'Dumansız Hava Sahası Uygulaması' çerçevesinde Kdz.Ereğli'de denetimler tablet pc ile artık kontrol altında tutuluyor. 2012 Yılının ilk 10 ayında bin 634 işyeri denetlenirken bu işyerlerinden 33 tanesine uyarı 17 tanesine de para cezası uygulandı.

Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Sevinç Soydinç, Kdz.Ereğli'de 2012 yılının ilk 10 ayında toplam bin 634 işyerinin denetlendiğini toplam 33 işyerine uyarı cezası 17 işyerine de para cezası uygulandığını açıkladı.

TABLET PC'Lİ DÖNEM
Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmada sigara kullanmadığı halde pasif içicilik yüzünden dünyada her yıl 600 bin kişinin hayatını kaybettiğine dikkati çeken Soydinç, başkalarının içtiği sigarayı solumaktan her 100 kişiden birinin ölümüne sebebiyet verdiğini söyledi. Temmuz 2009 tarihinden bu yana ülkede, Dumansız Hava Sahası Uygulaması başlandığını ve bu çerçevede denetimlerin ise sıkı bir şekilde sürdüğünü belirten Soydinç yaptığı yazılı açıklamasında şunları söyledi: Sağlık Bakanlığı tütünle mücadele faaliyetleri kapsamında ihbar ve şikayetlerin değerlendirilmesi, rutin denetimlerin anlık olarak takibi ve raporlanmasını sağlamak amacıyla tablet PC dönemini başlattı. Bu kapsamda Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi (DHSDS) hazırlandı. Ankara'da gerçekleştirilen pilot uygulama sonrasında ülke genelinde kullanıcı eğitimleri verildi. Eylül ayı içerisinde DHSDS kapsamında kullanılan tablet bilgisayarların dağıtımı yapıldı. Bu kapsamda tablet bilgisayarlardan biri de Kdz. Ereğli ilçemize gönderildi.

DENETİMLER
TAKİP ALTINDA
GPS ve GSM/GRPS teknolojilerinin kullanıldığı sistem ile denetim ekipleri sayısal haritalar üzerinden izlenecek. Ekiplerin acil durum uyarıları, ihbar kayıtları iletilecek ve raporlanacak. Zonguldak Sağlık Müdürlüğü adına ilçemiz Toplum Sağlığı Merkezi olarak Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele birimi bünyesinde denetim ekiplerimizle emniyet güçlerinin de desteğiyle denetimler yapılmaktadır.

25 İŞYERİNE DENETİM
Öte yandan Toplum Sağlığı Merkezi ekipleri önceki gün Kdz.Ereğli ilçe genelinde kafeler, biraneler, eğlence mekanlarında sigara denetimi gerçekleştirdi. Toplam 25 işyerinin denetim altına alınırken olumsuz hiçbir tablo yaşanmadı. Denetimler polis nezaretinde gerçekleştirildi.