Kış mevsimi nedeniyle gribe yakalanan hastalara uzmanlardan uyarı geldi. Hastaların maskeyle dolaşmalarını öneren uzmanlar, antibiyotiğin hastalığı geçirmediğini kaydetti.

Özel Echomar Hastanesi doktorlarından Eylem Ertuğ Ertuğrul, mevsim değişikliklerinde çok sık görülen grip hakkında bilgiler verdi. Viral bir hastalık olan gribin, kalabalık ortamlarda rahatlıkla insandan insana geçtiğini aktaran Ertuğrul, el yıkamanın hastalık oranını ciddi oranda azalttığını aktardı.
Hastalığın tedavisinin bolca dinlenmek ve bol sıvı almaktan geçtiğini söyleyen Dr. Eylem Ertuğrul, gribe yakalanan insanların maskeyle dolaşmaları gerektiğini dile getirdi. Bağışıklık sistemi zayıf olan insanların salgın dönemlerinde kendilerine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Ertuğrul, grip ve gripten korunma yolları hakkında şunları kaydetti:
“Grip, toplumda özellikle mevsim değişikliği dönemlerinde çok sık görülen viral bir hastalıktır. Kalabalık ortamlarda çok kolay insandan insana geçebiliyor. Özellikle çocuklarda, yaşlı popülasyonda veya özellikle solunumdan dolayı yapısal problemi olan hastalar çok kolay hastalığa neden olabiliyor. Özellikle bu dönemlerde insanların el yıkama olayına çok dikkat etmesi lazım. Hastalık oranını çok ciddi oranda azaltıyor. Hasta halindeki insanlardan temas halinde olmaktan uzak durmak, kalabalık ortamlara mümkün olduğu kadar girmemek lazım gelir. Özellikle okullarda, kreşlerde, hastanelerde, alışveriş merkezlerinde ve toplu taşıma araçlarında çok dikkat etmek lazım. İnsana çok kolay bulaşıyor, tedavisi ise çok iyi bir şekilde istirahat etmekten geçiyor. Bol bol sıvı almak lazımdır. Çok iyi beslenmek lazım, C vitamini desteğini arttırmak için özellikle taze sebze ve meyve tüketimine çok önem veriyoruz. Hastalığın ilk 4-5 gününde bulaşma oranı ciddi oranda yüksek oluyor.  Hasta oldukları dönemde mümkün olduğu kadar maskeyle dolaşmalarına önem veriyoruz. Hasta çocukları mümkün olduğu kadar diğer çocukların bulunduğu ortamlara sokulmamasını öneriyoruz. Bazı tür hastalıkları olan insanların çok dikkat etmeleri lazımdır. Çünkü grip, normal insanlarda çok kolay atlatılan bir hastalık fakat bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, başka kronik hastalığı olanlarda, özellikle solunum yolu ile ilgili kronik akciğer hastalığı olan hastalarda oldukça riskli bir durum oluyor. Bu tür hastaların, özellikle salgın olan dönemlerde kendilerine çok dikkat etmeleri gerekiyor.”
Antibiyotiğin, olabilecek potansiyel riskleri azaltmak ve bazı tür hastalıkların kronikleşmesini engellemek için var olduğunu hatırlatan Eylem Ertuğrul, “Tedavide çok yanlış olarak çok yoğun bir şekilde antibiyotik kullanılıyor. Hastalar doktora gitmeden, ‘İki kutu antibiyotik alıyım hemen geçsin’ diye düşünüyor. Grip, viral bir hastalıktır, yani virüslerden oluşur. Tedavide antibiyotiğin hiçbir yeri yok. Sadece, olabilecek potansiyel riskleri azaltmak için veya bazı tür hastalıkların kronikleşmesini engellemek için özel durumdaki hastalara antibiyotik kullanımını öneriyoruz” diye sözlerini tamamladı.