Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kdz. Ereğli Şubesi’nin daveti ile Kdz. Ereğli’ye gelen Dr. Tülay Üstündağ  “Gönüllülük” üzerine yaptığı sunum ile gönüllerde hoş bir tat bıraktı.

 

 

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü  Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Dr. Tülay Üstündağ  Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Kdz. Ereğli Şubesi tarafından ilçeye davet edilmiş ve TED Koleji’nde “gönüllülük” üzerine bir sunum yapmıştı.

Dr. Üstündağ’ın yaklaşık  iki saat süren sunumunda dinleyenlere aktardığı “Gönüllülük” anlatımının tamamını Önder okuyucularına da sunuyoruz.

 

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDE GÖNÜLLÜLÜK

 

Cumhuriyetin olanaklarından yararlanarak iyi bir eğitim almış, saygın ve ayakları yere basan bir meslek sahibi olmuş bir birey, bir yurttaş olmak herkes için geçerli olmayabilir. Ben bu şansı yakaladığım için mutluyum. Bu mutluluk aynı zamanda kişiye çok önemli sorumluluklar yüklüyor, ödevler biçiyor. Türkan Saylan, 1935-2009

 

Gönül sana nasihatim, 

Çağrılmazsan varma gönül!

Seni sevmezse bir güzel,

Bağlanıp da durma gönül! Aşık Veysel, 1894-1973

 

Gönül

·         Sevgi, istek, düşünüş, anma ve hatır gibi yürekte varsayılan duygu kaynağı!

·         İstek, arzu!

·         Aşk! Dil Derneği Türkçe Sözlük, 2005

 

Gönül ferman dinlemiyor,

Bu ayrılık çok acı!

Gönül ferman dinlemiyor,

Yok mu bunun ilacı! Barış Manço, 1943-1999

 

Gönül...açmak... almak... avcısı... azabı... bağı... birliği... borcu... darlığı... ferahlığı... gezdirmek... hoşluğu... koymak... kaptırmak... köşkü... okşamak... vermek... yakmak... yarası... yurdu... ! Dil Derneği Türkçe Sözlük, 2005

 

Deli gönül ne gezersin

Geze geze yorulman mı?

Ne kazandın bu sevdadan?

Vazgeç desem darılman mı? Aşık Veysel, 1894-1973

 

GÖNÜLLÜLÜK NEDİR?

·         Birlikte güzel zaman geçirmek ve boş zamanı değerlendirmek değil, TOPLUMA HİZMETTİR! Mutfakta çalışmak, zarf yazmak, telefonla konuşmak, gelenleri karşılamak, gidenleri uğurlamak, bilet satmak, kermes için eşya/gereç toplamak… Türkan Saylan, 2008

·         imece üretim, ortak akıl, başarıyı paylaşmak ve eşitlik duygusunu yakalamak!

·         yüreği insan sevgisiyle dolu bireylerin, kendi ülkelerini çağdaşlaştırmak amacıyla, somut çözümler üretme çabaları!

·         birlikte yaratmanın erdem ve coşkusuna vararak, bir şeyi maddi bir beklenti olmadan yapmanın vereceği mutluluğu kavramak!

·         otorite yerine paylaşımcı bir yönetimde, birbiriyle uzlaşabilen, bilgi ve deneyimlerini paylaşıp işbölümü ve işbirliği yapabilen ekip olmak!

·         bilimin ve aklın yol göstericiliğinde, var olan bilgi birikiminden yararlanmanın, paylaşmanın ve  “her şeyi ben bilirim”cilikten uzaklaşmanın yollarını aramak!

·         Aile ya da yakın çevre dışındaki bireylerin yaşam kalitesini artırmak ya da toplumun yararına olduğu düşünülen bir hedefe ulaşmak için, yalnızca içinden gelerek ve doğru olduğuna inanarak, bir toplumsal girişime destek olmak!

·         Benzemezliklerine karşın bir araya gelişlerinde tat olan karışım! Aşure ya da salata olma! Boysan, 2004

 

GÖNÜLLÜ KİMDİR?

Gönüllü

·         Ağır ya da tehlikeli bir işi isteyerek üstlenen!

·         Çok özen gösteren, çok istekli!

·         Seven kimse, sevgili, talip! Dil Derneği Türkçe Sözlük, 2005

 

Birey… İnsan… Gönüllü… Milyonlarca seçenekten BİRİ! Parmak iziyle, yürek atışıyla, ses rengiyle, gözbebeğiyle, ten kokusuyla vd. BİRİCİK!

 

Bir anne ve babanın en az yaklaşık 94 milyar farklı genetik yapıda çocuk yapabilecek gizil gücü (potansiyel) varsa, çok büyük bir piyangonun en büyük ikramiyesini kazanan BİLET! Aytaç Açıkalın, 2006

 

Bireysel farklılıklar... Aynı, Benzer, Ortak ÖZELLİKLERİMİZ, ZENGİNLİKLERİMİZ! Farklılıklar Herkesin Gücüne GÜÇ Katar! Bireyin bireyliği küçümsenmemeli...

 

Her Birey, Farklı Birey ya da Bireydir! Mustafa Balbay, 2007

 

·         Ücretsiz işgücü olarak algılanmayan,  ancak üstlendiği görevi ne denli basit olursa olsun “uzman bakış açısıyla-profesyonelce” yerine getirendir!

·         Kendi yaşamındaki  tüm özel  zamanlarını, belli ilkeler  uğruna  harcayan ve uzun dönemde toplum yararına koşmayı bugünden göze alandır.

·         Geçici ilgiler için gönül gezdiren  değil, gücü yettiğince amaca dönük çabalayandır. (Gönlünün çektiğini değil, gücünün yettiğini yapan).

·         Bilgi, deneyim, enerji, hoşgörü, paylaşımcılık, iyi insan ilişkileri, sorumluluk üstlenme vd. niteliklere sahip ya da bu nitelikleri taşımadığı halde toplum için bir şey yapmak isteyen birey!

·         Çok önceleri kendi kişiliğini oluşturmuş, gönüllü çalışmayı kendini kanıtlamak adına kullanmayandır.

 

GÖNÜLLÜNÜN  ÜÇ BOYUTU NEDİR?

1.       Bilgi edinen ve bilgi veren: "..... nedir?, niçin kurulmuştur?, geleceğe bakışı nedir?, varoluş nedeni nedir?, eğitim, iletişim etkinliklerinin içeriği nedir?, tanıtım amaçlı çalışmaları nelerdir?, proje geliştirme etkinlikleri var mıdır?, yürüttüğü projeler nelerdir?, ulusal/ararası ilişkiler nasıl yürütülmektedir?, yasal çalışmalar nelerdir?, bilgi kaynakları nelerdir?" bilen!

2.       Tutum, sevgi, değer, ilgi oluşturan: "Gönüllülükte nasıl daha istekli olabilirim?, nelerle ilgilenmeliyim?, alışkanlıklarımı nasıl değiştirebilirim?, gönüllülük sürecinde güçlü ve zayıf yönlerim nelerdir?, kimlerle ve nasıl işbirliğinde bulunabilirim?, ön/kalıp yargılarımdan nasıl arınabilirim?, ileişim becerilerimi nasıl geliştirebilirim?, daha yararlı olmak için neler yapmalıyım?" diyerek kendisinin farkında olan!

3.       Katkıda bulunmak isteyecek grubu  sağlayan: "Ben başka ne yapabilirim?, nasıl daha verimli bir yurttaş olabilirim?, kimleri ve nasıl aramıza alabilirim?, bu durumda bana düşen sorumluluk nedir?, çözüm yolları bulmada benim yapmam gereken nedir?, etkinliklere destek olmada katkıda bulunacak fiziksel gücüm nedir?" öğrenip, keyifle yapan!

 

GÖNÜLLÜLER NEDEN ÖNEMLİDİR?

·         Gönüllülerden destek almak kurumun başarısının bir göstergesidir.

·         Gönüllülerle çalışmak, kurumun tanınırlığını artırır, hizmet ve çalışmaların toplum tarafından görülmesini sağlar.

·         Gönüllüler, STK ile toplum arasındaki birer iletişim aracıdırlar.

·         Gönüllüler, STK’nın hizmetlerinin daha etkili olmasını sağlar. Örneğin, hizmet alan kişilerin, gönüllülerin özverili çalışmalarını görmesi STK’nın etkisini artırır.

·         STK’nın kısıtlı bütçelerle ve güçlükle yürüttükleri projeler, gönüllülerin desteğiyle olanaklı hale gelir.

·         Gönüllülerin verdiği destek, STK’nda profesyonel olarak çalışan kişiler açısından teşvik edici ögedir.

 

Gönüllülerin Kazanabileceği Nitelikler Nelerdir?

1. Yararlı olmaktan haz duymak ve içsel (manevi) zenginleşmek,

2. Özgüveni geliştirmek, duruşu sağlamlaştırmak, sahici olmak,

3. Ekip-küme-takım vd. çalışması becerilerinde artış, liderlik-önderlik-yönderlik  donanımı kazanmak,

4. Toplum içinde saygınlık kazanmak, takdir edilmek,

örnek oluşturmak ve “alçakgönüllülük”,

5. Yeni bir çevre ve arkadaşlıklarla topluma karşı duyarlılık geliştirmek,

6. Yeni ilgi alanlarıyla tanışıp, yaşamda yeni hedefler belirlemek,

7. Ruh ve beden terbiyesi, (Gülören Aral-ÇYDD Ümitköy)

8. …

 

Bireyler düşünür olmadıkça, kitleler istenen yönlere herkes tarafından çekilebilir. Mustafa Kemal Atatürk, 1923

 

Sivrisineğe, kavağa yaslanırken “ne yapıyorsun orada?” demişler,  o da “kavak bana yaslanıyor!” demiş…

Haddini aşmamak erdemdir, farkındalık gerektirir!

 

Her ne ararsan, kendinde ara! Hacı Bektaş, 1210-1271

 

Tanrı iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır. Yeryüzündeki kötü insanlar ise, kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı’yı kullanırlar! Giordano Bruno, 1548-1600 (Diri diri yakılarak idam edildi)

 

Başın öne eğilmesin,

Aldırma gönül aldırma!

Ağladığın duyulmasın,

Aldırma gönül aldırma! Edip Akbayram

 

Benim Türk milletine, Türk cemiyetine, Türklüğün istikbaline ait ödevlerim bitmemiştir, siz onları tamamlayacaksınız! Mustafa Kemal Atatürk, 12 Aralık 1935 Ulus Gazetesi

 

Sen istedin ben dinledim

Senden ayrı olmaz dedim

En sonunda ben de sevdim

Şimdi beni kurtar gönül! Fikret Kızılok

 

Bu alemi gören sensin,
Yok gözünde perde senin.
Haksıza yol veren sensin,
Yok mu suçun bunda senin?
Aşık Veysel, 1894-1973

Aynanın karşısına geçip geçip

Kaderime ağladım içip içip

Gönül sayfam da canım açık seçik

Senin adın yazıyor... Kayahan

 

Türk; övün, çalış, güven! Mustafa Kemal Atatürk

 

 

Dr. Üstündağ’a sunumundan sonra ÇYDD Başkanı Günay Sevim çiçek vererek teşekkür etmişti.