Çarkçıbaşı Üsküdarlı Osman Efendi, Yağcı ve Lostmoros Hikmet Efendi, Serdümen Rıfat Reis, Güverte Lostromosları Recep Reis ve Üsküdarlı Ali Reis, Ateşçi Göreleli Yusuf, Kamarot Erzincanlı Salih ve İstanbullu Avram 23 Ocak 1021 gecesi 8 kişilik mürettebat Süvari Osman Bey’i yaşı nedeniyle “sen gelme!” Diyerek helalleşip Alemdar Gemisini kaçırarak Ulusal Kurtuluş Savaşına katılmak üzere İstanbul’dan Ereğli’ye geldiler.

Tek amaç vardı. Rusya’daki silahları Trabzon’a getirerek, buradan Kastamonu aracılığı ile Anadolu’ya dağıtmak ve ülkemizi düşman işgalinden kurtararak özgürlüğüne kavuşturmak.

Kurtuluş Savaşı’nda işgalden ilk kurtulan şehir olan Karadeniz Ereğli’ye 26 Ocak günü saat 03.00 civarlarında gelen Alemdar ve mürettebatını Kurtuluş Savaşı’nın kahramanı Mustafa Kemal’e bağlılık yemini eden Ereğlililer karşıladı. Sonraki süreçte, Zonguldak’a ve ardından Kastamonu’ya gidecek olan Alemdar’ı Ereğli’nin Ölüce mevkisinde yakalayan Fransız kambotundan gemiye binenleri derdest eden Alemdar kahramanları Recep Kahya’yı şehit verseler de, gemideki Fransızları esir alıp gemiyi vermediler ve  Ereğli’ye geldiler.

Ankara Hükümetinin ilk uluslararası anlaşması işte o Fransız esirlerinin serbest bırakılması karşılığında atılırken,  Karadeniz’deki Türk ulaşımı engellemesi kaldırdı.

Sonraki süreçte, Alemdar Rusya’dan çok silah taşını ve Uluslar Kurtuluş Savaşımızın bilinen bilinmeyen tüm kahramanlarına lojistik hizmeti verdi.

TARİHE BIRAKTIKLARI

Kurtuluş Savaşı’nın işgalden ilk kurtulan şehri Karadeniz Ereğli’dir.

Kurtuluş Savaşı’nın tek deniz savaşı da Karadeniz Ereğli’de yaşanmıştır.

Alemdar’da esir alınan Fransız askerlerinin serbest bırakılması için imzalanan ilk uluslararası anlaşmanın sebebi de Karadeniz Ereğli’dir.

Ve Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve tek deniz şehidi de bu çarpışmada şehit olan Recep Kahya’dır.

Bu olayın adı ALEMDAR DESTANIDIR.

Alemdar Destanının yaşandığı yer olan Karadeniz Ereğli, bu olayı tarihe bırakmak için geminin birebir aynısını hayırseverlerin katkısı ile inşa etmiş ve 18 Haziran Kdz. Ereğli’nin Kurtuluş Parkı’nda karayo oturmuş bir şekilde müze halinde hizmete sokmuştur.

Gazi Alemdar Müze Gemisini şu ana kadar milyonlarca insan ziyaret etmiş ve ilçe halkı bu gemiye İSTİKLAL MADALYASI verilmesi için yaklaşık 50 bin imza toplamış, konuyu TBMM Başkanlığına kadar götürmüştür.

Alemdar Destanı’na hayat veren de Kdz. Ereğli Sanat Kurumu’dur. Bu kültür sanat grubu, Alemdar Destanını tiyatro olarak sahneye koymuş ve üçüncü kez ilçede sahnelemiştir. Konuya duyarlı üç iş adamı bir oyunda salonun tümünün biletlerini satın alıp çalışanlarına tiyatroya götürerek, örnek bir duruş sergilerken, diğer duyarlılıktan uzak olanlara da örnek olmuştur.

Kdz. Ereğli Sanat Kurumu tek perdelik Alemdar Destanı’na yine sahneledi. Bu belgesel tiyatro Dünya Tiyatrolar Günü’nde Kdz. Ereğli Atatürk Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Cihangir Amca’nın yazıp yönettiği, Naile Bingöl’ün genel koordinatörlüğünü yaptığı Alemdar Destanı, yine ayakta alkışlanırken, bir acıyı da yaşadı. Oyunun daha önceki bölümlerinde İsmail Hakkı Kaptan rolündeki Ali Deliak’ın vefatı nedeniyle bu rolü Önder Öner üstlenmişti. 27 Mart tarihi ise Ali Deliak’ın doğum günüydü. Oyun sonunda konuşan Cihangir Amca, Deliak’ı da andıklarını ifade ederken, salonda sanki sessizce Neşet Ertaş’ın “Mühür gözlüm” türküsünün tınıları dolandı.

Oyun sonu kapanış konuşmasını yaparken duygulanan Cihangir Amca şöyle konuştu:

“MUSTAFA KEMAL’İ ANMAYI NASİP ETTİĞİ İÇİN….”

Teşekkür edecek çok konu var aslında bu işin gizli kahramanları var, ben onları da buraya almak istiyorum sevgili eşlerimiz, dekorlarımızı yapan Sema Hoca, Mehbare Hanım onları da buraya alalım. Makyajlarımızı yaptılar Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı Meslek Edindirme Bölümünün kursiyerleri hocaları da burada. Onlara da teşekkür ediyorum. Bu kadar teknik işin görünmez kahramanı Barış Atik’e de alkış lütfen.

Bugün Dünya Tiyatrolar Günü. Her Dünya Tiyatrolar Günü tiyatrolar için çok önemli bir gün önemsiyoruz bu günü. Ama biz Ereğli Sanat Kurumu olarak iki duyguyu birden yaşıyoruz. Biri tiyatrolar günü olmasının mutluluğunu yaşıyoruz bir taraftan da Ali Deliak’ın doğum günü onun üzüntüsünü yaşıyoruz aramızda değil. Aramızda bulunan bizim büyüklerimiz var Sanat Kurumunu bugünlere getiren bu işin hep bayrağını taşıyan büyüklerimiz var onlar olmasaydı bu işler olmazdı. Tiyatro bizim için aslında bir araç amaç değil bunu biz gittiğimiz Uluslararası Festivallerde söylediğimizde büyük bir uğultu kalkıyor salondan ya nasıl olur tiyatro araç falan diye şöyle araç, önce bizi sizinle buluşturduğu için araç, Mustafa Kemal’i anmayı nasip ettiği için araç, köylerde hiç tiyatro izlememiş çocukların ayağına giderek onlardan bir kuruş para almadan onlara tiyatro oyunları oynarken araç. Amatör Tiyatro ekibiyiz biz. Mutlaka sizin de gördüğünüz hatalarımız kusurlarımız vardır ama 6 aydır uğraşıyor bu arkadaşlarımız 6 aydır herkes sıcak yuvasında otururken bizim çok da elverişli değil şartlarımız karda kışta gittik biz bu oyuna çalıştık. Siz de bizi bugün Ereğli’de iki büyük etkinlik var biri Tatoğlu’nda tiyatro var bir de açık hava konserleri var olsun bunlar çok olsun ama bu salonu bugün doldurdunuz en büyük şekilde sizleri selamlıyoruz. İyi ki varsınız.”

Haber: Eyüp Bektaş