Belediyenin bastığı başka bir tanıtım broşürünün de adının EFSANELER KENTİ EREĞLİ olduğunu düşündüğümüzde, durum daha da netlik kazanıyor. HERKÜL EFSANESİ, UZUN MEHMET EFSANESİ…

 

 

Uzun Mehmet ve Ereğlililer ile dalga geçilmiş olduğu hissine kapıldım, üzüldüm.Gönlüm ister ki artık, devlet yetkilileri, resmi törenlerle anılan kişilerin varlığına dair olumsuz algı yaratılmasının önüne geçmeli. 

 

 

Eğitimci-Araştırmacı-Yazar Recep Çetin, Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından finanse edilen Uzun Mehmet Belgeseli konusunda gönderdiği yazılı açıklamada, belgeselin Uzun Mehmet ile dalga geçtiğini ve “efsane” olduğunu öne çıkardığını belirterek, “Belediyenin kaynağına parasına yazık etmişler. Ne kadar para verildi, kime yaptırıldı bilmiyorum. Verilen para 1 lira da olsa yazıktır, ayıptır, günahtır” dedi.

 

Uzun Mehmet üzerinde bir kitabı bulunan Recep Çetin’in belgeseli topa tuttuğu açıklaması şöyle:

 

 

 “UZUN MEHMET” hakkında son yıllarda “efsane” “sahte kahraman” “devletin uydurması” “Halkevi masalı” vb bir çok yaftalar yapılmaktadır.

 

Bu yaftalardan, bir EREĞLİLİ olarak rahatsız olup, bir araştırma kitabı hazırlamak durumuna düşmüştük. 2 yıl önce kitabımız yayınlanmıştı. Bu kitabımızda “Uzun Mehmet gerçek bir kişidir ve torunları halen yaşamaktadır” demiştik. Osmanlı arşivleri ile Osmanlı dönemi yayınları ile bu konuda bilgi üretmeye-sunmaya çalışmıştık.

 

Fakat; Ereğli Belediyesi’nin hazırlattığı belirtilen ve 8 Kasım akşamı AKM’de galası yapılan belgesel, maalesef bizi üzmüştür.

 

ÇÜNKÜ:

“Başkan Sayın Uysal’ın sosyal medyada paylaştığı videoyu izledim. Belediyenin kaynağına parasına yazık etmişler. Ne kadar para verildi, kime yaptırıldı bilmiyorum. Verilen para 1 lira da olsa yazıktır, ayıptır, günahtır”.

“(Resmi erkan da dahil olmak üzere) ‘Gala’ya gelip belgeseli izleyenlerin gözünün içine baka baka “UZUN MEHMET EFSANE” diyen kişilerin boş bilgileri paylaşılmış.”

 

“Mesela: Zonguldaklı Yazar Ekrem Murat Zaman böyle bir belgeselde konuşmamalıydı. Çünkü “UZUN MEHMET EFSANEDİR” diye ısrarla yazan bir kişidir. Uzun Mehmet’in anılarının, devlete ve millete olan katkılarının anlatılacağı bir belgeselde maalesef Sayın ZAMAN konuş(turul)mamalıydı. Efsane olarak düşündüğü bir kişinin tanıtılacağı belgeselde Sayın Zaman’ın da konuşmaması gerekirdi, çünkü UZUN MEHMET konulu belgesele katkı ver(e)mezdi.  Çünkü böyle bir kişinin olduğuna inanmamaktadır. Kaldı ki belgeselde verdiği bilgi, Uzun Mehmet üzerine değil,  kömür üzerine oldu sadece.”

 

“Son yıllarda Uzun Mehmet Efsanedir diyenler türeyince, yukarıda da belirttiğimiz üzere, bunlara yönelik tepki olarak araştırma yapmak kitap yazmak zorunda kalmıştık. Bu (efsane)cilerden sadece biri Ekrem Murat Zaman’dır.. Sayın Zaman bana daha önce şu mesajı paylaşmıştı “Benim bakış açımla UZUN MEHMET, Bahriye görevlilerine kömür numunesi getirenlerden biri. Hikayesi tam anlamıyla uydurma. Yani efsane. Sizin kitabınızda da yeni bir belge yok. Kitabınızda, konunun ayrıntılı incelenmiş olduğunu söyleyebilirim. Recep Çetin şunu koydu kitabına, olmayan bir şeyi buldu diyemem”.

 

Evet, işte Uzun Mehmet’in varlığı üzerine tartıştığımız Sayın ZAMAN, Uzun Mehmet Belgeselinde açıklamalar yapmaktadır.. Ne diyeyim ben daha”..

 

“Daha da vahimi var. Aynı belgeselde, bilgisine başvurulan diğer konuşmacı bakın neler diyor:”

“Belgeselin dokuzuncu dakikasında konuşturulan Prof. Dr. Vedat DİDARİ şunları söylüyor: “kömür madenciliği önemli bir ölçüde, enerji olarak gündemimize geç girdi, yani Avrupa Sanayi Devrimini yaşadıktan sonra biz ancak kömürle tanıştık.  Kömür madenciliği Zonguldak’ta başladı. UZUN MEHMET EFSANESİ, GERÇEKTEN İNANMAK DA İSTEDİĞİMİZ BİR EFSANEDİR. Yani kömür madenciliğinin başladığı bir nokta, kömürün bir bayram olarak yani halkın kutlayabileceği bir simge vermek amacıyla, BELKİ DE UYDURULDU, ÇOK EMİN DEĞİLİZ AMA, onun Kestaneci Köyünde kömürü bulmuş olması ya da olmaması ÇOK ÖNEMLİ BİR ŞEY DEĞİL. Ancak tarihi bir başlangıcımız bizim”.

 

Evet; Tek kelimeyle “ayıp” edilmiş.

 

Bu sözler, gala programına özel davet edilen ve kendilerine çeşitli takdimler yapılan UZUN MEHMET TORUNLARINA dinletiliyor.

Anlaşılan o ki Kdz Ereğli Belediyesi, (tiyatrocuların da o günleri canlandırmasını sağlayarak) Uzun Mehmet adına yapılan çalışmaları, sanki (elimizdeki şu efsaneyi canlı tutalım) düşüncesiyle yapmış gibidir”.

 

“Daha önce, Belediyenin bastığı başka bir tanıtım broşürünün de adının EFSANELER KENTİ EREĞLİ olduğunu düşündüğümüzde, durum daha da netlik kazanıyor. HERKÜL EFSANESİ, UZUN MEHMET EFSANESİ… Biz (Herkül’leri ve heykellerini ORHAN GAZİ yıkmıştır) diye yazdığımızda anlatamıyoruz, dinletemiyoruz. Mesela bu kentin fatihi Orhan Gazi’nin heykeli dikilmeli dediğimizde, dinletemiyoruz.”

 

 “Kentin bilinmeyen tanınmayan TANITIL(A)MAYAN, Türk İslam değerleri var” diyoruz, belgesel-gala yaptıramıyoruz.  

 

 Son olarak diyeceğim o ki: ‘gala’sı yapılan bu belgesel kanalıyla, Uzun Mehmet ve Ereğlililer ile dalga geçilmiş olduğu hissine kapıldım, üzüldüm.Gönlüm ister ki artık, devlet yetkilileri, resmi törenlerle anılan kişilerin varlığına dair olumsuz algı yaratılmasının önüne geçmeli. Yetkilileri göreve davet ediyorum.