* Uzun Mehmet’I anmak için tek resmi törenin Zonguldak’ta düzenlemesini  anlamsız bulan Yaman Civan, “Resmi tören Ereğli’de yapılmalıdır. Ayrıca, Uzun Mehmet Ereğlili olmasına rağmen kendine yakışır bir anıtının olmaması da ayıptır” dedi.

 

Aylık gazete olarak ilk sayısını yayımlayan Alemdar Gazetesi’ne konuşan Heykeltraş Yaman Civan, Uzun Mehmet’e Kdz. Ereğli’nin yeteri kadar sahip çıkmadığını ifade ederken, 8 Kasım’da düzenlenen anma törenlerine de resmiyet kazandırılmasını istedi.
Yaman Civan’ın Alemdar Gazetesi’nde yer alan haberi şöyle: 
Yaman Usta,  Üstad,  Yılların eskitemediği sanatçı., Bizim uşak, Yaman Civan’mı? O Ereğli sevdalısı” gibi bir çok sıfatın yakıştırıldığı Ereğli Çocuğu Yaman Civan’dan söz ediyoruz. Yaman Civan heykeltraş. On parmağında on marifet olan ama yerel düzeyde de bir o kadar ilgi görememediğinden yakınan sanatçı. 
Yaman Civan’ın atelyesine konuk olduğumuzda bir dokunmadan bin ah işittik. Nasıl işitmeyelim ki? O eski köy evinin her noktasından sanat fışkıran bu usta yörenin geleceğine koyacağı kilometre taşlarından bir çoğunu gerçekleştirememenin hayal kırıklığında konuştu.
Atelyesindeki Uzun Mehmet heykelini görünce her Ereğlili gibi içimiz cız etti tabi ki. Beynimizden geçenleri okur gibi   “Ereğli’de neye sahip çıkılıyor?  diye düşünmeden edemiyorum.  Uzun Mehmet’imizin hatırasına bile sahip çıkılmıyor. Erdemir’in bile Ereğli’de kuruluş sebebi kömürün burada bulunması olmasına rağmen Uzun Mehmet ile ilgili resmi hiç bir tören, hiç bir resmi kutlama ilçemizde yok” diye tercüman oluverdi bir anda.
Öyle ya;  Uzun Mehmet Ereğlili  de, Ereğli’de Uzun Mehmet’in adının esamesi bile okunmuyor. Her yıl 8 Kasım’da Kestaneci’de Uzun Mehmet’I anma törenleri yapılıyor ama resmiyette bir geçerliliği yok. Belediyenin düzenlediği bir etkinlik olmaktan öteye gidemiyor.  Resmi anma töreni ise Zonguldak’ta. Zonguldak’ın 21 Haziran Kurtuluş Günü’nde Uzun Mehmet anılıyor. Ne alaka ki? Alakayı da, alakasızlığını da bilip izah edebilen de yok ya!
Konuya Yaman Usta son noktayı koyuyor: 
“Uzun Mehmet sadece Zonguldak’ın kurtuluş gününde kutlanmamalı, resmi bir tören ile özel bir günde ayrıca kutlanmalı. Nasıl olsa kömür bulunmuş, bulan bulmuş, kullanan kullanıyor gibi bir anlayışta olmamalıyız. İlçemizin büyükleri bu konuya gerekli önem verip Uzun Mehmet’in ve ilçemizin adını duyurmalılar. Uzun Mehmet’in Ereğlili olduğu unutulup gözardı edilmeden resmi anma törenleri sadece Ereğli’de yapılmalıdır.”