Devrim Bulvarı'ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen, "En Güzel Osmanlı Çileği" etkinlikleri kapsamında dereceye giren üreticilere ödülleri verildi.

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 1 Haziran tarihindeki etkinliklerde ev hanımlarının Osmanlı çilekli pasta, üreticilerin de en güzel Osmanlı çileği üreticisi olabilmek için yarıştığını belirterek, "Rekor bir katılım oldu ve jüri en güzel pasta en iyi üreticiyi seçti. Osmanlı çileği üretimini arttırarak devam ettireceğiz" dedi.

Yarışmalarda dereceye giren ev hanımı ve üreticilere çeyrek altın hediye edildi.

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya da, Mayıs ayında sabahın erken saatlerinde büyük özenle toplanan Osmanlı çileğinin, kozmetikten gıdaya farklı sektörlerden talep gördüğünü söyledi.

Geçtiğimiz yıl 1 ton civarında olan rekolteyi bu yıl 2 tona çıkarmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Çetinkaya, ilçedeki kurum ve kuruluşların desteğiyle Kocaali Mahallesi'nde kurulan Osmanlı Çileği Fide Üretim Merkezi'nin yakınındaki 1,5 dönümlük arazide de üretilen Osmanlı çileğinin pazara inmeden satıldığını söyledi.

Talep ve pazar konusunda hiçbir sorun yaşamadıklarını, bu doğrultuda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Osmanlı çileğinin üretiminde yüzde yüz artış yakalamanın gururunu yaşadıklarını anlatan Çetinkaya, "Geçtiğimiz yıl rekolte 1 ton civarındaydı ancak bu yıl yüzde yüzlük bir artış ile 2 ton civarına yükselttik. Gerek yurt içinden gerekse yurt dışından yine çok sayıda talep geldi. Bu gerek bölgemiz için gerekse ülke ekonomimiz için son derece önemli. Bölgemizde böyle altın değerinde bir hazine var ve bu hazineyi ülke ekonomisine daha etkili bir şekilde kazandırmamız gerekiyor. Gerek fide üretimi gerekse ilçemizde vatandaşların Osmanlı çileği üretimine ağırlık vermesi ile önemli bir adım atıldı" dedi.

Bu yıl, "En Güzel Osmanlı Çileği" etkinliklerine de rekor bir katılım olduğunu belirten Çetinkaya, şu ifadelere yer verdi:

"Ev hanımları Osmanlı çilekli pastayı yapabilmek, üreticiler de en iyi Osmanlı çileği üreticisi olabilmek için yarıştı. Yarışmalara katılım, bu yıl üretimi gibi ikiye katladı. Altın değerinde olan Osmanlı çileğinin yarışmalarında da dereceye girenlere altın hediye etmek en doğrusuydu. Birinciye 5, ikinciye 3, üçüncüye de 2 çeyrek altın hediye ettik"