Etibank’ın Ereğli Kömürleri Müessese Müdürlüğüne gönderdiği 1954 tarihli yazıda, Uzun Mehmet’in torunu Halit Uzunmehmet’in çalışamaz durumda olduğu belirtilerek her ay maddi yardım yapılmasının kabul edildiği bildiriliyor.

 

 

Haber-Yorum: Taşkömürünün bulunuşu ile ilgili tarihsel süreçte  Kdz. Ereğli’nin Kestaneci Köyü’nden Uzun Mehmet’in adı geçer. Asker dönüşünde Köseağzı’ndaki değirmene un öğütmeye giden  Uzun Mehmet’in değirmeni besleyen Neyrendere’nin dere yatağında dolaşırken gördüğü ve daha sonra büyük merakla değirmendeki ocağa attığı siyah taş parçalarının yandığını görünce keşfettiği taşkömürü bölgenin gelişmesinin en önemli gerçeğidir. Taşkömürünün bölgede bulunması ile Zonguldak sanayi ile tanışmış, ilçeleri Karabük ve Ereğli’de demir çelik sanayi kurulmuştur.

Zamanla “Emeğin Başkenti” ünvanı ile de onurlandırılan Zonguldak’ın kömür gerçeğinde, kömürün bulunuşu konusundaki gerçekleri saptırmaya çalışan, hatta büyük bir saygısızlıkla “Uzun Mehmet efsanedir” sözleriyle olayı hafife düşürmeye çalışanların yüzüne, tarihsel belgeler   tokat olup çarpıyor.

İşte bunlardan biri de, 1955 yılında kömür işletmelerinin bağlı bulunduğu Etibank imzalı. Bu belgede,  Ereğli Kömürleri İşletmesi’nin  (EKİ) talebini değerlendiren Etibank Genel Müdürlüğü, Uzun Mehmet’in torunlarından Halit Uzunmehmet’in sağlık durumu nedeniyle çalışamaması nedeniyle kendisine her ay 100 liralık yardımın yapılmasını kabul ettiğini bildiriyor.

 

EKİ’NİN ETİBANK’A GÖNDERDİĞİ TEKLİF YAZISI

Ereğli Kömürleri İşletmesi İdare Komitesi’nin 4 Kasım 1954 Perşenbe  (Perşembe yazmıyor) 4316 sayılı  kararında, “karara iştirak edenler” bölümünde şu isimler yer alıyor:

Komite Reisi  C. Zühtü Aysan  Müessese Müdürü

Komite Azası Fuat Karayazıcı Müessese İstihsal İş. Md. Muavini

Komite Azası Asaf Yenisay Müessese Tesis İş.Md. Muavini

Komite Azası Cengiz Erkanlı Umumi Muhasebe Müdürü

Komite Azası Tevfik Çakmaklı İnşaat Müdürü

Komite Azası  Cevat Alpar Ticaret Müdürü

RUZNAME Halit Uzunmehmet’e ayda yüzer lira net nakdi yardım yapılması içinin müzakeresi

KARAR

İşletmemizde çalışmakta iken 30/9/1952 tarihinde emekliye sevk edilen ve hizmet müddeti itibariyle kendisine toptan ödeme yapılan ve halen 64 yaşında olup sıhhi durumu da çalışmağa müsait bulunmayan ve kömür kaşifi Uzun Mehmet’in torunlarından Halit Uzunmehmet  1 Ağustos 1954 tarihinden itibaren maktuan, net olarak devam sureti ayda yüzer lira yardım (nakdi) yapılmasına ve bu kararla ilgili işlemin Personel  ve Umumi Muhasebe Müdürlüklerince ifasına, söz birliğince karar verildi.

İMZALAR

Aslı ile karşılaştırıldı.25/11/1954

 

ETİBANK’IN GÖNDERDİĞİ ONAY YAZISI

Etibank’ın Özel No. 74/2-16B/4425  51424 numaralı ve Özü bölümünde ise “Halit Uzunmehmet hk” yazan ve Ereğli Kömürleri İşletmesine gönderdiği yazı şöyle:

26/11/1954 tarih ve 1762/3 8248 sayılı yazınız karşılığıdır.

1306 doğumlu olup, 30/9/1952 tarihinde hizmet müddeti  nazara alınarak toptan ödeme yapılmak suretiyle emekliye sevk edilen ve halen sağlık durumu çalışmaya müsait bulunmadığı anlaşılan Uzun Mehmet torunlarından Halit Uzunmehmet’e yapılması düşünülen ayda 100 liralık yardımın devamlı olmasını temin için müessesenizce vaki teklif, bankamız İdare Meclisine arzedilmiş ve  17/12/1954 ve 1267/18 sayılı kararıyla tasvip edilmiştir.

Gereğince hareket olunmasını rica ederiz.

Saygılarımızla

Etibank Genel Müdürlük

İMZALAR

Aslı ile karşılaştırıldı.4/1/1955

 

 

Eyüp Bektaş'ın konuyla ilgili yorumunu okumak için aşağıdaki linke tıklayınız:

 

http://www.ereglionder.com.tr/yazarlar/eyup-bektas/kapak-/5047/