Kandilli Kültür Derneği Adına Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ö. Korhan Us, “Göz göre göre yıkıma terk edildi” başlıklı haberimiz ile ilgili gönderdiği açıklamada, DDY tamirhanesi ve varagel ile ilgili olarak daha önce yapılan projelerden söz etti ve göreve gelen yöneticilerin bu projelere sahip çıkmasını istedi.

Korhan Us, bu iki tesisin endüstri mirası olduğuna vurgu da yaptığı açıklamasında, varagelin Anıtlar Kurulu tarafından koruma altına alındığını da belirtti.

Kandilli Kültür Derneği Başkanı Us’un açıklamasının tamamı şöyle:

“Zonguldak ilimizin yakın tarihimizdeki önemi hiç şüphesiz çok büyüktür. Cumhuriyetimizin ilk ili olma özelliğini taşır. Elbette bu önemini, öncelikle, Uzun Mehmet tarafından bulunan ve 1800’lü yıllardan beri çıkarılan kömür madenine borçludur. Kömür üretimi için yapılan tesislerin en önemlileri de, herkes tarafından bilindiği gibi, Kandilli havzasındadır. Günümüzde bu tesisler, endüstri mirası olarak değerlendirilmektedir. Ancak ne yazık ki, sözü edilen ve gerçekten çok değer taşıyan endüstri mirasımız, sahip çıkılmadığı için yok olmaktadır.  Kandilli’deki tarihi Varagel ve Ereğli Kırmacı Mahallesindeki DDY tamirhanesi, endüstri mirasımızın en somut örnekleridir.

Artık yok olmuş endüstri mirasımıza örnek olarak; raylarına kadar sökülen Ereğli – Kandilli demiryolu,  sökülüp hurdaya gönderilen lokomotif,  Aşağı Kandilli’deki emsalsiz tarihi değeri olan misafirhane ve elbette Aşağı Kandilli’nin tamamını verebiliriz. Ayrıca, Varagel ve bulunduğu bölgenin, Anıtlar Kurulu’nca koruma altına alındığını da önemle belirtmemiz gerekir.

Kandillililer, varagel ve çevresini temiz tutmak için büyük bir seferberlik hareketi başlatmışlardı

Geçmiş dönemdeki yerel yöneticiler, konuya ilişkin ciddi projeler yapmışlar, önemli ölçüde ödenekler çıkartmışlar, ancak tayinleri nedeniyle bölgeden ayrıldıktan sonra projelerin hemen hepsi atıl durumda kalmıştır. Bu projelerden sadece Üçköy kavşağındaki proje hayata geçebilmiştir.

 Devlette devamlılık esas olduğuna göre, yarım kalan ve yapımına ciddi ödemeler yapılmış olan projeler mutlaka hayata geçirilmelidir.

Şu anda görevde olan Yerel Yöneticilerimizi, bu projelere sahip çıkmaya ve tamamlamaya davet ediyoruz.”

           

İLGİLİ HABER:

http://www.ereglionder.com.tr/guncel/bir-tarih-yikilirken-h93440.html