Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan fındık alım fiyatını üreticiyi memnun etmediğini fiyatın yeniden gözden geçirilerek, üretici lehine revize edilmesini istediklerini belirtti.

Türkoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, TMO'nun Alaplı yada Akçakoca'da fındık alım yeri olmadığını üreticilerin fındığını satmak için Düzce'ye kadar gitmesi gerektiğini 10 Liralık fiyatında üreticileri kurtarmadığını söyledi.

Oda olarak TMO'nun fındık fiyatını en az 12 Lira olarak açıklamasını beklediklerini 10 Lira olarak açıklanan fiyatını üreticiyi hayal kırıklığına uğrattığını ifade eden Türkoğlu, "Önümüzdeki süreçte yeni bir mağduriyet yaşanmaması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız başta olmak üzere TMO yetkilileri tarafından açıklanan fiyatın yeniden gözden geçirilmesini umuyoruz. TMO tarafından açıklanan alım fiyatı istediğimiz düzeyde olmasa da üreticilerimiz şu konuyu çok iyi bilmediler ki fiyat serbest piyasada 7-8 liraya düşse de ürününü anında 10 liradan satacağı bir kurum var.Bu bir nevi fiyatlara fren olmuş oldu.Önümüzdeki sezon içinde fındık fiyatlarını 10 liradan açılacağının da bir göstergesidir.  Ancak şu var ki biz Oda olarak TMO'nun fındık fiyatını en az 12 Lira olarak açıklamasını beklerdik. Saten üreticimiz burada fındığını 10 liradan serbest piyasaya veriyor. Alaplı ve Akçakoca'da TMO fındık alımı yapmıyor. Sadece Düzce'de fındık alımı yapıyor. Üreticimiz kamyon tutup Düzce'ye kadar fındığını satmaya getirmez."


-Fındık Fiyatları artacak

Fındık fiyatlarını artacağını düşündüğünü anlatan Türkoğlu, 2016-2017 fındık sezonunda 162 Bin ton iç fındık ihraç edildi. 70 bin ton daha iç fındık daha ihraç edilecek. Ancak 70 bin ton iç fındık 140 bin ton kabuklu fındıktan meydana geliyor. Bugün iç piyasada 140 bin ton kabuklu fındık yok.İçerdeki fındık ihracatı karşılamıyor. Bu nedenle fındık fiyatlarını artabileceğini düşünüyoruz." dedi.