Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Opr.Dr.Hüseyin Uysal, Ekim ayı Belediye Meclis Toplantısında ilçe genelinde yaşanan sel felaketlerine ilişkin açıklamalarda bulundu, 19 Ekim tarihinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile yapılacak toplantının ardından sorunların çözüme kavuşmaya başlayacağını söyledi.

Aşırı yağışların maddi zarara neden olduğu bölgelerde incelemeler yapan Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, tespit ettiği eksiklikleri meclis üyelerine slayt gösterisi eşliğinde gösterdi. Uysal konuşmasında aynen şu ifadelere yer verdi:

"Logarların açık olması tamamının çalışmasının, dün esnafımıza anlattık, mecliste de bahsettim, logarların tamamı açık da olsa eğer su seviyesi çok yüksek ise asla geriye teper. Geriye teptiği için de logarlar tıkalı temizlenmediği gibi bir algı yaratılıyor. Ben bunu anlatmaya çalıştım, yüce rabbim bu fotoğrafı bize koydu. Dün bu fotoğrafı özellikle ben gördüm, (görüntülerde dere yatağına bir başka bölgeden gelen su hattının akamaması görünüyor) resim ve video kaydı aldırdım. Çarşı esnafımızın bir daha mağdur kalmaması için iki şey yapacağız, birincisi kanallardan geçecek su ancak üste kalan ola ki yağmur fazlalaştı ikinci aynen kod seviyesinden bir kanal ile akıtacağız. Bir de yukarıdan gelen suları önlemek için, yani çarşıya yukarıdan taşan suları önlemesi için önlemler alınacak. Yağmurdan pazaryerinin içini sel baskınını uğratan suları önleyeceğiz. Problem dış çeşmeden gelen suların çarşı içine göndermemek için önlem alacağız. İkincisi olası ki yoğun bir yağmur yağdı ikinci bir kendimizi koruma mekanizması olarak birde aynı seviyeden kanalla dereye akıtacağız. Örneğin yürüdüğünüz mesafe. Esnafımız veya hizmet birimlerimiz suyu süpürecekler"

Kışla Sanayi Sitesinin spor tesisinin yan tarafındaki derenin üzerinin kapatılmasından ötürü su baskını yaşandığını belirten Uysal, "Derenin üzeri araç yolu olamaz bitti, başka yol bulacağız, gerekirse istimlak edeceğiz, gerekirse ev alacağız ev satın alacağız" dedi.

Uysal çözüm noktasında olduklarını belirttiği konuşmasında şu görüşleri paylaştı:

"Yarınlarımız için o yaptı bu yaptığı ben kimin yaptığında değilim bizim ilçemiz felaket altında kalıyorsa biz çözüm noktasındayız. Kimseyi de suçlamak için bunu söylemiyorum. Biran önce çözmek için çözüm noktasında odaklaşalım"

"19 Ekim tarihinde Devlet Su İşleri genel Müdürlüğü ile inşallah da devletimizin yönetenleri de gelecekler bu sorunların hepsini çözeceğiz. Problemimiz su, sel felaketine birşey yapamayız. Ben belediyeden beri saat saat suyun yükselmesini izledim, suyun yükselmesini nasıl önleyeceğiz, önleyemeyiz. Bir tek şeyde önleriz, yukarı havza projesi, suyu yukarda tuttuktan sonra yaz-kış belirli seviyede akıtırsak bu seviyelerden çarşımızı da ilçemizi de ancak bu şekilde kurtarırız. Bunun çalışmaları da bitti, Gülüç ırmağı konusunda da çalışmalar bitti"

"İtfaiye Müdürlüğümüz 23 farklı noktada 86 ev ve işyerinden su çekildi. 50 Kişi de kurtarıldı. Sele maruz kalan bölgelerde yıkamalar da yapıldı. Ereğli ilçesi inşallah böyle felaketlere maruz kalmaz. Biz de yıkama yapmakla bütün belediye çalışanlarımız ile hizmet birimlerimiz ile itfaiyemiz ile bu alanlarda olmayız inşallah ilçemiz hatta bölgemiz ülkemiz böyle felaketler altında kalmasın. Kalırsa da önlemler alalım. Bu önlemleri almak bizim görevimiz. Tam zarar tespit edemedik. Araçlar su içerisinde kaldı. Üzüldüğüm bir nokta var o da çamur, aslında çözdüm ben de paylaşmak istemiyorum, çamurları da çözeceğiz. Hani kanalizasyon patlayabilir, kanalizasyonu bir şekilde çözeriz ama çamur, taşları, bunların sebeplerini de biliyoruz. Önlemleri aldığımızı da söylüyorum. Herşey hakkında bilgi sahibiyiz ama bugünden sonra madem ki belediye başkanının görevi hem şehre hem şehir halkına sahip çıkmak bu konuda hiç şüpheniz olmasın bunları kısa sürede çözeceğiz"

Mecliste gündemde yer alan maddeler de görüşüldü.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)