Zonguldak'ta, 2008'den bu yana, anne ve babalarının maaşını alabilmek için anlaşmalı olarak boşanıp eşleriyle birlikte yaşamaya devam eden ve devleti yaklaşık 50 milyon TL zarara uğrattığı saptanan yaklaşık 3 bin kadın hakkında işlem yapıldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü, SSK ya da Bağ- Kur emeklisi anne ve babalarının maaşlarını alabilmek için eşlerinden boşanıp birlikte yaşamaya devam eden kadınlara göz açtırmıyor. SGK ekipleri, son 2 yılda, "SGK Alo 170" hattına gelen ihbarların yanında, şikayet dilekçeleri ve kuruma sözlü olarak yapılan 7 bin ihbarı değerlendirdi. İhbarların araştırılması sonucu, yaklaşık 3 bin kadının, maaş alabilmek için anlaşmalı olarak boşanıp eşleriyle birlikte yaşamaya devam ettikleri saptandı. Devleti yaklaşık 50 milyon TL zarara uğrattıkları belirlenen bu kişilerle ilgili hazırlanan dosyaların SGK Genel Müdürlüğü'ne gönderildiğini belirten SGK İl Müdürü Muharrem Demirci, büyük bölümünün maaşlarının kesildiğini, diğerleriyle ilgili de işlemlerin devam ettiğini söyledi. Demirci, şimdiye kadar ödenen paranın tahsil edileceği bu kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na da suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.
142 bin emeklinin yaşadığı kentte anlaşmalı boşanma olaylarının fazla olduğunu vurgulayan Muharrem Demirci, "Bu konuda şikayetler devamlı artıyor. Bunların bir an önce neticelenmesi için sürekli çalışıyoruz. Bu hususta bize bilgi verilmesi için Valilik, kaymakamlık, muhtarlıklar ve emniyet güçleriyle sürekli yazışma halindeyiz. Doğru bilgi ve belgelerin verilmesi halinde tespitler daha çabuk yapılacak ve devletin uğradığı zarar da önlenecektir" dedi.
İhbarlarla ilgili tespitleri yapmakta güçlük çektiklerini vurgulayan Demirci, "Parasının kesilmesini kimse istemiyor. Bu yüzden memurlarımız bilgi toplamakta güçlük çekiyor. Zaman zaman muhtarlar, halkla karşı karşıya bırakıldıklarını beyan ederek bilgi ve belge vermekten kaçınıyor" dedi.
Demirci, ihbarların da daha çok anlaşmalı olarak boşanan çiftlerin yakın akrabaları tarafından yapıldığını da sözlerine ekledi.