Alaplı'da 40 yıldır demircilik mesleği ile uğraşan Yaşar Durmuş (48), demircilik mesleğinin her zaman geçerliliğini koruduğunu söyledi.
Demircilik mesleğinden geçimini sağlayan Yaşar Durmuş, demircilik sektörünün teknolojik gelişmelere yenik düşmediğini aksine geçerliliğini koruduğunu savundu. Demire şekil vererek can vermenin tarifi imkansız bir zevk olduğunu belirten Durmuş, bin 200 santigrat derece ısıya ulaşılarak demire şekil verildiğini ifade ederek şöyle dedi:
40 yıldır demire şekil vermek suretiyle, kazma, kürek, tırpan, balta, çapa, fındık bıçağı, kurban bıçakları, bahçe ev aletlerinin tümünü imal ediyoruz. Ben bu mesleği babamdan öğrendim. Küçük yaşlardan itibaren severek ve isteyerek yapıyorum. Kendi demirci dükkânımızda ilk önce çekiç tutmayı öğrendim. Sonra demiri dövmeyi demire su vermeyi öğrendim.
40 yıldır severek demircilik mesleğini yapıyorum. Yaptığınız işten zevk almak gerek. Ben sıcağın karşısında demire can vermeyi ve demirle uğraşmayı çok seviyorum.  Bu aşamada bizden daha usta büyüklerimiz kalmadı. Bizler bu mesleğin son ustalarıyız. Yeni yetişen demirci kalfalarının bizim yerimizi tutmaları için bizlerde yardımcı oluyoruz. Benim gibi demircilik mesleğini seven oğluma da bu mesleği öğretiyorum. Oğlumda demirle uğraşmayı ona şekil vermeyi seviyor. Sıcak demir işiyle uğraşmak bana zevk veriyor.  Zor ama bir o kadar da zevkli. Ateşin karşısında az kış demen sıcakla iç içe çalışmak ancak bu mesleği sevmekle yapılabilir.  Alaplı'da iki üç demirci ustasından biriyiz. Eskiden çok fazla hem usta hem de demircilik işi yapan esnaf vardı. Zamanla bunların birçoğu iş yerlerini kapattı.