Türkiye Taşkömürleri Kurumu ( TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü ( ÜTİM ) Asma İşletme Müdürlüğünde Kuyu Elektrik Servisi tarafından yapılan ‘Sesli Uyarı Sistemi‘ hizmete girdi.
Müessese Müdürü Recep Danacıoğlu’nun talimatları ile Hizmete giren ‘ Sesli Uyarı sistemi ‘ ile Kuyu başında çalışanları sesli uyarma ikazı, Kuyu sinyalleşmesini tüzük’e uygun olarak insan sesi ile ikaz etmesi, sinyalleşme bittikten sonra insan sesi ile kafesten uzak durulması ve kafesin hareket ettiğini sesli uyarması yapılmakta. Bundaki amacın Çalıma ortamındaki gürültü ve seslerin arasında bu uyarıların insan sesi ile yapılması, olası dikkatsizlik sonucu kazaların önlenmesi amacını gütmektedir.
Ayrıca yapılan sesli sesli ikazlar çalışanların dikkatini sese yönlendirmekte ve uyarma işlemi yapmakta. Bu da çalışanların daha dikkatli olmalarını sağlamakta. Uyarı sistemi ile zaman zaman kafes ile nakil esnasında izinsiz kafese ( asansör ) binmek yada inmek istediklerinde istenmeyen kaza olayları ve tartışmalar yaşanmakta olduğundan, bunların önlenmesi ve dikkatin ses’e çekilmesi hedeflenmiştir. Sistem montajından sonra gerek çalışanlar ve gerekse yer altına girenlerin daha düzenli ve dikkatli oldukları görülmektedir.
Ayrıca bunan yanı sıra kayan uyarıcı yazı sistemi ile ocağa giren ve kuyu başında nakil esnasında, tüm çalışanlara yönelik İş Güvenliğinin Tüzük ve yönetmeliklerinde ön görülen uyarı yazıları gönderilerek çalışanlar bilgilendirilmektedir.