Erdemir Vakfı’nın geçmişteki faaliyetlerinde vergilendirilmeyen gelirlerinden dolayı 129 Milyon TL ceza ile karşı karşıya kalmasıyla ilgili süreçle ilgili açıklama yapıldı.

 

Vakıf yönetimi, emeklilere yapılan ödemelerle her ay 1.1 Milyon TL ilçe ekonomisine katkı sağladıklarını da bildirdiği açıklamasında, vergi cezasıyla ilgili uzlaşma görüşmelerine 25 Şubat’ta başlanacağını duyurdu.

 

Kısa adı Erdemir olan Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları çalışanlarının yardımlaşma ve dayanışma felsefesi içerisinde 1966 yılında kurulan Erdemir Vakfı’nın yönetimi, vergi cezaları ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

 

Vakıf yönetimi, “Erdemir Vakfı’na tarh edilen vergi ve cezalar ile ilgili olarak, yerel basında, muhtemelen eksik ve yetersiz bilgiye ve/veya konuya vakıf olmayanların yorumları kaynaklı haberler nedeniyle aşağıdaki hususların kamuoyuyla paylaşılmasında fayda görülmüştür” vurgusunu yaptığı açıklamasında şu bilgileri paylaştı:

 

VAKIFIN STATÜSÜ

 

Erdemir Vakfı, Medenî Kanun’a tâbi vakıfların özel bir türünü oluşturan ve sağladığı sosyal yardım ve ek sosyal yardımlarla bir sosyal güvenlik kurumu sayılan ve yukarıda da belirtildiği üzere çalıştırılanlara ve işçilere yardım vakfı niteliğine haiz bir vakıftır. İlgili mevzuat çerçevesinde kurulan bu vakıfların varlık nedeni, gerek iş ilişkisinin devamı süresince, gerek iş ilişkisinin son bulmasından sonra, resmî ve genel bir örgüt olan sosyal sigortaların yeterince cevap veremediği ihtiyaçların giderilmesini sağlamaktır. Dolayısıyla, Ereğli’de üniversite, hastane vb. sosyal amaçlı yatırımlar yapılması hukuken olanaklı değildir. Kamuoyundaki benzer söylemler üzerine Mayıs 2013’de yapılmış olan basın açıklaması ile bu husus kamuoyunun bilgisine sunulmuştu.

 

VARLIKLARIN TAMAMI ÜYELERİN

Vakfın varlığının tamamı, üye ve emeklilerin varlıklarından oluşmaktadır, bu varlıkların dışında Vakfa ait ayrı bir fon mevcut değildir. Her üyenin varlığı, aylık aidatları ve vakfın getirisi oranında, keza her emeklinin varlığı, emekli aylığına esas tercihi ve Vakfın getirisi oranında gelişmektedir.

 

EREĞLİ EKONOMİSİNE KATKI

31 Aralık 2013 tarihi itibariyle Vakfın 5.651 çalışan üye ve 3.271 emekli üye olmak üzere toplam 8.922 üyesi bulunmaktadır. Aynı tarih itibariyle Vakıf 800,6 milyon TL’lik aktif büyüklüğüne sahiptir. Ereğli nüfusunun yaklaşık yarısını doğrudan ilgilendiren bir yapı söz konusudur. Vakfın emeklilerine yaptığı ödemeler ile her ay Ereğli ekonomisine 1,1 milyon TL girmektedir.

 

CEZALARIN TOPLAMI 129 MİLYON TL

Vergi cezasına ilişkin yaşanmakta olan süreç özetle şöyledir: Aralık 2013’te yapılan vergi incelemesi sonucunda, Vakfın 2008 ve 2009 yıllarında Türk Bankalarının yurt dışındaki şubelerinden elde ettiği faiz gelirleri dolayısıyla Vakfa ait bir iktisadi işletme oluştuğu yaklaşımı ile anılan gelirler üzerinden cezalı kurumlar vergisi tarhiyatı yapılmıştır. Tarhiyatın toplamı vergi aslı, vergi cezası ve gecikme faizi ile birlikte toplam 129.000.000.- TL. dir. Bu konu ile ilgili olarak üye ve emeklilerimizle bilgilendirme toplantıları yapılmış, 30 Ocak 2014 Perşembe günü Olağanüstü Genel Kurul gerçekleştirilmiştir. Olağanüstü Genel Kurul’da; Vakıf adına 2008 ve 2009 yılları için; vergi aslı, vergi cezası ve gecikme faizleri için Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde uzlaşma görüşmelerini yürütme ve sonuçlandırma, uzlaşma olmaması durumunda dava açılması hususlarında Yönetim Kurulu’na tam yetki verilmiştir. Danışmanlarımız ile birlikte yapılan hukuki ve mali incelemelere göre vergi cezasının kesilmemesinin gerektiği düşünülmekle birlikte, öncelikle uzlaşma yolunun denenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

 

BLOKAJ GEÇİCİDİR

 Mali ve Hukuki süreç sonunda bir ödemenin gündeme gelmesi durumunda, Vakfa ait herhangi bir varlık olmadığından, söz konusu cezalar üye ve emeklilerin varlıklarından ödeneceğinden, olası en üst limitten ceza düşünülerek üye ve emeklilere düşecek oran hesaplanmış, üye ve emeklilerin varlıklarına süreç sonuna kadar geçerli olmak üzere % 17 blokaj konulması kararı alınmıştır. Olağan dışı cezanın gündeme gelmesi, olası ceza tutarının %17 seviyesinde olması ve buna bağlı olarak emeklilerin varlıklarını çekebilme hakları (portföyün yarısı emeklilerin varlıklarıdır), BES ile ilgili gelişmeler ve piyasada faizlerin yukarı gitmesi ve olumsuzluğun daha da artabileceği ihtimaline karşılık uzun vadeli pozisyonları bozup kısa vadeli mevduatlara dönmek için değer düşüklüğü (%5-6 arası) yazma yetkisi alınmıştır.

 

UZLAŞMAYA BAŞLIYORUZ

Uzlaşma görüşme tarihi 6 Şubat 2014 tarihi itibarı ile Vakfımıza tebliğ edilmiş olup, uzlaşma toplantısı 25 Şubat 2014 Salı günü Ankara’da yapılacaktır. Erdemir Vakfı tüm çalışmalarını en şeffaf şekilde yürütmekte, çalışmalarını ve gelişmeleri internet ortamında paylaşmakta, üyelerine duyurmakta, bilgilendirme toplantıları yapmakta, olağan ve olağanüstü genel kurullarda en üst karar organına hesap vermektedir. Kendi içindeki denetim mekanizması dışında tüm hesapları sürekli olarak bağımsız denetleme kuruluşu ve aktüerya kuruluşu tarafından denetlenmektedir. Ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı denetimlerine tabidir. Erdemir Vakfı bu süreci de en iyi şekilde yöneterek üyelerine yararlı olmaya ve Ereğli ekonomisine emeklilerine yapmakta olduğu ödemeler vasıtası ile katkıda bulunmaya devam edecektir.