Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, yıkılan köprü ayağında gazetecilere yaptığı açıklamada, önceliğin kaybolan 14 kişiyi bulmak olduğunu, ihmal ve diğer iddiaların daha sonra araştırılacağını söyledi.


Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, arama kurtarma çalışmalarının seferber edilen yerel ve merkezi imkanlarla sürdürüldüğünü kaydetti. Çalışmaların 24 saat esası ile devam ettiğini hatırlatan Ayyıldız, şöyle konuştu: "Çöken kısım 48 metre, bu çöken alanın altında da olabilir ihtimali ile çalışıyoruz. Suyu saniyede 750 metreküp hızla akan Filyos ırmağından bahsediliyor. Karabük Bolu, Ilgaz'ın da üçte birinin suyu buradan akmakta. Bir anda ısınma gerçekleştiği için akış hızı yükseldi. Hem çalışmalarda güçlük çekiyor hem de tedbirlerde dikkatli olmamız gerektiğini görüyoruz.Buna rağmen çalışmalar sürüyor."

Köprünün eski olduğu iddialarına da cevap veren Vali Ayyıldız, ihmal iddialarının ise daha sonra araştırılacağını söyledi. Önceliğin kaybolan 14 kişinin bulunması olduğunu belirten Vali Ayyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Köprümüz 30-40 sene önce yapılan eski bir köprü. İkizi sayılabilecek köprü yapılmış. Bu yeni. Fakat eski köprümüz 1 sene önce belediyeye devredilmiş. İhmal iddiaları ile ilgili söylenecek husus asırı yağışlar ve ısınmadan dolayı ciddi anlamda, köprüde bir eskime söz konusu ama 'ihmal söz konusudur' diyemeyiz. Ama ihmal konusunda da, adli tahkikatla sorumluları bulmaya çalışacağız. Şu an aileleri teskin etmek zorundayız. Varsa ihmal iddiaları, başka şeyler araştırılır. Hepimizin malumu, ağır kış şartlarından geçtik. Halen daha tepelerde 1- 1.5 metre kar var. Sizleri de zaman zaman kontrol ettiriyoruz. Ani taşma olabilir diye."

Öncelikli çalışmanın kayıplara ulaşmak olduğunu anlatan Ayyıldız, şunları söyledi: "İlgili milletvekillerimiz, uzmanlarla beraber tüm etkili ve yetkili kişilerin ortak çalışması ile tüm tedbir ve çalışmalar devam ediyor. Arama kurtarmadakilerin hepsi, riski göz önüne alarak çalışıyor. Eski köprü, bir sene önce belediyeye devredilmiş. Zaman zaman bakım yapılıyor. Tahkimat sözkonusu. Normal bir hadise değil. Sorumluların tespiti ve ne olabileceği konuşabilmek için uzmanların raporlara göre hareket edip, kimseyi töhmet altında bırakmamalıyız."

Tüm imkanların seferber edildiğini yineleyen Ayyıldız, Filyos Çayı'nın, Batı Karadeniz bölgesinin aşağı yukarı, tüm nehir ve çayların toplandığı bölge olduğunu belirterek konuyu başından itibaren Başbakan Erdoğan'ın da takip ettiğini ifade etti. Yeni yapılacak köprü ile ilgili de bilgi veren Ayyıldız, kayıpların bulunacağı bölgeler hakkında da şöyle konuştu: "Daha önce de şimdide tüm yatırımcı kurumlar teyakkuz halinde. Başbakanımızın konuyu takibi söz konusu. Acilen bir köprünün yapılması talimatı oldu. Bizde harekete geçiyoruz. Minibüste 10 kişi olduğunu tahmin ediyoruz. Görgü tanıklarının da ifadesi, sürüklendikleri yönünde."

YENİ KÖPRÜ YAPILACAK
Cesetlere ulaşmak için çalıştıklarını anlatan Ayyıldız, sözlerine şöyle devam etti: "Arama ve kurtarma yöntemlerini görüyorsunuz. Her ihbar her bilgi değerlendiriliyor. Burada yapılacak çalışma da, bu kütlenin kaldırılması ile ilgili. Bütünüyle 200 tona yakın iki kütleden bahsediyoruz. Ayrı bir yol yapıyoruz. Her türlü malzemeyi kullanamıyoruz. Kütleyi kaldırıp altında minibüs var mı diye bakacağız. Yeni köprünün yeri, tedbirleri nasıl olacağı konusunda çalışılıyor. Projelerimiz var. Çalışıyoruz. Yeri mevcut köprüye çok uzak olmayacak. Kullanılacak teknik, ulaştığımız bilgi seviyesinde olacak daha güvenli olacağını düşünüyoruz."

Köprü parçalarının kaldırılması konusunda ise aksilik çıkmaması halinde en geç yarın akşama kadar sonuç alınabileceğini ifade eden Ayyıldız, şunları söyledi: "Planların yapılması zaman alıyor. Tüm araçlar buraya gönderilemiyor. Çekiciyi nehrin ortasına koyacağız. Onunda alt yapısını yapıyoruz. Güvenlik tedbirlerini alarak, riski de göz önüne alarak çalışıyoruz. En geç yarın akşam netice alacağımızı düşünüyoruz"

Vali Ayyıldız'ın açıklaması öncesinde ise jandarma ve polis ekipleri tarafından geniş güvenlik tedbirleri alındı.Vatandaşlar, güvenlik şeridi ile çekilen bölgenin karşısındaki kaldırıma alındı. Vali Ayyıldız ve milletvekilleri ise açıklama yapacağı olay yerine yaya geldi.