Van'da 7,2 şiddetindeki depremden kurtulan Zonguldaklı doktor ve öğretmen eşi, yaşadıkları dehşet dakikalarını anlattı. Van Merkez'de ikamet eden Dr. Mehmet Savaş (29), İngilizce öğretmeni olan eşi Zeren (28), 2 yaşındaki bebekleri Yağmur ve çocuğa bakan halaları Sevim Kayasan, deprem sırasında yaşadıkları sarsıntıyı üzerinden atamadı.


Kaldıkları apartmanda hasar oluşan ve kalacak başka yerleri olmadığı için geçici süreyle Zonguldak'taki baba ocağına dönen Kayasan ailesi, depremin sarsıntısını unutamıyor. Gelişmeleri Zonguldak'taki evlerinden takip eden Kayasan ailesi, Van'daki arkadaşlarının hayatından endişe ediyor.


Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde 2 yıldır Araştırma görevlisi olarak çalışan Savaş Kayasan (29), Ben evden daha yeni çıkmıştım. Araba kullanıyordum. Birden sarsıntı başladı. İnsanlar arabanın üzerine doğru koşuşmaya başladılar. O anda 1-2 saniye bir şok yaşadık. Ondan sonra hemen eve dönmek aklıma geldi. Ancak araba sallandığı için kontrolü sağlayamıyordum. Yolda geçen arayı hatırlamıyorum. Deprem devam ederken evin kapısına gelmiştim. Eşimi, çocuğumu ve halamı aldığım gibi apartmandan çıktık. dedi.
Orada yaşananları 'mahşer yeri gibiydi' sözleriyle tarif eden Dr. Kayasan, Yani oradaki çok tarifsiz bir duygu. İnsanların hali çok kötüydü. Herkes sokağa dökülmüştü. Bildiğiniz mahşer yeri gibiydi. Dışarı çıktıktan sonra da sarsıntılar devam ediyordu. Biz oradan gelirken Serhat'ın kurtulmasına çok sevinmiştik ama o da Yunus'la aynı kaderi paylaşmış. Biz orada yaşadığımız sürece hiç ayrım görmedik. Oradaki insanları da kendimizden farklı görmüyorduk. O yüzden bu olay bizi çok üzdü. diye konuştu.

DUA EDEN ÖĞRETMEN
Van'daki Filo İlköğretim Okulu'nda İngilizce Öğretmeni olarak görev yapan Zeren Kayasan da en çok meslektaşları ve öğrencileri için endişeleniyor. 65 idealist öğretmen arkadaşını kaybetmesinin derin üzüntüsü içinde olduğunu ifade eden Kayasan, "Öğrencilerimden de haber alamıyorum. Çok endişeleniyorum, umarım iyilerdir. Deprem anında ben, çocuğum ve halamla birlikte evdeydik. Ben içeriye bomba atıldı zannettim. Öyle bir gürültüyle başladı. Daha sonra kartonpiyerlerimiz ve alçı panlarımız çocuğun beşiğine düşünce uyumakta olan çocuğu hemen kucağıma aldım. Sonra bir köşeye çekilip bitmesini bekledik. Şiddetini kaybetmesiyle kaçmamız bir oldu. Ama apartmanımızda ve oklumuzda çok hasar var" dedi.
İnsanların tek yürek olduğunu ve herkesin dilinden 'Allah devletimize zeval vermesin' sözlerinin döküldüğünü dile getiren Zeren Kayasan, şunları söyledi:

 

"Hep 'Allah devletimize zeval vermesin' cümlesini emin olun herkes kuruyor. Bu beni çok mutlu ediyor. Çünkü herkes seferber ve tek yürek olmuş durumdaydı. Van, Türkiye'nin çok doğusunda olduğu için biz izole olmuş gibi görünüyor olabiliriz. Ama bizim oraya gittiğimizde Türk'ü, Kürt'ü olarak bize hiçbir ayrım yapılmadı. Gayet kardeşçe bir hayatımız vardı. Bu olay kardeşliği ortaya koydu."

MAĞDUR AİLEYE YARDIM

Zonguldak'a dönünce 4 çocuklu bir arkadaşının içler acısı halini anlattığı kayınpederi Yusuf Kayasan'ın aileye yardım gönderdiğini hatırlatan Zeren Kayasan, "Benim eve gelen bir arkadaşım var. Şu anda orada yaşıyor ve çok zor durumdalar. Kendisiyle telefonla konuştuk. Akrabalarında çok ölen varmış. Çocuklarıyla naylonun altında yatıyorlar. Sadece battaniyelere sarılarak ısınmaya çalışıyorlar. Depremden belki kurtuldular ama hala hayat mücadelesi veriyorlar. Ben arkadaşımın içler acısı durumunu burada anlatınca kayınpederim çarşıdaki esnaflardan para toplayarak bankadan mağdur aileye yardım gönderdi" şeklinde konuştu.