Dünya Madenciler Günü

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, "Türkiye'nin taşkömürü için her yıl dışarıya 4-5 milyar dolar ödeyecek lüksü yok. Kazma, kürek, baret ve ferdi koruyucu ile en kısa zamanda üretimi artırabilecek tek kurum Türkiye Taşkömürü Kurumudur (TTK)" dedi.

Sendika tarafından Şemsi Denizer Konferans salonunda düzenlenen 4 Aralık Dünya Madenciler Günü etkinliğinde bir konuşma yapan Demirci, Zonguldak'ın bir enerji bölgesi olduğunu, enerji savaşları konusunu 168 yıllık üretim tarihinden dolayı bildiklerini söyledi.

Türkiye'nin 40-50 milyar dolar arası cari açık verdiğini ve bunun en önemli sebebinin enerji ithalatı olduğunu öne süren Demirci, şöyle konuştu:

"Taşkömürü ithalatı için yılda 4-5 milyar dolar ödüyoruz. Türkiye'de, Zonguldak'tan başka hiçbir yerde taşkömürü yok. 1970'lerde taşkömürü ihtiyacımızın neredeyse tamamını biz karşılıyorduk. İhtiyaç arttı, üretim geriledi ve şimdi ihtiyacımızın yüzde 90'ından fazlasını ithal ediyoruz. Türkiye bilinçli olarak bu duruma getirildi. Her şeye rağmen, bugün tarihimizin en kötü dönemini yaşasak da yine ayaktayız ve gerçekleri anlatmaya devam ediyoruz."

Demirci, TTK'da  8 bin kişinin çalıştığını ve üretimin 1 milyon tonun altında olduğuna dikkat çekerek, "TTK Genel Müdürlüğü 2010 yılından bu yana işçi alınmasını istiyor. Kurum göz göre göre zarar ettiriliyor. TTK'nın üretim kapasitesi yıllık 5 milyon ton. Kapasitesinin beşte biri ile çalıştırılan her işletme zarar eder. Türkiye'nin taşkömürü için her yıl dışarıya 4-5 milyar dolar ödeyecek lüksü yok. Kazma, kürek, baret ve ferdi koruyucu ile en kısa zamanda üretimi artırabilecek tek kurum TTK'dır."

Dünyanın en ağır işini yapan maden işçilerinin sadece toplu ölümlü kazalarla değil her zaman hatırlanmasını ve yaşadıkları sorunların ivedilikle çözümünü istediklerini dile getiren Demirci, "Bugün biz, Türkiye Cumhuriyeti devletimizin kalkınıp büyümesi için büyük bedelleri seve seve ödeyen ve her şart altında bu bedeli ödemekten çekinmeyecek olan Zonguldak halkı ve madenciler olarak en büyük sıkıntımız olan işçi açıklarının giderilmesini istiyoruz. Türkiye'nin sanayisine can vermiş, emeğin başkenti sıfatını kazanmış bir il olarak bu en doğal hakkımızdır." ifadesini kullandı.

Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Başkanı Erdoğan Kaymakçı da madenciliğin, her an ölüm korkusuyla ailesini geçindirmeye çalışanların mesleği olduğunu belirterek, "Yerin metrelerce altında canları pahasına çalışan emekçiler, ölesiye kürek sallayan ve bir tutam gün ışığına muhtaç olan insanlardır. Madencilik en eski mesleklerden birisidir. Madencilik sektörü ülkemizin vazgeçilmez konumunu sürdürmektedir." diye konuştu.

Eski MMO Genel Başkanı Mehmet Torun ise "Özelleştirme Politikalarının ve Uygulamalarının Zonguldak Kömür Havzasına Etkileri" konulu sunum gerçekleştirdi.


(AA)