Tekin, dolandırıcılık konusunda vatandaşları uyaran açıklaması ile sabıkalı firma sayısının 308’lere ulaştığını belirterek, vatandaşların tüketici hakları konusunda daha bilinçli davranmalarını istedi.

Alaplı Tüketici Koruma Derneği Başkanı Halit Tekin, yaptığı yazılı açıklama ile dolandırıcılara karşı vatandaşları uyardı.
Dolandırıcıların evlere ve bürolara giderek çeşitli ikna yöntemleriyle tüketicileri kandırdıklarını ifade eden Tekin, kapıdan satışların son günlerde çok arttığını söyledi.
Son iki ay içerisinde 50 kişinin kapısına gelen satıcılar tarafından derneğe dolandırıldık şikayetinde bulunduklarını belirten Tekin, tüketicilerin daha bilinçli olmalarını istedi.
Vatandaşları dolandıran firma sayısının 308 olduğunu bildiren Alaplı Tüketici Koruma Derneği Başkanı Halit Tekin, yaptığı açıklamasında vatandaşları şu şekilde uyardı:
"Yeni dolandırıcılar evlere, bürolara giderek çeşitli ikna yöntemleriyle tüketicileri kandırıyor. Kalitesiz malları kaliteli uygun fiyatla satıyormuş gibi gösterip yasal olmayan sözleşme ve yasal senetler imzalatarak tüketicileri taksit ödemek zorunda bırakıyorlar.
Kapıdan yapılan satışlar Alaplı 'da tüketici şikayetlerinin ilk sırasında geliyor. Son iki ay içinde 50 kişi kapısına gelen satıcılar tarafından dolandırıldığını söyleyerek Tüketici Koruma Derneği'ne başvurdu. Bu konudaki sabıkalı firma sayısı ise 308. Ama dolandırılan insan ve dolandıran firma sayısının çok daha fazla olduğu sanılıyor. Tüketici hakları konusundaki bilinç düzeyi, dolandırılan birçok kişinin Tüketici Koruma Derneği'ne başvurmaması ve birçok kişinin imzaladığı senetlerin karşılığını ödemekten başka çaresi olmadığını düşünmesi dolandırıcılık sektörünün çok büyüdüğünü gösteriyor. Şanslı olanlarsa arkadaşları veya tanıdıklarının yol göstermesiyle Tüketici Koruma Derneği'ne başvurup haklarına sahip çıkıyorlar.
Şans habercileri! En yaygın yöntem şu: Semtinizde yeni açılacak bir alışveriş merkezinin tanıtımını yaptıklarını belirtip size çekiliş yaptırarak büyük bir ödül kazandığınızı söylüyor. Ödülünüzü alabilmeniz için mağazadan küçük bir alışveriş yapmanız gerekiyor. Katalogdan uygun bir fiyatı olduğuna inandırıldığınız bir eşyayı seçip, yasalara uymayan bir satış sözleşmesi ve yasal senetleri kuzu kuzu imzalıyorsunuz. Ancak malı teslim aldığınızda kalitesiz olduğunu görüp fiyatını araştırınca söylenenden çok daha ucuz olduğunu öğreniyorsunuz. Anlıyorsunuz ki öyle bir alışveriş merkezi kurulmayacak, size kazandığınız ödül verilmeyecek ve değersiz bir mal için aylarca taksit ödeyeceksiniz. Bu yöntemin başka çeşitleri de var. Bazıları yeni açılacak iş merkezi veya fabrikada iş bile vaat ediyor. Hediye vaat edilenlere aldığı ürün kutusunu bir ay açmayın. Servisimiz gelip açacak diyor ve müracaat sürenizi geçirtip hakkınızı kaybettiriyorlar.
Ünlü adları kullanıyorlar
Dolandırıcılara kolay inanılmasının en önemli nedeni tanıdık ve güvenceli şirket isimlerine çok benzeyen firma adı kullanmaları. Örneğin İpek Ticaret adlı şirket temsilcisi İpek Mobilya'nın yan kuruluşu olduğunu veya Özdilek alışveriş merkezi açacağını söylüyor. Aralarında Çarşı, Capitol gibi büyük mağazalardan geldiklerini söyleyenler bile var. Alaplı l'da bu nedenle sabıkalı olan 40 civarında  şirketin büyük bölümü ''pazarlama ticaret ev gereçleri inşaat ve elektronik sanayii'' gibi ünvanlar taşıyor. İşte bazı ilginç şirket isimleri: Yeni Migros, İhlaz, Koç Pa, Alsanlar 2000, Can-San, Cem-Pa, Parpa, Karaca, Star, Show-Pa 93, Metro. Bazılarınınsa, insanların belli konulardaki duyarlılığını sömürmeye çalıştıkları isimlerinden belli oluyor: ''Doğa Dostu Dost Pazarlama'' gibi! Uyanıklığınıza hiç güvenmeyin bu yollarla kandırılan iktisatçılar da var, öğretmenler de VAR. Bir Eğitim ve rehberlik şirketi elemanları köy okulu öğrencilerinin isim ve adreslerini hangi şekille ele geçiriyorlarsa alıyorlar, Bizzat öğrenci ve velilerine sizin öğrencinizin dosyasını gördük, çocuğunuz mutlaka bizden eğitim alması gerek, yoksa üniversiteyi kazanamaz, biz gelip evinizde sizin çocuğunuza özel eğitim vereceğiz, diyerek, ya da bu kitapları mutlaka almanız gerek şeklinde psikolojik satış tekniklerini kullanarak, köylü vatandaşı kandırmakta ve zor durumda bırakmaktadırlar.
Fiyatı 50 TL olan tencere yi satmak için hiç kimse size Milyonlarca TL .değerindeki hediyeyi vermez.Bunda bir çapanoğlu olduğunu anlayın artık.
Kapınıza gelen bu tür dolandırıcılardan ürün alırken yüz kere düşünün.Çok lazım değilse de almayın..Böyle bir durumla karşılaşırsanız, malı teslim aldığınız tarihten itibaren 7 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden iade edebileceğinizi unutmayın. Ancak bu sorunu aşmak için dolandırıcıların satış sözleşmesine 10 gün öncesinin tarihini attıklarını da aklınızdan çıkarmayın."