Bülent Ecevit Üniversitesinde (BEÜ)  07-11 Kasım 2016 tarihlerinde geleneksel Türk el sanatlarının ustalarının bir araya geldiği “Türk Sanatının Yapı Taşları” etkinliği gerçekleştirdiğini şöyle bildirdi:

Etkinliğinin ilk günü olan 7 Kasım Pazartesi günü, etkinlikte yer alan 12 sanatçının 24 parça eserinin yer aldığı sergi açılışı ve paneller yapıldı. Ülkemizin, alanlarında en ünlü, sanatçılarının bir araya geldiği etkinlik Tahir Karauğuz Konferans Salonu’nda yapılan panelle başladı. Panele, öğretim elemanları, öğrenciler ve Zonguldaklı sanatseverler katıldı. Panelin sabah oturumunun moderatörlüğünü hat sanatçısı Turan Sevgili yaptı. Panelde, Cilt Sanatını İslam Seçen, Kat’ı Sanatını Dürdane Ünver, Çini Sanatını Güvenç Güven ve Nursel Güven, Ahşap Sanatını Hüsamettin Yivlik anlattı. Katılımın oldukça yoğun olduğu panelin sonunda sanatçılar dinleyenlerin sorularını cevaplandırdı.  





Panelin sabah oturumundan sonra, Sezai Karakoç Kültür Merkezi Fuaye Alanı’nda, etkinliğe katılan sanatçıların eserlerinden oluşan serginin açılışı yapıldı. Sergi açılışına Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın eşi Neriman Kaban, Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer’in eşi Nebahat Özer, BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, öğretim elemanları, öğrenciler ve konuk sanatçılar katıldı. 24 parça eserden oluşan sergiyi konuklar büyük ilgi ve beğeniyle gezdiler.

Sergi açılışından sonra saat 14.00’te panelin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Hat Sanatçısı Turan Sevgili’nin yaptığı ikinci oturumda, Ebru Sanatını Hikmet Barutçugil, Tezhip Sanatını Münevver Üçer, Minyatür Sanatını Gülçin Anmaç, Kalem İşi Sanatını Kaya Üçer, Mozaik Sanatını ise Meyçem Ezengin anlattı. Panel, sanatçıların dinleyenlerden gelen soruları cevaplandırmasıyla sona erdi.





Etkinliğin ikinci gününde, etkinliğe katılan sanatçılar Zonguldak Valisi Ali Kaban, eşi Neriman Kaban, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, eşi Nebahat Özer’in eşlik ettiği kahvaltıda bir araya geldiler. Kahvaltının ardından sergi alanına geçildi. Vali Kaban ve Rektör Özer sergiyi büyük bir ilgiyle gezdiler. Sergi ziyaretinden sonra Vali Ali Kaban, eşi Neriman Kaban, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ve eşi Nebahat Özer sanatçılara plaket ve çeşitli armağanlar takdim ettiler.

Etkinliğin önemini vurgulayan Vali Kaban Rektör Özer’e teşekkür ederek şunları söyledi: “Birbirinden değerli sanatçılarımızı bir araya geldiği bu etkinlik bizleri çok mutlu etti. Her biri alanlarında duayen olan sanatçılarımız bizlere hem sanatlarını anlattılar, hem de uzun zaman harcayıp büyük bir çaba sarf ederek yaptıkları eserlerinin inceliklerinden bahsettiler. Ben kendilerini şehrimizde ağırlamaktan gurur duydum. Etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçen başta sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer’e ve tüm Üniversite personelimize ve buraya kadar gelen ve bizleri onurlandıran sanatçılarımıza şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

 



Gerçekleştirilen organizasyona ilişkin bir açıklama yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer ise şunları söyledi: “Üniversitemizin bilimsel çalışmalarının yanı sıra üzerinde önemle durduğu konulardan biri de kültür-sanat alanıdır. Üniversitemiz, gerek topluma sanatsal-kültürel anlamda donanımlı, çağdaş değerlere sahip bireyler kazandırmak, gerekse ülkemizin sanat alanında ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştirmek adına sanat eğitimi ve sanatsal etkinlik kapasitesini her geçen gün arttırmaktadır. 

Hüsn-ü Hat, Tezhip, Cilt, Katı’ Ebru, Çini, Minyatür, Ahşap Oyma, Kalem İşi, Mozaik Türk Sanatının yapı taşlarını oluşturmaktadır. Bu bağlamda kıymetli sanatçılarımızın ortaya koydukları eserler hiç şüphesiz çok önemlidir. Sanatçılarımızın eserleri ile Türk Sanatını çağdaşlarıyla aynı düzeye taşıması ile sonuçlanan çabaları ülkemiz adına onur vericidir. 

Üniversitemizin gerçekleştirdiği etkinliklerde bizleri destekleyen Sayın Valimize sanat ve sanatçıya verdiği kıymet için şükranlarımı sunuyorum. Panelin ve serginin oluşmasına katkı sağlayan tüm sanatçılarımıza, etkinliğin hazırlanmasında görev alan üniversitemizin tüm akademik ve idari kadrosuna, değerli öğrencilerimize ve serginin ortaya çıkma sürecinde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.