Başbakanlık Kamu Görevlileri  Etik Kurulu'nun kamu görevlilerine hediye alma yasağı getiren genelgesi, Zonguldak Valiliği tarafından tüm kaymakamlıklar ve bağlı kuruluşlar ile yerel yönetimlere üçüncü kişi ve kuruluşlardan doğrudan doğruya ve aracı eliyle hediye alamayacakları ve menfaat sağlayamayacakları uyarısı  ile bildirildi.

 

Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olanların hediye alma yasağı kapsamı içinde olduğunu bildiren Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun tüm valiliklere gönderdiği yazı valilikler tarafından bağlı kuruluşlara da gönderildi.  Zonguldak Valiliğine de bu konuda gönderilen emir de ise şu vurgulamalar yapıldı.

Kamu görevlilerinin doğrudan doğruya veya aracı eliyle hediye istemeleri veya almaları, görevleri sırasında olmasa dahi menfaat sağlama amacı ile hediye kabul etmeleri yasaklanmış bulunmaktadır.

Kamu görevlisinin tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan ya da olmayan, doğrudan ya da dolaylı olarak kabul edilen her türlü eşya ve menfaat hediye olarak tanımlanarak, kamu görevlilerinin hediye almaması, kamu görevlisine hediye verilmemesi ve görev sebebiyle çıkar sağlamaması temel ilke olarak kabul edilmiş sve kamu görevlilerinin yürüttükleri görevle ilgili bir iş, hizmet veya menfaat ilişkisi olan gerçek veya tüzel kişilerden kendileri, yakınları veya üçüncü kişi veya kuruluşlar için doğrudan doğruya veya aracı eliyle herhangi bir hediye alamayacakları ve menfaat sağlayamayacakları belirtilmiştir.

-Görev yapılan kurumda, iş, hizmet veya çıkar ilişkisi içinde bulunanlardan alınan karşılama, veda ve kutlama hediyeleri, burs, seyahat, ücretsiz konaklama v ehediye çekleri.

-Taşınır taşınmaz mal veya hizmet satın alırken, satarken veya kiralarken piyasa fiyatlarına göre makul olmayan bedeller üzerinden yapılan işlemler.

-Hizmetten yararlananların vereceği her türlü eşya, giysi, takı veya gıda türü ürünler.

-Görev yapılan kurumla iş veya hizmet ilişkisi içinde olanlardan alınan borç ve krediler.

Yasaklamalara rağmen kamu görevlilerine bazı özel kişi ve firmalar ile denetimi altında bulunan kuruluşlara özellikle yılbaşı. Bayram ve diğer özel günler bahane edilerek çeşitli hediyeler verildiği görülmektedir.

Kamu görevlilerine verilen hediyeler, kamuoyu nezdinde etik tartışmalara yol açmakta, kamuda yozlaşmaya, kamu görevlilerinin eleştirilmesine, yolsuzlukla ilgili algılamaların artmasına, kamu yönetimi ve yöneticilerine duyulan itibar ve güvenin sarsılmasına neden olmaktadır. Kamuda etik kültürün yerleştirilmesi için çok yönle işbirliklerine ihtiyaç bulunmaktadır. Hediyenin bir ztarafından kamu varsa, diğer tarafta da özel sektör ve sicil toplum kuruluşları yer almaktadır.

Bu çerçevede kamu görevlilerinin hediye ile ilgili belirtilen kurallara titizlikle uyması, özel şahıs veya şirketlerce çeşitli vesilelerle sunulan veya gönderilen hediyeleri iade etmeleri ve bu hususta yöneticiler tarafından personele gerekli uyarıların yapılması ve önleyici tedbirlerin alınması önem taşımaktadır.  Ayrıca, hediye alınması halinde ilgililer hakkında etik açıdan (genel müdür ve üstü düzeydeki kamu görevlileri için kurulumuzca – diğer görevliler için yetkili disiplin kurullarınca) adı geçen yönetmelik hükümleri çerçevesinde gerekli incelemenin yapılacağı tabidir.