Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, fındıkta kışın yapılan bakımın üretime yüzde 50 civarında katkı sağladığı bildirildi.

Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fındık hasadının ardından Ekim ve Kasım aylarında fındık bahçelerinde gelecek hasat döneminin hazırlıklarının başladığını söyledi.

Fındıkta kış bakımının doğru yapılması durumunda verimin artacağını ifade eden Türkoğlu, şöyle dedi:

 “Bölgemizde kimi çiftçimiz fındığın bakımını zamanında ve tam olarak yerine getirirken bazı çiftçilerimiz aynı hassasiyeti göstermiyor. Bu nedenle bakımsızlığa bağlı olarak randıman düşüklüğü görülmektedir. Fındıkta en önemli bakımların başında kış bakımı gelmektedir.  Kış aylarında fındık ocaklarındaki yaşlı ve hastalıklı dalların mutlaka çıkarılması gerekmektedir.  Bu işlemin zamanında yapılmadığı durumda ocaktaki fındık dallarındaki verimlilik düşer. Bunun için budama çok önemlidir. Öncelikle fındık dalları ayıklanmalı, kurumuş, kırılmış veya verimden düşmüş dallar hatta ocaklar çıkarılarak yerleri yeni gen kök sürgünlerine bırakılmalıdır. Bu arada gereksiz kök sürgünleri de ayıklanmalıdır. Kışlık gübre adı verilen fosforlu ve potasyumlu gübrelerin toprağa verilme zamanı da ekim ve kasım aylarıdır. 3 yılda bir verilen fosforlu gübrelerde, ocakların çevresinde dalların altına gelecek şekilde 10-15 santimetre derinlikte açılacak 20-30 çukura atılarak kullanılmalıdır. Yine mayıs böceği larvaları ile ilaçlı mücadele de eylül, ekim aylarında yapılır. Bunun için 1 metrekare çerçeve ile bahçenin az görülen 16 ayrı yerinde işaretleme yapılır. Buralar 25 santimetre derinliğinde kazılır bir örtü üzerine alınan toprak incelenerek çerçeve alanında 3 larva varsa toprak ilaçlaması yapılmalıdır.”