Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ)  Zonguldak’ta Üniversite-Sanayi işbirliğini güçlendirmek, teknoloji yoğun sanayi kuruluşlarını çekerek ve yenilerinin kurulmasını sağlayarak kentteki sanayi çeşitliliğini artırmak ve bölge ekonomisini canlandırmak amacıyla Teknopark kurmak için başlattığı ve yaklaşık bir yıl süren çalışmalar sonucunda Teknopark kuruldu.

Üniversite bu konuda şu açıklamayı yaptı:

Ülkemizde Yüksek Teknoloji Sanayinin dünya ile rekabet edebilir noktaya taşınabilmesi ve Ar-Ge odaklı ürünlerin geliştirilmesi amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle kurulan Teknoparklar, üniversite öğretim elemanları, tasarım ve ürün geliştiricilerini ve sanayicileri bir araya getirerek devlet teşviki ile çalışabilecekleri ortak bir alan sağlıyor. Teknoparklar başta üniversite olmak üzere kuruldukları şehirlerdeki kamu kurumları, belediyeler, TSO’lar, sanayiciler ve özel teşebbüs ortaklığıyla kurulan bir Anonim Şirket statüsü taşıyor.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan BEÜ Rektörü Prof.Dr. Mahmut Özer şunları söyledi:

“Üniversitemiz eğitim, araştırma ve topluma hizmet faaliyetlerini kalite odaklı bir şekilde geliştirmeye, çeşitliliğini ve kapasitesini artırmaya kararlılıkla devam etmektedir. Bu bağlamda önemli miktarlarda yatırımlar yapmış ve yapmaya da devam etmektedir. Eğitim kapasitesi Zonguldak, bölge ve ülke ihtiyaçları göz önüne alınarak artırılmış ve öğrenci kapasitesi 40 binler seviyesine ulaşmıştır. Son beş yılda yeni derslikler yapılmış, 165 yeni laboratuvar kurulmuş ve mevcutları güncellenmiştir. Kütüphane kapasitesi artırılmış ve 7/24 hizmet veren iki kütüphanesi olan ülkemizdeki tek üniversite olmuştur. Tüm kampüslerimizde etüd merkezleri, kütüphaneler, laboratuvarlar, açık ve kapalı spor alanları ve sosyal tesisleri yapılmış ve öğrencilerimizin kampüslerimizde nitelikli zaman geçirmeleri sağlanmıştır. Yatırımlarımız devam etmektedir.  Diğer taraftan öğretim elemanlarımızın araştırmalarını desteklemek için yüksek lisans ve doktora tezlerinin tamamı Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında desteklenmiş, yurtdışı bilimsel aktivitelere katılımları ve makale destek taleplerinin tamamı desteklenmiştir. Ayrıca öğretim elemanlarımızın disiplinlerarası çalışmalarını desteklemek üzere büyük ölçekli laboratuvar kurulması için önemli miktarda altyapı desteği sağlanmıştır. Önümüzdeki yıllarda bu desteklerle üniversitemizin yayın performansının, proje, patent ve faydalı model başvurularının artmasını bekliyoruz” dedi.


BEÜ’nün Zonguldak’a Ekonomik Katkısı 2016 yılında 2.4 Milyar TL

BEÜ’nün eğitim-öğretim, araştırma, kültür-sanat alanındaki katkılarının ötesinde Zonguldak ve bölgeye de önemli hizmetler sunduğunun altını çizen Rektör Özer şunları söyledi: “Yeni yaptırmış olduğumuz bir çalışma BEÜ’nün Zonguldak’a ekonomik katkısının 2016 yılında 2.4 Milyar TL olarak gerçekleştiğini göstermektedir. Tüm bu gelişmeler tüm çalışma arkadaşlarımızla ve paydaşlarımızın destekleriyle elde edilen ve uzun yıllar kararlılıkla sürdürülen başarılı çalışmaların bir meyvesidir. BEÜ bu büyümesine devam edecektir. Diğer taraftan, özellikle sağlık alanında yapılan yatırımlarla BEÜ Batı Karadeniz Bölgesinin en nitelikli sağlık hizmeti veren üniversitesi haline gelmiştir. 2016 yılında BEÜ Sağlık ve Diş hekimliği Araştırma ve Uygulama Merkezlerimizden 600 binin üzerinde vatandaşımız sağlık hizmeti almıştır. Bu sayının yaklaşık %30’unu il dışından gelen vatandaşlarımız oluşturmaktadır. Diğer taraftan kamuya bağlı ilk Diyabet ve Obezite Merkezimiz alanında önemli bir boşluğu doldurmuştur. Dolayısıyla BEÜ Sağlık Turizmi ile ilgili de önemli bir adım atmış ve bu alanda yapılacak yatırımlara da öncülük etmiştir.

Tüm bu yatırımların yanında Teknoparkın kurulması uzun yıllardır bir özlemdi. Bugün itibariyle bu özlemi de gerçekleştirmiş olmanın büyük mutluluğunu yaşamaktayım. Teknoparkın kurulmasıyla üniversitemiz araştırma kapasitesi artırmak üzere önemli bir aşama kaydetmiş olacaktır. Daha öncede ifade ettiğim gibi Ereğli ve Çaycuma İlçelerine doğru Teknoparkı genişletmeyi de planlıyoruz. Tüm bu süreçlerde desteklerini esirgemeyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Dr. Faruk Özlü’ye, Zonguldak Valisi Sayın Ahmet Çınar’a, milletvekillerimize ve tüm TSO Başkanlarımıza ve süreci başarı ile yürüten çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Teknopark’ın Zonguldak’a ve üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum.”