Çağdaş Gazeteciler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Ayaroğlu, “Basında sansürün kaldırılışının 103. Yıldönümü olarak kutlanan 24 Temmuz içinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle anlamını yitirmiştir” dedi.

Ayaroğlu açıklamasına şöyle devam etti:

“Görülüyor ki sansür kaldırılmadı sadece kılık değiştirdi. 2011 Türkiye’sinde 50 civarında medya çalışanı cezaevlerinde, 4 bine yakın gazeteci-yazar ise yazıları ve çizgileri nedeniyle mahkemelerde yargılanıyor. Tutukluluk süresi aşan Mustafa Balbay, Tuncay Özkan ve daha onlarca gazeteci Silivri zindanlarında.
Düşünce ve ifade özgürlüğü ülkemizde sıkıntılı bir süreci yaşamaktadır. Gazeteciler, yazarlar, çizerler hakkında Başbakan’ın açtığı davalar devam ediyor. Medya sektöründe ciddi bir işsizlik ve çalışanlar için de çok ciddi bir iş güvencesi sorunu vardır. Yerel basında yoğun bir emek sömürüsü devam etmektedir. Bir çok çalışanın iş güvencesi ve sigortası yoktur.

AKP iktidarı çeşitli yollarla gazete ve Televizyonlara el koymakta, yönetimlerini, yayın politikalarını değiştirebilmektedir. Bu baskılar sansürün yanında daha tehlikeli olan otosansürü gündeme getirmektedir. Tekelci ve yandaş medya da sendikal örgütlenmeye karşı ciddi bir direniş yaşanmaktadır.

Aradan koca binbir yüzyıl geçmiş olmasına rağmen, hala düşüncenin önündeki en büyük engel olan sansür, farklı yöntemlerle varlığını sürdürüyor. Bunun en belirgin örnekleri ”iktidar-medya” ilişkileridir. Daha önceleri, satmak için kendini okuru­na beğendirmek zorunda olan ve bu yönüyle de muhalif kimliği öne çıkan basın gitmiş, ye­rine kendini, para musluklarını elinde tutan tek bir okura, yani siyasi iradeye beğendirmesi yeterli olacak uysal bir medya gelmiştir.

Bugünün koşulları 103 yıl öncesinin koşullarından farksızdır. İçinde bulunduğumuz koşullar tüm dünyada kara bir mizah olarak bilinmektedir. 24 Temmuz bayram değil tam bir kara mizahtır.”