Tüm yurtta grev başlatıldığını belirten Ereğli Eğitim Sen Temsilciliği Atatürk Anıtı önünde düzenlediği eyleme SES, BES sendikalarının yanı sıra Devlis üyeleri de destek verdi. Eylemde konuşan Eğitim-Sen Karadeniz Ereğli Örgütlenme Sekreteri Sercan Uzunel, Türkiye’de son bir haftadır yaşananların, çok uzun süredir gecenin karanlığının hakim olduğu bir ülkede eşitliğe, özgürlüğe, demokrasiye hasret bırakılan tüm kesimlerin umutlarını yeniden filizlendirdiğini belirtti. Silmeye, unutturmaya çalışanlara inat, topraklarda süren toplumsal mücadelelerin tarihine yeni sayfaların eklenişine tanıklık ettiğini söyleyen Uzunel konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

KAMUOYUNA İLAN ETTİK

“Her türlü baskıya rağmen sesini yükselten, kamu emekçilerinin vicdanının sesi olma kararlılığından ödün vermeyen KESK olarak iş güvencesinden asla taviz vermeyeceğimizi sendikal hak ve özgürlüklerimizin daha da daraltılmasına izin vermeyeceğimizi defalarca ifade ettik. 21 Mayıs 2013 tarihinde yaptığımız basın toplantısıyla kamu emekçilerinin iş ve ücret güvencesini adım adım ortadan kaldırmayı hedefleyen saldırılara güçlü bir cevap vermek için 5 Haziran’da bir günlük uyarı grevi gerçekleştireceğimizi tüm kamuoyuna ilan ettik.

 

VAHŞET TABLOSU

Ancak gezi parkı direnişiyle ülkenin dört bir yanına yayılan eşitlik, özgürlük ve demokrasi talebine kulaklarını tıkayanların halkın canına kast edecek kadar gözünü karartanların ortaya çıkardığı vahşet tablosu yeni bir değerlendirme yapmamız gerektiğini göstermiştir. Bugün ülkenin bütün şehirlerine yayılan halk öfkesi ve direnişi, yıllardır mahkum edildiğimiz neoliberal yağma ve talan düzenine karşı açılmış bir mücadele bayrağıdır. Yaşamını ve geleceğini savunan tüm halk kesimleri gibi kamu emekçileri de işine geleceğine ve yaşam alanlarına sahip çıkmaya kararlıdır.

 

YURTTA BAŞLATIYORUZ

Sömürü ve yağmaya karşı emeğin hakkını savaşa karşı barışı, emperyalizme karşı bağımsızlığı, ırkçılığa ve şovenizme karşı halkların kardeşliğini kararlılıkla savunan KESK’liler olarak bu değerlerin hedef tahtasına konduğu koşullarda ne iş güvencesinden ne de sendikal hak ve özgürlüklerden de söz etmenin mümkün olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle grevimizi bugünden itibaren tüm yurtta başlatıyoruz. Kamu emekçileri iş güvencesi başta olmak üzere kazanılmış haklarına nasıl sahip çıkıyorsa, halkımızla birlikte yaşam alanlarımıza da aynı kararlılıkla sahip çıkmayı sürdürecektir. Siyasi iktidarı kamu emekçilerinin ve halkın geniş kesimlerinin taleplerine kulak vermeye çağırıyoruz. 657 Sayılı DMK’yı değiştirerek kadrolaşmayı artırmayı öngören hükümleri derhal geri çekilmesini talep ediyoruz”

Anıt önüne gelen katılımcılar hükümet lehine sloganlar atarak AKP iktidarını istifaya davet etti.