8 Kasım 1829 tarihinde, Kdz. Ereğli’nin Kestaneci Köyü’nden un öğütmek için Köseağzı değirmenine giden ve  değirmen taşlarının dönüş enerjisini sağlayan Neyrendere yatağında bulduğu kara taş parçalarını aynı değirmenin ocağına attığında yandığını gören Uzun Mehmet’e bu yıl farklı bir anma töreni yapıldı. İlçe Kaymakamı İsmail  Çorumluoğlu’nun “Her şehrin bir hikayesi var, sizin hikayeniz de Uzun Mehmet olduğuna göre, anıt önü törenlerinden daha farklı anma yapalım ve yeni kuşaklara, kömürü ve Uzun Mehmet’i anlatalım” sözleriyle  verdiği talimat çerçevesinde Hüseyin Tatoğlu Kültür Merkezi’nde etkinlik gerçekleştirildi.

Pestilci Ortaokulu tarafından üstlenilen etkinliğin açış konuşmasını yapan  Tayfun Öztürk, kısa  bir süre içinde söyleşi düzenlediklerini ifade etti. Daha sonra, eski adı EKİ olan TTK’nın Armutçuk Müessesesi’nden emekli 3 ve Kestaneci Mahallesi’nden de bir kişinin katıldığı söyleşi gerçekleştirildi.

Cihat Kalafat, Hüseyin Akman, Zeki Erlant ve Ahmet Özer’in katıldığı söyleşide konuşmacılar bilgi ve görüşlerini anlattılar.

Söyleşinin en önemli konuşmasını yapan Cihat Kalafat, öncelikle Kaymakam Zorumluoğlu’nun “Her şehrin hikayesi var” sözünün öneminin altını çizdi ve kaymakama teşekkür ederken, belediyenin hazırladığı filmdeki eksikliklere işaret etti. Kalafat, Uzun Mehmet’in kömürü bulduğu Köseağzı değirmenine sahip çıkılmasını da ifade ettiği bu konuda GMİS Genel kurullarında alınan kararlara vurgu yaptı.

Kalafat, Uzun Mehmet’in kömürü bulması ve bulduğu kömürün de O’nu ilk maden şehidi yaptığını da belirttiği konuşmasında, Kandilli’deki kömür işletmelerinin sağladığı olanakları anlatırken, Türkiye’de ilk özel ilk ve ortaokullarının EKİ bünyesinde ve ücretsiz olduğunu kaydederek, yedikleri kömür ekmeğine duyduğu şükranı dile getirdi.

Zonguldak Türküsü “Karadır Kaşların” türküsünün de seslendirildiği söyleşi, Uzun Mehmet Konulu yarışmalarda derece alan öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile sona erdi.

Haber: Eyüp Bektaş