Zonguldak Valiliği, son dönemlerde çıkan domuz eti piyasaya sürüldüğü açıklamalarına yanıt verdi.

Zonguldak Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü son günlerde yerel ve ulusal basında Türkiye'deki et piyasasına domuz eti sürüldüğü iddiası ile ilgili çıkan haberlere açıklık getirdi. Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün 2012 ve 2013 yılının ilk iki ayında gerçekleştirilen denetimlere ilişkin bilgilerde verilen açıklama şu şekilde: Geçtiğimiz günlerde yerel ve bazı ulusal basında Türkiye'deki et piyasasına domuz etlerinin sürüldüğü ve bununda menşeinin Zonguldak ili olduğu, Bartın ve Karabük İllerinde mezbahalarda kesilen hayvan sayılarının Zonguldak Belediye mezbahalarında kesilenin iki katı olduğu, kaçak kesimlerin hala sürdüğü, denetimlerin yapılmadığı şeklinde haberler yayınlanmıştır. Konu ile ilgili olarak; Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzce 2012 ve 2013 yıllarında yapılan kasap, Lokanta ve şarküteri denetimlerine ait bilgiler şu şekildedir.

345 DENETİM YAPILDI

2012 yılında İl genelinde kasaplara yönelik 345 denetim, Lokantalara yönelik 307 denetim, şarküterilere yönelik 112 denetim yapılmış olup kaçak büyükbaş hayvan kesim yaptığı tespit edilen 9 işletmeye toplam 65 bin 308 TL idari para cezası uygulanmıştır. Yine açık tavuk satışı yapan 12 işletmeye 142 bin 500 TL idari para cezası uygulanmıştır. 2013 yılı Ocak ve Şubat aylarında 82 kasap denetimi, 36 lokanta ve 1 tane de şarküteri denetimi yapılmış olup, kaçak büyükbaş hayvan kesimi yapan 2 işletmeye 12.800 TL idari para cezası uygulanmıştır. 2013 yılı içinde yapılan kasap denetimlerinin 64 tanesi merkez ilçe kasap denetimleridir. İl Müdürlüğümüzce mesai merhumu gözetmeksizin ilgili personelce, insanlarımızın sağlıklı ve güvenilir gıda ve et tüketmesi için azami çalışmalar yapılmakta,şüpheye düşülen et ve et ürünlerinde de numuneler alınarak incelenmek üzere ilgili enstitülere gönderilmektedir. Gazete haberlerine konu olan domuz etinin Zonguldak ilinden gidiyor ifadesi üzerine ilçe müdürlüklerimizle yapılan görüşmelerde ilçe müdürlüklerimizde görevli veteriner hekimlerce veteriner sağlık raporu verilmediği ve bu konuda kendilerine bir duyumun gelmediği belirtilmiştir.

12 BİN TL CEZA KESİLDİ

2012 yılı içerisinde 55 ayrı noktadan kırmızı et numunesi alınarak analizi yaptırılmış ve domuz etine rastlanılmamıştır. Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 24.maddesi gereği Gıda ve yem işletmecileri izlenebilirliği sağlamak, üretim, işleme ve dağıtımın tüm aşamalarında sorumluluğundaki gıda ve yemin, yeme ilave edilecek her türlü maddenin ve gıdanın elde edildiği hayvanın takibinin yapılabilmesi için,bir sistem oluşturmak ve talep halinde bu bilgileri Bakanlığa sunmak zorundadır. Bu bilgileri sunamayanlara 12 bin TL idari para cezası uygulanmaktadır.  Yine gazete haberinde kaçak kesimlerin devam ettiği Bolu, Bartın ve Karabük illerinde mezbahalarda kesilen hayvan sayılarının Zonguldak ilinin 2 katı olduğu ifade edilmektedir.