde elektrik de yok ama teknolojik olanaklar öylesine öyle iyi kullanılıyor ki, o ısız mevkide her türlü konforu bulabilmek mümkün. İhaleyi alan Özgün inşaat, jeneratör ile elektrik üretimi de yaparak emekçilerin iyi koşullarda çalışma olanağı sunarken, 2.5 kilometrelik tünelin 900 metresini kısa zamanda açmış bile. Kumtarla Mevkiindeki tünelin girişinin rakamı 401 metre ve Kurtlar suyu burada yapılacak bir regülasyon çalışmasının ardından tünel aracılığı ile Gaca Deresi’ne ulaştırılacak. Gaca Deresine akıtılacak Kurtlarsuyu’nun çıkış noktası da Alancık mevki ve 381 metre rakıma sahip. Alancık’a elektrik de çekmiş müteahhit firma. Bu alan merkez olmuş ve tüm işçi ve sosyal hizmet konteynırları burada konuşlandırılmış. Yaklaşık bir yıl içinde şantiyenin kurulması ve çalışmalar başlanmasının ardından alınan mesafe, önümüzdeki yıl teslim tarihinde aksama olmayacağını ortaya koyuyor.

NEDEN GİZLİ SAKLI

Erdemir’in Kızılcapınar Barajı’nda hidro elektrik santral kurmak için başlattığı girişim sonrasında DSİ’ye sunduğu projenin incelenmesi sırasında, DSİ’nin Kızılcapınar Barajı’nı besleyen Kurtlarsuyu’nu  Kozlu Ulutan Barajı’na akıtmak için harekete geçtiği ortaya çıkmıştı. Erdemir’in, “ÜRETİMİM AKSARSA KDZ. EREĞLİ HALKINA VERDİĞİM İÇME SUYUNDA KISINTIYA GİDERİM ” uyarısı dikkat çekti. Kurtlarsuyu’nun Kozlu’ya akıtılması projesiyle bilgi almak üzere kapısını çaldığımız AKP’li üyeler “araştıralım” diye yanıt verirken, İl Genel Meclis Üyeleri ise tamamen sessizliğe bürünmüştü. Bir basın toplantısında bu konuyu soru olarak yönelttiğimiz AKP Milletvekilli Fazlı Erdoğan ise, “DSİ ölçüm yapacak, su fazla ise Kozlu’ya akıtılacak” demişti. Yapılan projenin Kdz. Ereğli halkından ve kamuoyundan saklanarak gizli bazı hesapların içine düşülmesi dikkatlerden kaçmıyor. Kızılcapınar Barajı’nı besleyen Kurtlarsuyu’nu  almışlar, Kozlu Ulutan Barajı’na da önümüzdeki yıl akıtacaklar.

Haberler: Eyüp Bektaş