Soma Holding, 18 Ocak'taki yer tesliminin ardından Bağlık-İnağzı sahasında çalışmalarını hızla sürdürüyor

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) açtığı ihaleyle Zonguldak'taki Bağlık-İnağzı sahasının 36 yıl süreyle işletilmesini üstlenen yeraltı kömür üreticisi Soma Holding, 18 Ocak'taki yer tesliminin ardından bölgedeki çalışmalarına başladı.
Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, projeye göre yedinci yılda üretim taahhüdünde bulunduklarını, ancak hızlı ve etkin bir çalışmayla üretime üç yıl erken başlamayı hedeflediklerini açıkladı.
Soma Holding'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Soma Holding, Zonguldak'taki dev projesinde ilk adımı attı. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun 18 Ocak'ta yaptığı yer tesliminin ardından Zonguldak'taki Bağlık-İnağzı sahasındaki çalışmalarına başlayan Soma Holding, Türkiye'nin yer altındaki milli servetini en kısa sürede ekonomiye kazandırmak amacıyla faaliyetlerine hız verdi.  Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, bölgeye istihdam, Türk ekonomisine katma değer kazandıracak faaliyetlerini titiz bir şekilde yürüttüklerini belirterek, "Proje kapsamında ilk 2 yılı etüt ve değerlendirme, 4 yılı hazırlık ve yatırım olmak üzere 36 yılda sahadan 92 milyon ton kömür çıkararak piyasaya sunmayı taahhüt ettik. Ancak yer altındaki değeri ne kadar çabuk çıkarırsak, Türkiye o kadar kazançlı olacaktır. Bu nedenle erken başladığımız çalışmaları, modern madencilik anlayışımızla hızlı bir şekilde yürüterek, üretime planlanandan üç yıl erken başlamayı hedefliyoruz. 2 yıl sonra başlaması gereken üretim hazırlık çalışmalarının şimdiden başlamış olması, üretime geçiş sürecini öne çekecek. Bu süreçte kesilen damarlarla rezerv tahminleri kolaylaşarak gerçekçi bir etüt çalışması yapılmış olacak" ifadelerini kullandı.
BİNLERCE KİŞİYE İSTİHDAM OLANAĞI
Soma Holding'in madencilikteki tecrübesi ve modern altyapısıyla faaliyetlerini hızlandırması, üretimin planlanandan önce başlayacak olması istihdam imkanını da kısa sürede artıracak. 1,5 yıl sonra üretimin başlamasıyla yaklaşık 2 bin kişiye iş olanağı sağlanması planlanan istihdam kapasitesi, üretim artışına paralel olarak 6 bin kişiye kadar çıkacak.
Soma Holding'in "güvenlik" ve "verimlilik" ilkeleriyle modern bir maden işletmesi örneği oluşturacaklarını vurgulayan Alp Gürkan, "Dünyanın en gelişmiş, modern madencilik anlayışını bölgeye taşıyoruz ve sadece Zonguldak için değil, Türkiye için önemli bir değer yaratıyoruz. Çalışanlar için güvenli, Türkiye için verimli bir örnek model oluşturuyoruz. Planlamadan, çalışma disiplinine, iş güvenliğinden, teknolojiye mükemmel bir işletmeyi hayata geçiriyoruz" dedi.
DENEYİMLİ
UZMANLAR GELECEK
İşletmedeki ilk çalışmaları, 14'ü mühendis olmak üzere 80 kişi yürütüyor.
20 metre kesitli iki ayrı ana yol açan ekipler, bu yollarla üretim alanına ulaşacaklar. Özel olarak üretilmiş demir bağlarla tavan tahkimatı yapan ekipler, her iki ana yoldan yaklaşık 6 bin metre ana galeri açacak. Ön hazırlık ve üretim safhalarında ise farklı ülkelerden gelecek deneyimli uzmanlardan teknik destek alınacak.
MAKSİMUM GÜVENLİK
Güvenlik önlemlerinin en yüksek seviyede uygulandığı işletmede, metan gazı risk değerlerine ulaşılması beklenmeden, daha düşük seviyede tüm elektrik sistemi kapanıyor. Ayrıca üretim çalışmasına başlanmadan önce ulaşılan kömür damarlarındaki metan gazı alınacak. Bununla birlikte metan gazına bağlı iş kaza riski en aza indirilecek.
Yapılacak çalışmayla damarlardaki metan ora-nının yüzde 60'ının boşaltılarak metan yoğunlu-ğunun azaltılması, sonraki üretim çalışmalarının hızını da belirlemiş olacak. Üretim yapılacak olan 2-3 kilometrelik uzak bölgelere işçiler bant sistemiyle getirilip götürülecek. Bu sistemde iki yönlü nakil aynı anda gerçekleştirilebilecek ve çalışanların 2-3 kilometre mesafedeki alanlara ulaşımı 30-35 dakikada sağlanacak.