Zonguldak Valiliğince hazırlanan kentsel tasarım ve küçük ölçekli turizm projelerinin sunumları Zonguldak Valisi Ahmet Çınar Başkanlığında valilik toplantı salonunda yapılıyor.

Zonguldak Valiliğindeki toplantıda Zonguldak Kıyı Yenileme, Zonguldak Mağaraları Ziyaretçi Merkezi, TTK Rombaki Çocuk Bilim Merkezi, Gümeli Tabiat Anıtı Ziyaretçi Merkezi ve Gümeli Belde Meydanı Projesi, Kadıoğlu Mozaikleri, Madencioğlu Şelalesi, Çakırköy Mağarası ile Değirmen ve Çevresi, A Tipi Misafirhane, Zonguldak TSO Apiterapi Köyü, Kandilli Köy Pazarı ve Endüstri Mirası Ziyaretçi Merkezi, Aşağı Kandilli, Harmankaya Kanyonu Yürüyüş Parkuru, Çaycuma Filyos Master Plan ve Fuar Alanı için hazırlanmış projelerin tanıtımı yapılıyor.






PROJELER ŞU ŞEKİLDE:


Zonguldak Eski İskele’ye, Eski İskele Zonguldaklılara Kavuşuyor

Zonguldaklıları eski iskele ile buluşturmayı hedefleyen proje kapsamında; Zonguldak Liman Bölgesi’nde yapılacak yeni düzenlemeler ile Zonguldaklıların ve ziyaretçilerin kıyıya erişimini sağlayacak, suya temas edecek kıyı alanları yaratmak amaçlanıyor.

Proje, Türkiye endüstri tarihinin denize açılan kapısı niteliğindeki Zonguldak Limanı ve çevresindeki değerlerin görünürlüğünü artıran canlı ve nitelikli bir kamusal alan oluşturacak.

Valilik ve tünel arasında iskeleler ile yürüyüş alanları oluşturularak restoran, kafe ve dinlenme mekanlarını da içeren canlı ve hayat dolu bir kıyı alanı yapılması planlanıyor.


Zonguldak Mağaraları Turizme Açılıyor

Zonguldak, keşfedilen mağara sayısı ve bu mağaraların oluşum evrelerinde meydana gelmiş olan mağara içi karakterleriyle geniş yelpazeye sahip bir coğrafya. İl bütününe yayılmış olan mağaralar ağı, yerli-yabancı turistler, araştırmacılar ve mağara sporcuları için çeşitlilik içeren bir gezi rotasını mümkün kılıyor. Gökgöl Mağarası önünde yapılacak Zonguldak Mağaraları Ziyaretçi Merkezi projesi ile bu önemli potansiyelin erişilebilir ve görünür hale getirilmesi amaçlanıyor.

İnşa edilmesi planlanan Zonguldak Mağaraları Ziyaretçi Merkezi ile birlikte Zonguldak coğrafyasında keşfedilmeyi bekleyen diğer mağaralar için gelişmiş bir anlatı, bilgilendirme ve yönlendirme yapılması planlanıyor.



Rombaki Konağı Bilim Evi Olacak

Rombaki Konağı’nın enerji konulu bir bilim merkezi olarak yeniden işlevlendirilmesiyle Zonguldak ve çevresinden her yaştan meraklı insanlar ve özellikle çocuklar için yeni bir öğrenme alanı açılması planlanıyor.

Proje kapsamında; kültürel miras olan TTK Rombaki Konağı’nın Çocuk Bilim Merkezi’ne dönüştürülerek okul çağındaki çocukların bilimsel gelişimlerine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Dünya ve enerji kaynakları ile ilgili karmaşık konuların her yaştan ziyaretçiler için anlaşılabilir olmasının hedeflendiği Rombaki Bilim Evi’ndeki her şey dokunulmak üzere tasarlanacak, böylece oyun ve öğrenme her zaman iç içe olacak.


Gümeli Tabiat Anıtı Ziyaretçi Merkezi ve Gümeli Belde Meydanı Projesi

Gümeli Tabiat Anıtı Alanı, barındırdığı 4114 yaşındaki Ulu Porsuk (Taxus Baccata) ile öne çıkmakta. Proje kapsamında Gümeli Tabiat Anıtı’nın ziyaretçi yönetim planı doğrultusunda alanın korunması ve insanların alanda güzel vakit geçirebilmesi hedefliyor.

Tabiat Anıtı’na en yakın yerleşme olan Gümeli Belde Meydanı’nda hayata geçecek proje sayesinde ziyaretçilerin anıta çıkmadan önce bilgi alması, bölgenin hassasiyeti ve korunması ile ilgili bilinçlenmesi ve yerel değerleri tanıması da amaçlanmakta.

Ayrıca belde meydanında zemin katlarda oluşturulacak ve özel günlerde araç trafiğine kapatılacak alanda kurulacak yöresel ürünler pazarı sayesinde de ziyaretçilerin, belde ve insanı ile güzel ilişkiler kurabilmesi ve sosyo-kültürel değerlerin paylaşılması planlanıyor.

Kadıoğlu Mozaikleri Ziyaretçilerle Buluşuyor

Proje kapsamında Zonguldak için çok önemli bir kültürel miras alanı olan Çaycuma Kadıoğlu Mozaikleri’nin ziyaretçilerle buluşturulması hedefleniyor.

Kadıoğlu mozaiklerinin iklim koşullarından korunabilmesi için üzerine yapılacak bir koruma çatısı ile en az şekilde etkilenmesi sağlanabilecek, aynı zamanda ziyaretçiler tüm eseri gezecek şekilde tasarlanacak yürüme platformları sayesinde Kadıoğlu Mozaiklerini yakından görme fırsatı bulacaklar. Ayrıca yapının terasından Filyos Vadisi manzarası izlenebilecek.

 
Madencioğlu Şelalesi Doğa Tutkunları için Düzenleniyor

Ağırlıklı olarak Zonguldaklılar tarafından piknik alanı olarak kullanılan Madencioğlu Şelalesi ve çevresi aynı zamanda doğa yürüyüşçülerinin ve bisikletle seyahat edenlerin de uğrak noktası.

Alanın doğal güzelliklerini ön plana çıkarmayı hedefleyen proje ile ziyaretçilerin de uzun vakitler eğlenceli zaman geçirebilecekleri bir alan oluşturulması da hedefleniyor.

Çayırköy Ekolojik Odağı

Çaycuma sınırlarındaki Çayır Köyü ilk bakışta diğer çevre köylere benziyor gibi görünse de barındırdığı coğrafi, tarihi ve kültürel özellikleriyle ayrı bir konuma sahip. Farklı türlerde yarasalara ev sahipliği yapan Çayırköy Mağarası’nı koruyarak, mağara ve tarihi değirmenin çevresini düzenleyerek Zonguldak halkı ve turistlere tanıtmayı hedefleyen proje kapsamında bir de ziyaretçi merkezi oluşturulacak. Bu merkezde il bütünündeki mağaraların biyoçeşitliliği, bölgede yer alan ve korunması gereken yarasalar, değirmenler, Roma su yolu ve Çayırköy’ün kültürel yapısı anlatılacak.

Mağara içerisi sportif geziler için uygun halde bırakılacak, içerisine bir yapısal müdehale yapılmayacaktır. Ev sahipliği yaptığı yarasaların mağarayı terkediş ve tekrar giriş ritüellerini izlemek için, onlara hiç bir zarar vermemek hassasiyeti ile mağara yakınına bir seyir terası yer alacak.

A Tipi Konuk Evi Sanat Merkezine Dönüşüyor

1938 yıllında inşa edildiği düşünülen ve A Tipi olarak bilinen Devlet Misafir Evi yıllar içinde yerli ve yabancı muhtelif konukları misafir etmiş ve gerek mekânsal gerekse de hatıraları ile tarihsel bir belge durumuna gelmiştir.

Projeyle, binanın korunarak müzik/sanat icra mekânı olarak kullanılmasını hedeflemekte.

Zonguldak halkı ve ziyaretçilerine kapılarını açacak olan mekanda geleneksel ve çağdaş sanatın örnekleri izlenebilecek.


Zonguldak’a Apiterapi Merkezi

Apiterapi; arı ve arı ürünlerinin (bal, balmumu, arı poleni, propolis, arı sütü) koruyucu ve bazı hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı uygulama yöntemi olarak kullanılması biçimi. Zonguldak Apiterapi Merkezi’nde, arı, arıcılık ve arı ürünlerinin tanıtımı, bazı apiterapi uygulamaları ve arı ürünleri ile masaj, bakım gibi uygulamaların yapılması planlanıyor. 

Proje, günü birlik kullanımın yanı sıra konaklamaya da olanak veren birbirinden bağımsız çalışan, manzaraya hakim, 15 adet konut birimini de içermekte.


Kandilli’nin Endüstri Mirasını ve Doğal Değerlerini Tanıtacak Ziyaretçi Merkezi

Kandilli bölgesinin doğal, tarihi ve sosyal özelliklerinin tanıtımını sağlayacak ve yerel ürünlerin satışının yapılacağı “Kandilli Köy Pazarı ve Ziyaretçi Merkezi” projesi, Kandili bölgesindeki eko turizm odaklarını tanıtmak amacıyla Ereğli- Zonguldak yolu üzerinde, Kandilli giriş kavşağı yakınında yer alacak. Kandilli ve çevresindeki diğer turistik destinasyonlarına giriş kapısı niteliğinde olan kavşakta, bölgenin tanıtımını yapacak, bölgeye gezgin trafiğini teşvik edecek “ziyaretçi merkezi” ve yerel ekonomiye katkıda bulunacak ve yerel ürünlerin tanıtılacağı “köy pazarı” işlevlerin harmanlanmasıyla ilgi çekici bir odak oluşması hedefleniyor.

Ziyaretçi Merkezi’nin yakın çevrede yer alan doğal ve kültürel miras alanlarının tanıtımını yapması ve Kandilli’nin sahip olduğu tarihi öneme sahip Çamlı, Varagel, Alacaağzı ve Kireçlik gibi alanları yoldan geçen ziyaretçilere sunması ve bu noktaları tanıtması hedefleniyor.

Proje kapsamında ve yerel ürünlerin satışının yapılacağı bir Köy Pazarı da yapılacak. Aynı zamanda Zonguldak – Ereğli Karayolu’nun Kandilli yol ayrımında yaz-kış bulunan yerel üreticilerin sürekli bir gelire sahip olması sağlanacak.



Kandilli Köy Pazarı ve Endüstri Mirası Ziyaretçi Merkezi


Aşağı Kandilli Yeniden Can Bulacak

Aşağı Kandilli; Doğa, tarih, endüstri mirası ve alternatif turizm türleri açısından önemli bir cazibe merkezi olabilecek potansiyele sahip.

Proje kapsamında Türkiye sanayi tarihi için çok önemli bir yerde duran Kandilli endüstri mirası ve onunla ilişkili sosyo-kültürel değerlerin doğa turizmi ile entegre bir şekilde turizme kazandırılması amaçlanıyor.

Bu kapsamda Aşağı Kandilli’de yer alan Varagel ve diğer tescilli kültür varlıkları başta olmak üzere taş kömürü ocakları ve bu ocakların işletilmesi sırasında gerekli olan ancak artık kullanılmayan, âtıl durumdaki yapıların yeniden işlevlendirilerek hayat bulması hedefleniyor. Yaya yolları, otel, müze, su sporları merkezi ve kumsal gibi kullanım alanlarının geliştirileceği proje kapsamında yerel bitki ve ağaç dokusunun korunarak doğal olanın sürdürülmesi de planlanıyor.  



Harmankaya Kanyonu Alternatif Turizm Merkezi

Harmankaya Kanyonu, Zonguldak şehir merkezine yakınlığı ile dikkat çeken son derece eşsiz bir doğa harikası.

Harmankaya Kanyonu’nda bulunan yürüyüş yolunda ziyaretçilerin gezilerini kolaylaştırması ve temel ihtiyaçlarını gidermesi amacıyla düzenlemeler yapılması planlanıyor. Yapılacak küçük ve doğal müdahaleler sayesinde Harmankaya Kanyonu ziyaretçilerin daha rahat gezebileceği bir nokta olacak.

Proje, doğal hayatın korunmasını temel alırken, alanın mevcuttaki yıllık kullanımını da dört mevsime çıkarmayı hedefliyor. Çalışma kapsamında yapılacak yaklaşık 800 metrelik yürüyüş yolu sayesinde, her yaştan ziyaretçinin kanyon içerisindeki tüm şelaleleri deneyimlemesi sağlanabilecek.

Harmankaya Kanyonu Alternatif Turizm Odağı Projesi’nde, kanyonun yüksek bir noktadan görülmesine imkan veren bir gözlem kulesi ve Harmankaya Şelalelerinin yanı sıra Zonguldak’taki tüm şelalelerin de tanıtıldığı bir ziyaretçi merkezi de bulunmakta.



Çaycuma Filyos Vadisi Eko Turizme Hizmet Edecek

Çaycuma’nın en önemli değerlerinden olan Filyos Vadisi, doğal ve kültürel değerlerinin yansıra sahip olduğu elverişli arazi ile hem dinlenme hem de ekolojik tarım alanı olarak yeniden tasarlanıyor. 

Tios Antik Kenti’nin ve antik su yollarının yanı sıra verimli toprakları ile bilinen bölge, yaklaşık 1.500.000 m2 büyüklüğündeki kıyı alanı boyunca, farklı temalardaki parklar ve Filyos Çayı’nda yapılacak seyir terasları gibi kentin ve kentlinin ihtiyaç duyduğu sosyal alanlarla yeniden tasarlanırken, tarım alanlarının yer alabileceği ve eko-turizme hizmet edecek bir alan olarak da kurgulanacak.



Çaycuma Fuar Alanı için Hazırlıklar Sürüyor

Her bir etabı 8000 m2 olan ve 3 etaplı olarak düşünülen Çaycuma Fuar Alanı için hazırlıklar devam ediyor. İlk etapta bir sergi holünün ve destek alanların yapılması, ileride gelişecek ihtiyaçlar doğrultusunda ise ikinci ve üçüncü etapların inşa edilmesi öngörülüyor. Alan sergi, toplantı salonları ve ofisleri ile ulusal ve uluslararası fuar ve sergi ihtiyaçlarına cevap verecek niteliklerde planlanıyor. Filyos Çayı kıyısında planlanan yeşil alan içinde konumlanan komplekste yer alan kafe ve restoran alanları ile hem fuar esnasında hem de diğer zamanlarda rekreasyon alanı ile bütünleşen bir etkinlik merkezi olması hedefler arasında.


Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, sunumun ardından yaptığı konuşmasında, bölgenin turizm ağırlıklı özelliklerinin ön plana çıkarmak için projeler hazırladıklarını söyledi.

“ALGI HEMEN OLUMSUZ OLACAKTIR”

Çınar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Profesyonel çağdayız. İşimizi profesyonelce yapmalıyız. Çağ böyle bir çağ. Eğer işi sıradan ehil olmayan kişilere yaptırırsanız, sıradan işler yaparsanız tamamı israfa gidiyor. Bir kere kıyaslama, rekabet ortamında yenilmiş olunuyor. Bazen bir işi yapmamak yapmaktan daha iyi olabiliyor. Birşeyin reklamını çok kötü, basit yaparsanız algı hemen olumsuz olacaktır. Bu manada biz profesyonel bir bakışla bu işin ehli insanlarla çalışmayı seçtik ve o şekilde yürüyoruz. Farkındaysanız turizm ağırlıklı, kültürel ağırlıklı projeler. Tabi sadece bunlar yapılmıyor bu şehirde bütün kurumlar devlet kamu hizmetini yürütüyor. Özel idaremiz burada köylerde çok önemli işler yapıyor. Örneğin karayollarında planlanan işlerin programa alınan işlerin bedeli 3,5 milyar gibi çok büyük bir rakam. Önümüzdeki 3-5 yılda tamamlanacak işler. Bunlar ayrı. 

“EGE, AKDENİZ GİBİ DEĞİLİZ”

Biz turizm açısından Ege, Akdeniz gibi denizlere uygun bir şehir değiliz. Bu manada onlarla rekabet etme onlar gibi olabilme şansımız yok. Denizin mevsimi rüzgarı, dalgası, soğukluğu bunlar etkiliyor. Tabiat olarak çok güzel bir coğrafyamız var, buna diyecek bir şey yok. En yeşil alanlardan, en kaliteli ormanı olan şehirlerden bir tanesi. Turizm için sadece deniz yetmiyor. Söylediğim gibi mevsimimiz de kısa. Turizm top yekün bir faaliyet. Sadece bir yayla sadece bir müze, deniz, turizm için yetmiyor. Turizm bunların topyekün birlikte olan bir şey. Benim görüşüm Ege, Akdeniz gibi yabancı turistlerin çok akın edeceği bir deniz varlığımız yok. İstanbul, Ankara gibi büyükşehirler günü birlik hafta sonu tabiata kendilerini bırakma o şehrin sitresinden gürültüsünden kurtulma, nefes alma olarak şehrimizi değerlendirebilirler, buna da çok müsait. Biz bu anlayışla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çok fikir var, çok güzel fikirler var. Her şey zaman içerisinde yapılabilir. Herşey için para da gerekiyor. Girişimci, yatırımcı, bunu işletecek meziyete sahip kişi ya da firmalar da gerekiyor. Turizm anlamında kalkınmamızı sağlayacak, tetikleyecek projeler. Sunulan projelerin bir kısmına karar verildi, uygulama projesine geçildi. 

DÜNYAYA AÇILAN KAPI

Filyos büyük bir ticaret merkezi olacak. 25 milyon ton kapasiteli limanla birlikte ticari anlamda dünyapa açılan bir kapımız olacak. Dolayısıyla istihdam artacak. Uluslararası yerel işadamları gibi gelen gidenler çoğalacak, nüfus artacak. Yan sanayi, hizmet sektörü, aklınıza ne gelirse bütün alanlarda bir genişleme büyüme olacak. Dolayısıyla bizim kendimizi de hazırlamamız gerekiyor. Kalkınma Ajansına böyle bir görev verdik. Buna bir hazırlık için projelendirme, duyuru yapma, eğitim yapma, hepsini kapmayan bir çalışmamız var. Bunu başlatıyoruz. Dolayısıyla Bütün bu turizm projeleri bu ticaret merkezi, endüstri merkezi olursa yerel ve uluslararası gelen inşaların çoğalması ile birlikte artık bizim tahmin edebileceğimizden çok daha fazla turist alan bir potansiyelimiz var ve bunu da göreceğiz. Buna şimdiden hazır olmamız gerekiyor. Bu 3 kilometrelik Filyos Vadisi projesi henüz üçüncü aşamasında. Oraya rağbet, akım, akın olmadan önce bizim o vadi bozulmadan orayı projelendirip korumamız gerekiyor. Biz onu gerçekleştirirsek Türkiye’nin dünyanın güzel mekanlarından bir tanesi olacak. Ona da hazırlanıyoruz. 


KANDİLLİ PROJESİ

Kandilli projemiz var, o da büyük bir proje. 3 Boyutlu görseli hazırlandı, biraz pahalı bir iş. Onun ile ilgili de çalışmalar devam ediyor. Dediğim gibi imkan meselesi. Fakat bunlar için yola çıkılmış olması bile tamamlanması için bir başlangıçtır”

MOBİLYA İHTİSAS SANAYİ BÖLGESİ

Türkiye’de en çok orman olan bölgeyiz, en kaliteli ormanlar bölgemizde bulunuyor. Mobilyacılık anlamında üretin anlamında hiçbirşey yok. Gökçebey’de mobilyacılar ihtisas sanayi bölgesi kurulması çalışmalarını başlattık. Müracaatlarımızı yaptık. Burada mobilyanın her türü üretilecek. Hatta Alaplı, Ereğli’deki tersaneler, yat üretimleri, dünyadaki mevcut rekabetten kaynaklanan kriz mutlaka aşılacaktır Onların da ayrı bir mobilyası olacak. Endüstri bölgesinin ayrı ihtiyaçları olacak ama bütün dünyaya açılan pazarın kapısı olan bu limanın yanında ormanın içinde yakınlıktan mesafeden dolayı fiyat avantajını sağlamış bir mobilyacılık organize sanayi bölgesinde üretilen ürünlerin pazarlanması kolay ve karlı olacaktır diye düşünüyoruz.

LİMAN ZONGULDAK’TAN KALSIN

İlimizin tam merkezinde bir limanımız var. Dikenli teller, paslanmış görünümler, toz duman bir hal. Tırlar, daracık sıkışmış bir şehirde uygun durmuyor. Filyos limanı yapılıyor, yakında bir özel bir firmanın limanı var, Ereğli limanları var. Bana göre bu liman bu şehirden kalkmalı. Hiç gereği yok, tırların bu şehirde işi yok. Burayı bir marina, yat limanı, şehrin halkın gezip dolaşacağı güzel mekanlar güzel ortamlar böylece insanlar yat alıp bağlamaya, Karadeniz’de gezmeye de başlarlar. Ülkemiz ve insanımız hızla gelişiyor. Konfor arayışı yükseliyor, zenginlikle beraber yeni hayat tarzları da gelişiyor. Yasalar, bakanlıklar ne karar verir onu bilemiyorum.