AKUT, AK Sigorta desteği ile 4. etap Hayata Devam Türkiye projesi kapsamında Ereğli'de öğrenci ve vatandaşlara, afet bilincine yönelik bilgi verildi.

Öğrenci ve vatandaşlara Marmara da meydana gelen 7.4 şiddetindeki deprem, simülasyon ile uygulamalı olarak gösterildi. Hayatta kalmanın yolu ise yetkililerin uyarılarının dikkati alınması olduğu bir kez daha vurgulandı.

Arama Kurtarma Derneği (AKUT), Aksigorta'nın desteği ile 2010 yılında başlattığı Hayata Devam Türkiye projesinin 4. Etabında Ereğli'de öğrenciler ve halk bilgilendirildi. 4. Etap kapsamında 2 ay boyunca 23 İl ve 24 ilçeyi ziyaret edecek olan Hayata Devam Türkiye projesinde öğrencilere ve halka Ereğli şehirlerarası otobüs terminali arkasındaki otopark alanında bilgilendirme yapıldı.

 

TEDBİRLERİN ÖNEMİ ANLATILDI

Ereğli İtfaiye Müdürlüğü, Ereğli Doğa Spor Arama Kurtarma Derneği üyelerinin de destek verdiği etkinlikte konuşan AKUT Proje Sunucusu Tuba Birincioğlu, gösteriyi izleyen öğrenci ve vatandaşlara deprem öncesi alınması gereken tedbirlerin önemini anlattı.

Birincioğlu, Evde bulunan eşyalarımızı mutlaka duvara sabitlemeliyiz. Kural olarak boyumuzu aşan dolapları içinde ne olursa olsun sabitlememiz gerekir. Duvarlara asılan resimleri çivi ile değil vidalayarak asmalıyız, ağır avizeleri kullanmamalıyız. Yaşam alanlarımızı pencere kenarlarından uzaklaştırmaya gayret etmeli kalın perdelerimizi geceleri kapamalıyız. Olası bir deprem anında camlar kırılarak yaralanmalara sebebiyet verebilir. Ağırlık merkezi olan yere yakın yatak, kanepe gibi eşyaları güvenli eşyalar olarak kabul ediyoruz. Deprem anında merdiven, balkon gibi yerlerden uzak durulmalı. Bunların altı boş olduğundan yıkılma olasılığı daha yüksektir dedi.

 

ÖRNEKLİ ANLATIM

Birincioğlu deprem anında vatandaşların nasıl davranması gerektiği konusunda AKUT gönüllüsü Osman Kaya ile örnekler verdi. Öğrenciler deprem tırı içinde oluşturulan eşyaların sabitlendiği, Güvenli Oda ve eşyaların sabitlenmediği Güvensiz Oda bölümlerinde deprem anı yaşatıldı. Uygulama kapsamında Marmara depremi model olarak öğrencilere 45 saniye boyunca 7.4 şiddetinde sarsıntıya tabi tutuldu. Güvensiz oda da kalan öğrencilerin biraz heyecanlandığı ve düşen eşyaları engelleme çabası içerisine girildiği görüldü.

 

BROŞÜR DAĞITILDI

Etkinlik kapsamında AKUT ve AK Sigorta tarafından hazırlanan, Afet bilinci ve önlemler el kitabı ile Ereğli İtfaiyesi Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Yangına karşı alınması gereken önlemler konulu broşürler dağıtıldı. Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Dnz.Kd.Albay Yalçın Enç'de eğitimi yerinde inceledi. Ereğli AK Sigorta Yöneticileri de etkinliğe katılarak destek verdiler.

 

DEPREME HAZIRLIKLI OLUN

Deprem olasılığını aileniz ve yakınlarınızla konuşun, onları bilgilendirin. Bilgilenmek, korkunun azalmasını sağlar, paniğin önünü geçer. Deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapabileceğinize dair plan yapın. Unutmayın yapabileceğiniz birçok şey var ve en basit plan bile plansızlıktan iyidir. Mutlaka bir Hayata Devam çantası hazırlayın. Deprem yakınlarınızla ayrı olduğunuz bir anda meydana gelirse nerede nasıl buluşacağınızı saptayın. Yaşam alanlarınızı tanıyın, binanızın yönetmeliklere uygun yapılıp yapılmamış olduğunu kontrol ettirin, unutmayın, deprem değil depreme dayanaksız bina öldürür. Bulunduğunuz mahallede bir afetten sonra hizmet alabileceğiniz noktaları öğrenin. Deprem eşyaları hiç düşünemeyeceğiniz bir güçle sarsar, devrilmelerine ve yer değiştirmelerine neden olur. Evinizdeki yüksek, ağır eşyaları duvarlara sabitleyen, düşmeleri halinde zarar görmenize neden olabilecek nesneleri saptayın ve önlem alın. Yangına ve gaz zehirlenmelerine karşı ısıtıcıları ve varsa borularını sabitleyin. Olası kayıplarınızı karşılayabilmek için evinizi, iş yerinizi ve eşyalarınızı, kendinizi ve ailenizi sigorta ettirin.