Güneş ve rüzgar sonsuz. Ya fosil yakıtlar? Fosil yakıtlarla üretim yapmak hem maliyetli hem de çevre sağlığı açısından tehlikeli.

 

Türkiye’de kuzeyde güneş enerjisi  üretilmez,  güneye gidin Konya’ya yer kiralayın diye bir algı yaratılıyor. Bu tamamen yanlış. Almanya’daki  yatırım verimli de Türkiye’nin kuzeyi mi verimsiz

 

 

Çevre İçin Medya ve İletişim Ağı Çalıştayının programında Hangar 21’de toplandık ve güneş ve rüzgar enerjilerinden elektrik üretiminde küçük yatırımcıların nasıl yararlandırıldığını öğrenmeye çalıştık.

Konuşmacı Certified Biologist Sigrid Quisbrok  enerjide yeni dönem başlarken yenilenebilir enerjiler nükleer enerji ve fosil enerjiler konusundaki görüşlerini açıkladı.

Yenilenebilir enerjilerin sonsuzluğuna dikkat çeken ve fosil kaynakların sonsuz olmadığına vurgu yaparak konuşmasına başlayan Quisbrok, fosil kaynaklardan ham madde üretmede binlerce metre derinliğe inip çıkartmanın gerekli olduğunu vurguladı. Bu çalışmanın bile çevre felaketlerine yol açıp büyük maliyetler getirdiğini belirten Sigrid Quisbrok  “fosil yakıtlar tamamen azalıyor” dedi.

Almanya’da yenilenebilir enerji üreticilerinin elektrik satarken öncelik elde ettiklerini ifade eden Quisbrok, 2050 yılında tüketimin yarısının güneşten sağlanacağını anlattıktan sonra sözlerine şöyle devam etti:

 


YENİLENEBİLİR ENERJİYE FAİZSİZ KREDİ

“Almanya’da güneş enerjisi Türkiye’ye göre daha düşük olmasına rağmen yatırım yapmaya değiyor. Türkiye’de kuzeyde güneş enerjisi  üretilmez,  güneye gidin Konya’ya yer kiralayın diye bir algı yaratılıyor. Bu tamamen yanlış. Almanya’daki  yatırım verimli de Türkiye’nin kuzeyi mi verimsiz?

Güneşi bol ülkelerde adam başı enerji kuruluşu, güneşi az olan ülkelere göre daha az. Türkiye’de bu oran 0,1-10 W, Abu Dabi’de ise hiçbir girişim yok.

Oysa güneş enerjisi tarım alanlarına da zarar vermeyecek alanlarda yapılıyor. Eskiden ayda 5 kw kurulabilen sistem şimdi haftada 800 kw kurabilecek kapasiteye kadar çıktı.  Bir merkezi güneş santralı kurmak yerine küçük küçük evlere güneş enerjisi kurulabilir.

Üretim konusunda fabrikalar, sanayi tesisleri ve konutlar ve hatta ahır ve garajların çatıları değerlendirilebilir.

Enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerjide üreticiler faizsiz kredi alabiliyor.

Türkiye’de çatılar dik olmadığı için bizim garajların açısında kalıyor. Bizde çatılar dik olduğu için güneşten daha çok yararlanılıyor.”

 


NÜKLEER VE TERMİK SANTRALLER YAŞAMI YOK EDİYOR

4 panelin yanyana gelmesiyle bir güneş santralının kurulduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan “Güneş Gönüllüsü” Dr. Alper Öktem, “ben ne yapabilirim diye soru attım kendime” dedi.

Türkiye’de güneş enerjisinde gelişme olmamasını  biz de suçluyuz diye düşünüyorum”  diyerek yorumlayan Dr. Öktem, enerji tasarrufunda sorumlu davranılmadığını, Afşin Elbistan’da yakılan kömürle koyunların gözlerinin bile kör olduğuna ifade etti.

Öktem sözlerine şöyle devam etti:

“Halkın enerji politikalarına müdahale etmesi  lazım. Savaşlar enerji için çıkıyor. Büyük rüşvetler de burada dönüyor. Bilenin bilmeyene anlatacağı düzenekler kurulmalı toplum bilgilendirilmeli.

Belediye seçimlerinde adaylardan yenilenebilir enerjileri sormalıyız. Belediyelerin öncülüğünde gönüllüler oluşturarak okullara kadar gidip yenilenebilir enerjilerin yararlarını, nükleer ve termik santralların doğayı ve insanları katlettiğini anlatmalıyız. “

 


GÜNEŞ VAR İKEN NÜKLEERE İHTİYAÇ OLUR MU?

Türkiye’de güneş enerjisi üzerine 3 tane kooperatif kurulduğunu ancak hiçbir üretim yapamadığını, bürokraside düzenlemeler yapılarak yenilenebilir enerjiye dönüşün teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çeken Alper Öktem “gelişmeler olacak deniyor” dedi.

Yapı bittikten sonra kapanan yapı kooperatiflerinin kuruluş aşamasında amaç bölümüne “enerji” ifadesini de ekleyebileceği bilgisini veren Öktem, “sektörde büyük hareketlilik var. Mersin’de bir çiftçinin söylediği sözü duyduğumda çok mutlu oldum. Çiftçi, “burada bu güneş var iken nükleere ihtiyaç yok” demiş. Ne de güzel söz. Antalya’da belediye 4 adet 999 kw gücünde güneş enerjisi kuruyor. Kooperatifler de bu işe öncülük etmeli ve aynı trafodan elektrik almalı ki ben üretiyor ben tüketiyorum. Kooperatif girişimlerini öneriyorum. Toplum enerji verimliliği ve kooperatifleşme konusunda örgütlenmeli. Temiz ve tehlikesiz  enerji kavramı kapı kapı anlatılmalı” sözleriyle görüşlerini açıkladı.






YARIN:  NÜKLEER SANTRALE YOLCULUK

 

 İLGİLİ HABER LİNKLERİ

1. BÖLÜM   www.ereglionder.com.tr/guncel/almanyadan-devrim-gibi-karar-nukleer-ile-termik-santraller-kapatiliyor-h62018.html

2. BÖLÜM   www.ereglionder.com.tr/guncel/nasil-yasayacaginiza-karar-vermelisiniz-h62031.html

3. BÖLÜM  www.ereglionder.com.tr/guncel/hangi-enerji-ureten-tesise-gul-adi-verilir-h62048.html