Uzmanlar, tansiyon ve böbrek yetmezliği gibi sonuçlar doğuran kolesterole karşı belirli aralıklarla kolesterol ölçümleri yaptırılmasını tavsiye etti.

Zonguldak'ta özel bir hastanenin Başhekimi Dr. Ahmet Bayram, kolesterolün beyin, sinirler, kalp, bağırsaklar, kas ve karaciğer başta olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunan ve yaşam için gerekli mum kıvamında yağımsı bir madde olduğunu kaydetti. İnsan vücudu kolesterolü kullanarak hormon, D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerini ürettiğini hatırlatan Bayram, fazlalık olan kolesterolün ise önemli rahatsızlıklara yol açtığını ifade etti.

"KALP KRİZİ, BÖBREK YETMEZLİĞİNE YOL AÇABİLİYOR"

Vücut için kanda çok az miktarda kolesterol bulunmasının yeterli olduğunu anlatan Bayram, şöyle konuştu: "Kanda artan kolesterol, kan damarlarında birikiyor ve kan damarlarının sertleşmesine, daralmasına yol açıyor. Kolesterolün organlara giden kan damarlarında birikmesi, o organa ait hastalıkları ortaya çıkarıyor. Kalbi besleyen atardamarlarda kolesterol birikimi olursa kalp krizi, böbrek damarlarında kolesterol birikimi olursa yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bu gibi hastalıkların önüne geçilebilmesi ve erken fark edilebilmesi için kolesterol seviyelerinin düzenli kontrol edilmesi ve kaydedilmesini önerebiliriz.

"DAMARLAR YAVAŞ YAVAŞ TIKANIR"

Kolesterolün birçok damar hastalığına da sebep olduğunu yineleyen Bayram, yüksek kolesterol hastalığının sinsice geliştiğini söyledi.
Kandaki kolesterol miktarının yüksek olmasının sağlığı ciddi bir şekilde tehdit ettiğini belirten Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bazı damarların iç yüzeyinde birikerek damarların yavaş yavaş tıkanmasına sebep olur. Bu tıkanma, kalbe giden kan miktarının azalmasına ve dolayısıyla kalp ve damar hastalıklarına yol açar. Yüksek kolesterol hiç belirti vermeden sinsice gelişir ve yüksek kolesterolü olan insanlar kendilerini son derece iyi hissedebilirler. Bu nedenle hem kadın hem de erkekler yani tüm erişkin çağdaki insanlar belirli aralıklarla kolesterollerini ölçtürmeleri gerekir.

MARGARİNDEN UZAK DURUN

Kolesterol seviyesini etkileyen en önemli faktörlerin besinler yolu ile alınan yağların türü ve miktarı olduğunu hatırlatan Bayram, kolesterol seviyesini düşürmek için yapılabilecekleri şöyle anlattı:
Kolesterol seviyesini etkileyen en önemli faktör besinler yolu ile aldığımız yağların türü ve miktarıdır. Yağlı sığır ve koyun eti, tam yağlı süt ve peynir, tereyağı gibi ürünlerden ve margarinden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Tercihen yemeklerde zeytinyağı ve soya yağı ve mısır özü kullanmak en doğrusudur.