Kdz.Ereğli’de 19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.

 

Kdz.Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Belediye Başkan Vekili Reşat Latif, Türkiye Muharip  Gaziler Derneği Ereğli Şube Başkanı Temel Şahin,  Ereğli Türkiye Harp Malulü Gazi Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Mehmet Ali Demirdüven, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.  Muharip Gaziler Derneği Ereğli Şube Başkanı Temel Şahin günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin kurulmasının teminatı Kurtuluş Savaşı şehit ve gazilerini, dünya barışı için Kore’de savaşan Kore şehit ve gazilerini, Kıbrıs savaşı şehit ve gazilerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin birlik ve beraberliği için savaşan tüm şehit ve gazileri saygı ve minnetle andığını belirtti.

 

“OMUZUNDA TAŞIDILAR”

19 Eylül’ün, tüm bu savaşlarda yaralanmış asker ve polislerin şeref günü olduğunu ifade eden  Şahin şunları söyledi: “Bugün gazı olmanın onur ve kıvancını büyük bir coşkuyla yaşıyoruz. Kahraman gazi arkadaşlarım, gününüz kutlu olsun. Gösterdiğiniz fedakarlık, cesaret ve kahramanlıkla Türk Milleti’nin azmini, kudretini ve gücünü ortaya koydunuz. Gazi unvanı kolayca alınan bir unvan değildir. Şehitliği göze almayanlar gazi olamazlar. Gazi savaşı süngünün ucunda, merminin vızıltısında, bombanın dehşetinde sürdürürken şehit düşen arkadaşını gömen, yaralanan arkadaşını omuzunda taşıyandır. Şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir. Bu unvanı büyük bir onurla taşımaktayız. Gazilik, ömür boyu taşınacak bir şereftir. Tarihte bir çok savaş vardır ki o milletin kaderini değiştirmiştir.

 

“AL SANCAĞI ORADA TUTANLAR”

Onun için bu gün Sakarya Muharebesinin zaferle bitmesi Türk milletinin kaderinde dönüm noktasıdır. Sakarya Zaferi’nin büyük komutanı Mustafa kemal Atatürk’e 93 yıl önce bugün, TBMM tarafından gazilik unvanı verilmiştir. Vatan uğruna canlarını vererek, göndere çekilen al sancağı orada tutanlar ve kanımızla renklendirdiğimiz ay yıldızdan gurur duyanlar tarihin içinde ve unutulmazlar köşesinde daima hatırlanacaktır.  Gaziler günü dolayısıyla mutluluğumuzu bizimle paylaşan tüm dostlara şükranlarımı sunuyorum. Orduya sadakat şerefimdir diyen Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, can verip toprağa düşmüş tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi minnet, saygı ve şükranla anar hayatta olan gazilerimize sağlık ve mutluluklar dilerim.

 

YENİ BİNA İÇİN TEŞEKKÜR

Ereğli Türkiye Harp Malulü Gazi Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Mehmet Ali Demirdüven de konuşmasında, Zonguldak Valisi, İlçe Kaymakamı, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, emekli olan Bölge Komutanı Yalçın Enç, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarına şehit yakın ve gazilere güzel bir mekan sağladıkları için teşekkür etti.

 

“BAZI GAZİLER BURUK BAZILARI ACILI”

Bazı gazilerin buruk bazılarının acılı olduğunu belirten Demirdüven konuşmasında şunları söyledi: “Bugün gazilerim sevinçli onurlu ve şerefli, bu ismi aldıkları için gazi denildiği için. Bugün gazilerimiz anne, baba, eş ve çocuklarına bu onur bu şerefle yaklaşıyor yüzleri gülüyor. Onurlanmış bir insanın mutluluğunu yaşıyorlar. Gazilerimiz, her beriniz Yusuf yüzlü, her biriniz yunus gönüllü her biriniz ateşli yüreklersiniz. Elbette sizler vatansınız, bayraksınız, kuşatmaları yardınız, hainleri yendiniz, milleti ayakta tuttunuz. Şehitlerimiz yanınızda şahadet mertebesine ulaştı, onu kucakladınız, omuzunuza aldınız, taşıdınız. Karşınıza dikilen korkulukları ezdiniz geçtiniz.

 

“NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE”

Yeri geldiğinde vatan sağolsun diyerek acınızı, acıları içinize attınız. Bazıları hep sizleri hafife aldılar, hasta adam yaptılar, zamanı geldiğinde de Türk tokadını alıp, tekmelenip gittiler, zor günlerde Gazi Mustafa Kemal’ler çıktı ortaya. Yıldırımlar gibi üzerlerine ağladılar Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Sakarya’da gerekli dersi alıp İzmir’de serinlediler. Kısacası geldikleri gibi gittiler. Dünün aziz gazilerini, kahramanlarını, şehitlerimizi ve Gazi Mustafa Kemal’i, silah arkadaşlarını, bu vatan için hizmet edenleri unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız. Gazilerimiz bugününüz kutlu olsun, acılarınız, sıkıntılarınız var bunları biliyor, yaşıyoruz. İnanıyorum ki yarınlar bu günlerden daha iyi olacak. Yasalardaki eksikler giderilerek hak ettiği sosyal seviyeye geleceksiniz. İnanarak güvenerek olacak biliyorum. Ne Mutlu Türk’üm diyene”

Törenin ardından Atatürk Anıtının arka bölümünde bulunan şehitler anıtına karanfil bırakıldı. Şehit yakınlarının göz yaşlarına hakim olamadığı gözlendi.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)