Zonguldak Valisi Ali Kaban, Devrek ilçesinde meydana gelen heyelanla ilgili, "Geçmişte burada yapılmış bir hata var. Belki 15-20 yıl önce bu bölgenin imara açılmasının faaliyetinin sebeplerini araştırmak üzere İçişleri Bakanımızın emriyle müfettiş görevlendirilecek. Bununla ilgili sorumlular jeolojik etüde bakmaksızın heyelan bölgesini uygulamaya açanlar hakkında gerekli işlemler yapılacak" dedi.

Kaban, Karşıyaka Mahallesi Nizamlar mevkisinde 16 Temmuz'da 400 bin metrekarelik alanda etkili olan ve 35 binadan 124 kişinin tedbir amaçlı tahliye edildiği heyelan bölgesinde incelemelerde bulundu. Ali Kaban, gazetecilere yaptığı açıklamada, afete dayalı bir sıkıntının oluştuğunu söyledi.

Heyelanla ilgili birçok spekülasyonun ortaya atıldığına dikkati çeken Kaban, "Bilimsel çalışma yapılmadan söylenebilecek şeyler değil. Bilimin dışında söylenenler spekülasyon olur. Dün cumhurbaşkanımız ve başbakanımızla konuyu görüştüm. Konuları yakından takip ediyorlar. Başbakanımız, bir bakanımızın bölgeye gelerek yakından inceleme yapacağını bildirmişti. Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanımız İdris Güllüce ilimizi ziyaret etti. Yerinde bilgiler alarak talimatlar verdi" diye konuştu. 

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından acil eylem planın oluşturulmasının birinci maddeleri olduğuna dikkati çeken Vali Kaban, şöyle konuştu:

"AFAD'dan yetkililer buradalar. Gerek üniversitemizden gerekse iki ayrı üniversiteden daha ekip oluşturuluyor. Bunlar yarın çalışmaya başlayacaklar. Yeraltının statüsü bilinemediği için bilim insanları ve teknik insanların yapacakları çalışmalarla göstermeleri ve karşımızdaki büyüklüğün ne olduğunu bize göstermeleri lazım. Hadise göstere göstere geldi. Yoksa aniden bir olay patlamış olsaydı ve o bölge yok olsaydı çok şanssız olacaktık. Karayollarının çalışması aslında bir tür topuk çalışması gibi olmuş. Oraya bir iki tane seddeleme çalışması yapılarak yükün azaltılması konusunda mutabakata varıldı."

Heyelan bölgesinin büyük olduğunu ifade eden Ali Kaban, şunları kaydetti:

"Hareketlilik büyük olduğu için öncelikle tespit edeceğiz ve arkasından makineli faaliyete başlayacağız. AFAD'ın çalışması içerisinde jeoradar uygulaması da yapılacak. Bu nadir yapılan bir uygulamadır. Yer altının tespit edilmesini içeriyor. Geçmişte burada yapılmış bir hata var. Belki 15-20 yıl önce bu bölgenin imara açılmasının faaliyetinin sebeplerini araştırmak üzere İçişleri Bakanımızın emriyle müfettiş görevlendirilecek. Bununla ilgili sorumlular jeolojik etüde bakmaksızın heyelan bölgesini uygulamaya açanlar hakkında gerekli işlemler yapılacak."

Kaban, can güvenliği için bölgenin boşatılması işlemlerinin gerçekleştirildiğini vurgulayarak, "Dün itibariyle 35 bina boşaltıldı. Evleri boşaltılan vatandaşlarımız ilçe içerisinde ev bulmak suretiyle ve lojmanlara yerleştirildiler. Bütün ihtiyaçları karşılanıyor" ifadesini kullandı. 

Karayolları ekiplerince Karşıyaka Mahallesi'nde başlatılan yol genişletme çalışmalarının ardından 16 Temmuz'da heyelan meydana gelmiş, bazı evler tahliye edilmişti.​