Zonguldak Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Fettullahçı Terör Örgütünün (FETO)  ilimizdeki faaliyetlerine yönelik tespitler sonucunda yargı tarafından Balçınlar Madencilik’e de kayyım ataması yapıldığı ve bu şirkette çalışanların ücret alamamalarından dolayı eyleme başvurdukları belirtilerek konunun il gündeminde olduğu hatırlatıldı.

 

Yaklaşık 70 madencinin ocaktan çıkmayarak eylemlerini sürdürmeleriyle ilgili açıklama aynen şöyle:

Bilindiği üzere İlimiz merkez ve ilçelerinde İl Emniyet Müdürlüğünce yasadışı Fethullahçı Terör Örgütü / paralel devlet yapılanmasının İlimizdeki faaliyetlerine  yönelik tespitlerde bulunulması üzerine,  sürdürülen operasyonlar ve soruşturma kapsamında Kayyım ataması yapılan firmalardan Balçınlar Madencilikte çalışan 70 civarında işçinin, firmaca uzun süredir ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle başlattıkları açlık grevi ve ocaktan dışarı çıkmama eylemi İlimiz gündemdedir.

Öncelikle Kayyım ataması dahil  yapılan gözaltı işlemleri- soruşturma tamamen yargının yetkisinde olup, Valiliğimizle bir ilgisi bulunmamaktadır.

Bu kapsamda;

21/05/2016 günü Saat:06:00'da eş  zamanlı olarak, Zonguldak Merkezde 16 adreste,  Kdz.Ereğli ilçesinde 6 adreste ve Çaycuma ilçesinde 3 adreste olmak üzere toplam 25 adreste arama,  el koyma ve gözaltına alma işlemi gerçekleştirilmiş  ve operasyon sonucunda 18 şüpheli gözaltına alınmıştır. 

Kayyım  ataması  ve gözaltı operasyonları   devam   ederken,   kayyım atanan Balçınlar    Madencilik  Ltd.Şti' de  çalışan   yaklaşık   70   civarındaki     işçi   19 Mayıs 2016   tarihinde   ilgili firma tarafından uzun süredir ücretlerinin ödenmediği  ve   mağdur oldukları iddiasıyla kendi çalıştıkları kömür ocağına girerek  açlık  grevi  adı  altında    dışarı  çıkmama   eylemi    başlatmış olup,    halen 63  eylemci  bu  tarih itibariyle ocağın 30 metre giriş  kısmında  barikat yaparak eylemlerine devam etmektedir.

Eyleme  konu  ocağı   işleten  Balçınlar   Şirketinin   rödevans    sözleşmesinin  31.12.2015   tarihinde    bittiği   öğrenilmiş, ancak  bu tarihten  sonraki  dönemde   ilgili  firma   tarafından sadece   tahkimat  dışında  herhangi bir  işletme yapılmaması  gerektigi halde   kömür   çıkarma  faaliyetinin devam ettiği, çıkarılan kömürün yasaya ve mevzuat   hükümlerine   aykırı   bir   şekilde   piyasaya sürüldüğü ve kömür ocağının bir   takım  yetkililerinin  bilgisi   dahilinde  kaçak   olarak   çalıştırıldığı anlaşılmaktadır.

Öte yandan soruşturma kapsamında kayyım atanan Erba Madencilik’in sahasında    5 bin ton civarında   kömür   bulunduğu ve   bu kömürün ilgili firmayla bağlantılı   olduğu   yolunda kayyım heyetince tespitlerde  bulunulduğu öğrenilmiştir.

Yine   Kayyım   heyetince  basına   bugün   yapılan açıklama da,  tespiti yapılan 5  bin  ton  civarındaki kömürün  satılarak, nakit  paraya   çevrilmesi ve maaşını alamayan  işçilerimizin    alacaklarının    ödenmesine  yönelik çalışma başlatılacağının ifade  edildiği de öğrenilmiştir.

İşçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi yolunda  Valiliğimizce de gereken çalışmalar yürütülmekte, kayyım heyetince yapılan/ yapılacak çalışmalara da destek verilmektedir.   

Ayrıca bir süre önce Valilik Makamını ziyaret eden ve mağduriyetlerini ifade eden DEKA Madencilik işçilerine, konunun Kayyım heyetinin yetkisinde olduğu, ancak mağdur olan işçilerimize sosyal yardım yapılabileceği ifade edilmiş ve yardım yapılmasına başlanmıştır.

Bu kapsamda;

Vatandaşlarımızın,  olayı  başka mecralara çekmek, provoke etmek ve Fethullahçı Terör Örgütü / paralel devlet yapılanmasına yönelik operasyonları inkıtaya  uğratmaya çalışan bir kısım odakların oyununa gelmemeleri, işçilerimizin haklarını bir an evvel elde etmeleri açısından da önem arz etmektedir.