Kdz. Ereğli'de Atatürk Büstünün kırılma olayı TBMM'de soru önergesine dönüştü. CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk, konuyu Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'de yönelttiği önergede; Atatürk rölyefi okul müdürü Adnan Döner'in talimatıyla balyozlarla kırılmış ve kaldırılmış. Bu Atatürk düşmanlığından başka bir şey değil. Bu Atamıza saygısızlık. Bunun hesabının sorulmasını istiyorum dedi. 

CHP Zonguldak Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali İhsan Köktürk Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, konuyu Atatürk düşmanlığı olarak değerlendirdi.

Köktürk, soru önergesinde Kdz. Ereğli'nin ünlü heykeltıraşı Yaman Civan'ın 1988 yılında yaptığı ve mezun olduğu Endüstri Meslek Lisesine armağan ettiği Atatürk köşesinin sorumlu öğretmenler ve okul müdürü tarafından balyozlarla kırdırıldığını söylediğini belirterek şöyle dedi:

Yaman Civan Yeni Ufuk gazetesine; Geçtiğimiz hafta Endüstri Meslek Lisesine armağan ettiği, 3 x 3 ebadında bir duvara monte edilen Atatürk rölyefine bakmaya gittiğini, rölyefi yerinde göremeyince okul müdürü Adnan Döner'in yanına çıktığını, Müdürden tatmin edici bir cevap alamadığını,  araştırmaları sonucu skandalı ortaya çıkardığını anlatmıştır. 

Civan; Yeni Ufuk gazetesine; Okuldaki Atatürk Köşesi'nin Okul Müdürü Adnan Döner'in talimatıyla, balyozla kırıldığını ifade etmiş, Endüstri Meslek Lisesi okul müdürü ve sorumlu öğretmenleri 'Atatürk düşmanlığı'yla suçlamıştır. Bu rezaletten dolayı çok üzgün olduğu gözlerinden okunan Civan konuşmasında; Ben Endüstri Meslek Lisesinden mezun biri olarak. Okuluma kalıcı bir şey yapmak istedim. Bunun için okuluma bir Atatürk köşesi hazırladım. 1988 yılında da bu rölyefi okuluma armağan ettim. Ama sebebini henüz bilmediğim bir nedenden dolayı Atatürk rölyefi okul müdürü Adan Döner'in talimatıyla balyozlarla kırılmış ve kaldırılmış. Bu Atatürk düşmanlığından başka bir şey değil. Bu Atamıza saygısızlık. Bunun hesabının sorulmasını istiyorum. Açıklamasını yapmıştır.

Bilindiği üzere, Milli Eğitim Bakanlığınca; Atatürk inkılap ve ilkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Türk milletinin milli, ahlaki, manevi, tarihi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren, ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan, insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getiren vatandaş olarak yetiştirmek üzere ifadeleri kaldırılmıştı.

Buna göre;

1.      Atatürk Rölyefinin okul duvarından kırılarak kaldırılmasından amaç nedir?

2.      Okul yönetimi Atatürk rölyeflerini kırma yetkisini kimden almıştır, bu işlemden herhangi bir üst birimin haberi var mıdır? İzin verilmiş midir?

3.      Bu olay yerel basına yansıdıktan sonra, olayla ilgili bir idari ve adli soruşturma açılmış mıdır? Açılmadıysa gerekçesi nedir?

4.      Kanun Hükmünde Kararname yetkisi ile Milli Eğitim Bakanlığının görevlerini sıralayan 2. Maddesinin a fıkrasında söylenen Atatürk inkılap ve ilkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı, Türk milletinin milli, ahlaki, manevi, tarihi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren, ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan, insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış haline getiren vatandaş olarak yetiştirmek üzere ifadeleri kaldırılmıştı. Atatürk köşelerine ve heykellerine karşı girişilen bu Vandalizm,  bu sürecin ve yaratılmaya çalışılan yeni sistemin bir parçası mıdır?

5.      AKP İktidar temsilcileri ve milletvekillerince sıkça dillendirilen Birinci Cumhuriyet dönemi kapanıyor, İkinci Cumhuriyet veya daha açıkçası II. Osmanlı dönemi başlıyor söylemleri Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün eserleri ve rölyefleri kırılarak mı yaşama geçiriliyor?