Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi, bir yıl önce modern hale getirilen Uyku Bozukluğu Laboratuarı ile çağın en bilinmeyen hastalığı olan uyku hastalığına umut oldu.
ZKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çağın teknolojisine uyumlu ve tek kişilik yatak kapasitesine sahip olan Uyku Bozukluğu Laboratuarı, modern hale getirilerek kapasitesi artırıldı.
Psikoloji, nöroloji, kulak burun boğaz ve göğüs hastalıkları olmak üzere dört branş üzerinde analiz edilen hastalar, uyku testi ile test ediliyor. Hastanın beyni, göğsü ve ayakları başta olmak üzere vücuda bağlanan proplar, hastanın nefes alıp verişi gibi diğer durumlarını da bilgisayar ortamına aktarıyor.
Kamera aracılığı ile hastanın uyuyup uyumadığı kontrol ediliyor.
Hastaların tedavi sonrası kendilerini yeniden doğmuş gibi hissettiklerini ifade eden Yard. Doç. Dr. Tacettin Örnek, modern laboratuarda hastalara 3-4 hafta sonraya randevu verdiklerini, metropol şehirlerde ise bir ya da iki yıl sonrasına randevu verildiğini ifade etti. Örnek, "Uyku Laboratuarımız modern hale getirilerek bir yıl önce açıldı. Laboratuarda dört ayrı oda bulunuyor ve hepsi günümüz şartlarına göre modern halde düzenlendi. Aynı anda dört hastaya ayrı ayrı çekim yapabiliyoruz. Hastalara uyku
testi yapıyoruz. Test sonuçlarına göre hastanın tedavisini yapıyoruz. Uyku hastalığı halk arasında bilinmeyen bir hastalıktı ve son zamanlarda bu hastalıkla ilgili bilinç artmaya başladı. Hastalar, tedaviden fayda gördükten sonra çok memnun oluyorlar. Uyku testi sadece horlayan, gece nefesi duran hastalara uygulanmıyor.
Gece kabus gören hastalar için de psikiyatri ve nöroloji uzmanımız uyku testi sonuçlarını değerlendiriyor" dedi. Uykuyu engelleyen durumlar nedeniyle iyi uyunamadığında gündelik yaşamda sürekli uykusuz, yorgun olunduğunu belirten Örnek, uyku testinin ardından yapılan analizler ile hastaların yüzde 90'nın işlerini daha motiveli yaptıklarını ve gece daha iyi uyuduklarını sözlerine ekledi.