1800’lü yıllardan itibaren kadınların ortak bir günü olması ve bu günde tüm sorunlarını dile getirmeleri düşüncesinin sonucunda ortaya çıkan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, çeşitli mesajlarla kutlanıyor.

 

ZONGULDAK VALİSİ ALİ KABAN:

 

Kadınların ABD'nin Newyork kentinde eşit haklara sahip olma yolunda başlattıkları mücadelenin başlangıç tarihi olan 8 Mart 1857 yılından günümüze kadar olan süreçte gelişmiş ülkelerde kadınlara eşit hakların kazandırılması, verilmesi ve iyileştirilmesi yönünde çok önemli ilerlemeler kaydedilmiş, ülkemizde de Büyük Önder Atatürk'ün öncülüğünde kadın hakları konusunda iyi bir konuma gelinmiş Türk kadınının dönemin koşullarına göre pek çok ülkede olmayan haklar elde etmesine imkan sağlanmıştır.

Tarihimizde büyük ve önemli bir rol oynayan fedakâr Türk Kadını Cumhuriyetle birlikte tüm dünya kadınlarının sahip olduğu hak ve özgürlüklere kavuşmuş üretken ve yaratıcı doğaları ile ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi alanda önemli konumlara gelmişlerdir.

Hayatımızın en önemli vazgeçilmezleri olan kadınlarımızın yaşamları süresince ortaya koydukları ve temeli fedakârlığa dayalı yaşam tarzı da toplumumuzun her zaman beğeni ve takdirini kazanmıştır. Bununla birlikte son zamanlarda kadınlarımızın üretime katılarak ülkemizin ekonomik kalkınmasında da rol üstlenmeleri bizlere gurur vermektedir.

Bizlerde cefakar, vefakar, yüreği sevgi dolu, özveri ve sevgi sembolü kadınlarımızın sosyal yaşantımızın her safhasına etkin katılımlarının sağlanması için çaba sarfedecek, onlara hak ve özgürlüklerinin korunması ve ileriye götürülmesinde destek olacak, her alanda yaptıkları başarılı çalışmalarıyla gurur duyacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, kendilerine aileleriyle birlikte her türlü şiddetten uzak,   sağlıklı,   huzurlu ve mutlu güzel bir yaşam diliyorum.

 

AKP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ FARUK ÇATUROĞLU:

 

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı.

Türk Milleti’nin temelini oluşturan ailenin en önemli ferdinin kadınlar olduğunu belirten Çaturoğlu, kadınların hem aile içerisinde hem de çalışma hayatında başarılı işlere imza attığını kaydetti.

Çaturoğlu, kutlama mesajında şu ifadelere de yer verdi: “Kadınlar, halkın en fedakâr, çalışkan ve üreten bireyleridir. Toplumda, güçlü birey, güçlü aile ve dolayısıyla güçlü bir toplumun oluşabilmesi için kadınlarımıza verdiğimiz önemin artması gerekiyor. İnanıyor ve biliyoruz ki, kadınlarımızın hayata daha fazla katılmaları kadın zarafeti ile şekillenen bir sosyal hayata, daha aydınlık bir geleceğe ulaşmamızın yegâne koşuludur. Aile bireylerini korumak ve aile mutluluğunu sağlamak için kadınlarımızın çok daha fazla donanımlı olması gerekiyor. Toplumun en küçük ve en temel birimi olan ailenin korunması ve toplumu geliştiren lokomotif görevini üstlenmesi ancak önemli niteliklere sahip olan kadınlarımızla mümkün olacaktır. AK Parti olarak bu güne kadar, Ailenin Korunması, Kadına Yönelik Şiddetin önlemesi, kadın istihdamı, kadınlarımız ve çalışan kadınlarımıza yönelik birçok düzenlemelere imza attık ve atmaya da devam ediyoruz.”

Bu duygu ve düşüncelerle; kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyor, saygılar sunuyorum.

 

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ŞERAFETTİN TURPCU:

 

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

AKP iktidarının kadınları üreten, toplumsal hayata ve iş hayatına katılan bireyler olarak görmediğini belirten CHP Zonguldak Milletvekili ŞerafettinTurpcu, “Bir toplumdaki gelişmişlik seviyesini anlamadaki en basit ve gözlemlenmesi en kolay olgu, o toplumun kadınlara ve kadın haklarına verdiği değerdir. Ne yazık ki, AKP yöneticileri her fırsatta kadın ve erkeğin eşit olmadığını, olamayacağını savunuyor. Kadınlarımızı, ekonominin, toplumsal ve sosyal hayatın dışında tutmaya çalışıyor. Bunun yanı sıra, neredeyse her gün bir kadın, cinayete kurban gidiyor, ancak AKP iktidarı kadına yönelik şiddetle mücadele için elle tutulur hiçbir şey yapmıyor. Kadın cinayetleri 14 yılda 14 kat arttıysa bu bir utanç verisi sayılmalıdır. Türkiye, kadın-erkek eşitliği alanında dünyanın en kötü ülkeleri arasında yer almaktadır. Bu tablonun sorumlusu AKP`dir” ifadelerini kullandı.

Turpcu, açıklamasına şöyle devam etti; “Ortaya çıkışı, emek, demokrasi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, daha doğrusu insanca yaşama talepleri canlarına mal olanların kazanımı olan 8 Mart, emek veren ve karşılığını almak için mücadele eden, temel hak ve özgürlükleri için savaşan kadınlarımızın farkındalık yaratmak adına, toplumun her alanındaki cinsiyet eşitsizliğini hatırlatma günü olmalıdır.

Kadın cinayetlerinin ve kadına karşı şiddetin bu kadar yoğun olduğu ülkemizde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kadına yönelik ayrımcılığın, şiddetin, suistimalin önlenmesi için her günden daha güçlü dile getirilmesi gereken gün olmalıdır. Anadolu'nun dört bir köşesinde ezilen ve sömürülen kadınlarımızın, emekçi kadınlarımızın toplumda hak ettikleri değeri bulması için seslerini duyurduğu bu günün oldukça değerli olduğunu düşünüyorum.

Kadınlarımızın herhangi bir ayrımcılık ve şiddet olmadan yaşayabilecekleri, daha güzel bir geleceğe,  umuda ve mutluluğa sahip olması dileklerimle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyor saygılar sunuyorum.”

 

AK PARTİ ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÖZCAN ULUPINAR:

 

AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar,  8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında;  “ Hayatımızın her anında varlıklarıyla onurlandığımız, her zaman ve her konuda desteklerini esirgemeyen, eğiten yetiştiren bizi biz yapma yolunda, yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren, sevgi, şefkat ve özverinin simgesi olan kadınlarımızdır.  Kadınlar iş hayatındaki başarıları kadar, yetiştirdikleri nesillerle de Ülkenin geleceğinin şekillenmesine herkesten daha çok katkıda bulunmuşlardır. Bu nedenle kadınlarımıza ne kadar güzel fırsatlar sunabilirsek, toplum olarak o oranda daha güçlü oluruz. Hükümetimiz ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın çalışmalarıyla pozitif bir ayırımcılık yapılarak kadınlarımıza hak ettikleri değer verilmiştir. Hayata geçirilen projelerle, geleceğin kadınları, anneleri olan kız çocuklarımızın eğitimine önem verilmiş; kadın hakları, aile ve çocuk eğitimi gibi pek çok konuda, gerek Devletimiz gerek sivil toplum kuruluşları ve kadın örgütleri tarafından eğitim çalışmaları yapılmıştır. Kadınlarımızın sorunlarını çözdüğümüzde ve onlara eşit eğitim fırsatları sunduğumuzda onların da katkıları sayesinde Ülkemiz maddi ve manevi alanda daha da gelişecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm kadınlarımızın 8 Mart dünya kadınlar Gününü en kalbi duygularımla kutluyor, sevgi ve saygılarımız sunuyorum.

 

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÜNAL DEMİRTAŞ:

8 Mart 1857’de Amerika’nın New York kentinde bir tekstil fabrikasında çalışan emekçi kadınlar, 8 saatlik işgünü ve daha iyi çalışma koşulları için greve çıktı. Ancak devlet, egemen sınıfın çıkarlarını korumak için polis şiddetiyle, emekçi kadınların haklı mücadelesini bastırdı ve kadınları fabrikaya kilitledi. Fabrikada çıkan yangın sonucunda 129 emekçi kadın yanarak yaşamını yitirdi ve bu olay 8 Mart’a anlamını veren olay oldu.

O günlerden bugüne gelindiğinde, AKP Türkiye’sinde kadınlar işgücüne son derece düşük oranlarda katılmaktadır. İşgücüne katılan kadınların milyonlarcası, özellikle tekstil, temizlik ve tarım sektörlerinde, kayıt dışı-merdiven altı işletmelerde, asgari ücretin altında kalan ücretlerle, çok uzun saatlerde ve her türlü güvenceden yoksun bir şekilde çalışmaktadırlar.

2015 yılının Kasım ayında yayımlanan Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre; Türkiye, 145 ülke arasında 130’uncu sırada yer almaktadır.

AKP iktidarında kadınlar, yalnızca çalışma yaşamında değil, sosyal yaşamda ve aile yaşamında da sömürüye ve birçok saldırıya maruz kalmaktadırlar. Kadınlar, "En az üç çocuk" baskısıyla eve bağlanmak istenmekte, kamu atama ve terfileri, liyakat yerine cinsiyetçi bakış açısıyla yapıldığı için kadın yönetici sayısı gittikçe azalmakta, "çocuk gelin" sayısı hızla çoğalmakta, kadına ve çocuklara yönelik cinsel istismar oranları, vicdanı olan herkesi kahredecek bir şekilde artmaktadır. AKP iktidarı döneminde, son 13 yılda Türkiye’de 5406 kadın öldürülmüştür. Geçtiğimiz yıl Mersin’de tecavüz edilerek vahşice katledilen Özgecan Aslan ve yine geçtiğimiz günlerde Zonguldak’ta evinde boğazı kesilerek vahşice katledilen Necla Sağlam cinayetleri, AKP iktidarının kadın hakları konusundaki karnesinin ne kadar kötü olduğunu, bir kez daha gözler önüne sermektedir. Bu tablo, AKP’nin Türkiye’yi her alanda olduğu gibi, kadın hakları konusunda da ne kadar geri götürdüğünü de ortaya koymaktadır.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa ve şiddete karşı çıkmak tüm insanlığın temel değerlerindendir. Kadınların eşit ve özgür bir birey olarak sosyal yaşamın ve çalışma yaşamının içinde olduğu, yaşam güvencesinin ve sosyal güvencesinin sağlandığı ve sömürülmediği bir dünya dileğiyle, tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlar, en içten sevgi ve saygılarımı sunarım.

 

BEÜ REKTÖRÜ PROF. DR. MAHMUT ÖZER:

 

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer 8 Mart Dünya Kadınlar günü münasebetiyle bir mesaj yayınladı.

Bir toplumun değerlerini gelecek nesillere taşıyabilmesi için aile bağlarının ve ilişkilerinin sağlıklı olması gerekir. Manen mutlu yetiştirilen çocuk yaptığı her işte başarılı olacak özellikle yeni kuracağı aile sağlam temeller üzerine kurulmuş olacak. Aileyi ayakta tutan, temellerini sağlamlaştıracak olan ise hiç şüphesiz kadınlardır. Çocukların anneleriyle olan doğal bağı annenin çocuk üzerindeki etkisini anlamamızı daha da kolaylaştırır. Çocuğun en büyük rol-modeli annesidir.

Çoklu kimliğiyle kadın, toplumun en önemli parçasıdır. Günümüzde yalnızca anne rolüyle değil, çalışma hayatındaki aktif rolü ve büyümeye olan katkısıyla da değer gören kadın, ülkemizde; diğer toplumlardaki gibi yalnızca bir cinsiyet olarak değil, ülkenin bir parçası olarak görülüyor. Fakat buna rağmen cehaletle birlikte gelen şiddetin kadınlar üzerinde gösterildiği elim olayları şiddetle kınıyoruz. Her ne olursa olsun şiddetin hiçbir şekli kabul edilemez. Haklı çıkarılamaz.

Cephede yalnızca Türk askerine verdiği destekle değil, her yönüyle bağımsız bir milletin, milli ve manevi değerlerinin de farkında olan ve bunun mücadelesini veren Nene Hatun; bir ana ve kadın olarak Türk kadınına en güzel örneği oluşturur. Toplumun en fedakâr kesimini oluşturan kadınların hak ettiği değeri görmeleri gerektiğini düşünüyoruz Bu nedenle üniversitemiz bünyesinde kadın akademisyenlerimizin, idari personelimizin ve çalışanlarımızın, çalışma koşullarını her geçen gün daha da iyi hale getiriyoruz.

Kadınlar Günü’nün içi boşaltılmış bir kavram olarak tek bir güne sığdırmamak gerektiğini belirtiyor, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.

 

ALAPLI BELEDİYE BAŞKANI NURİ TEKİN:

 

Kadınlarımızın örgütlü mücadelesinin sonucu olarak ortaya çıkan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadına şiddet olaylarının artarak devam ettiği günümüzde her geçen gün daha da önem kazanmakta, kadın haklarının sözde değil özde korunması gerektiği sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Bu yönüyle bakıldığında, kadınlarımız ve kadınlarımızın hakları yılın bir günü değil her gün hatırlanmalı ve kadınlarımızın toplumdaki yerinin daha da güçlendirilmesi sağlanmalıdır. Kadınlarımızın hakları, “kadın hakkı” kavramından ziyade, “insan hakkı” boyutunda  düşünülmeli ve değerlendirilmelidir.

Bu vesileyle, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, aileleriyle birlikte mutlu ve huzurlu bir yaşam diliyorum.

 

GENEL MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI:

 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Yönetim Kurulu adına bir açıklama yaparak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Demirci’nin açıklaması şöyle;

“8 Mart 1857'de New York'ta tekstil işçisi kadınlar "eşit işe eşit ücret", "16 saatlik işgününe karşı 10 saatlik işgünü" talepleriyle fabrikalarda greve çıkarlar. Yapılan grevlerde birçok kadın fabrikaya kapatılır ve bu sırada çıkan yangında ölürler. O günden sonra kadın işçilerin bu onurlu direnişi aynı zamanda tüm dünyada kadınların hak, eşitlik ve özgürlük mücadelesinin bir simgesi haline dönüşür. Kadınlar, insanca bir yaşam için seslerini duyurarak ilk adımlarını atmışlardır. Eşitsizliklere ve ayrımcılığa karşı sürdürdükleri mücadeleye devam etmişlerdir.

8 Mart'a anlamını yükleyen ise Clara Zetkin olur. 8 Mart 1910'da değişik ülkelerden kadınlar Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da toplanır ve yaşamlarını; savaşsız, sömürüsüz bir dünya için mücadeleye adarlar.

 Uluslararası ve Almanya işçi hareketinin tanınmış önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart'ın dünya kadınlarının mücadele ve dayanışma günü ilan edilmesini önerir, bu önerisi kabul görür.

Özgürlük, barış, savaşsız ve sömürüsüz bir dünya, kadın haklarını kazanma mücadelesi veren kadınlar, o tarihten itibaren geleceklerine ilişkin ortak projeler yaratmanın yollarını aramışlardır.

Emekçi kadınlar; birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 8 Mart’ta değil, her gün emekten yana mücadele içindedir. Kadınların verdiği bu mücadele tarihi, bizlerin emek mücadelesine de ışık tutmaktadır.

Kadına yönelik şiddetin sona ermesi, tüm kadınlarımızın emeklerinin karşılığını tam anlamıyla alması, çağdaş haklar ve özgürlüklerle birlikte, yaşamın her alanında başarıyla yer almaları, siyasette, iş dünyasında, sosyal hayatta daha çok sayıda ve daha aktif olmaları en büyük dileğimizdir.

Genel Maden İşçileri Sendikası olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.”

 

CHP ZONGULDAK İL BAŞKANI AHMET ALTUN:

 

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde tüm emekçi kadınlarımızı, emeğin başkenti Zonguldak’tan saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

1977 yılından beri tüm dünyada Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanan 8 Mart aslında bir semboldür. Kadına gösterilecek saygı ve sevgi bir günle sınırlandırılamaz. Ancak içinden geçtiğimiz şu süreçte bu günler toplumsal duyarlılığı artırmak açısından daha bir önem kazanıyor.

Kadınlarımız geçmişte mücadelenin, direnişin sembolü olmuş bir milletin yeniden ayağa kalkmasında önemli görevler üstlenmiştir. Kadınlara yönelik her türlü ayrımın ortadan kaldırılması yasalarda ve yaşamda gerçek eşitliğin sağlanması noktasında Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde atılan adımlarda bir zamanlar dünyaya örnek olmuşken şimdilerde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleriyle anılır olmasının utancını yaşıyoruz.

Giyim kuşamdan, topuklu ayakkabısına dudağındaki rujdan gülüşüne, karnında taşıdığı bebeğinden çalışma saat ve koşularına kadar hemen her konuda yaşamına sınırlar çektiğimiz kadınlarımız .Bu gün her zamankinden daha da fazla var olma mücadelesi vermektedir Bu mücadelelerinde Cumhuriyet Halk Partisi olarak her koşulda kadınlarımız ile omuz omuza, kol kola yan yana yürüyeceğiz.

Tacizin her türlüsüne, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine artık dur demek için halkça ,insanca bir yaşam için cinsiyet ayrımcılığına son vermek için ;düşünen, sorgulayan nesiler yetiştirmek için çocuklarımıza ve gençlerimize huzurlu bir yaşam sunmak için birlikte vereceğimiz bu mücadelenin gerçek kahramanları yine kadınlarımızdır.

Kadın isterse onun azim ve kararlılığına dayanabilecek hiçbir engel yoktur .Kadın isterse kazanamayacak hiçbir mücadele yoktur.

Cefakar ,vefakar ve emekçi kadınlar ;siz isteyin yaşam sizlerle güzel ve anlamlı .

Varlığınız varlığımızdır.

 

ÇAYCUMA TSO BAŞKANI RİFAT SARSIK:

 

Çaycuma TSO Başkanı Rifat Sarsık'ın Kadınları günü mesajı: 

1800’lü yıllardan itibaren kadınların ortak bir günü olması ve bu günde tüm sorunlarını dile getirmeleri düşüncesinin sonucunda ortaya çıkan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, tüm dünyada, kadınların eşitlik, kalkınma ve daha huzurlu yaşam özlemlerini ve isteklerini dile getirdikleri, birlik ve beraberlik günü olarak kutlanmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin odak noktasında yer alan kadınlarımız, üstlendikleri görevi yaşatma görevini hiçbir fedakârlıktan çekinmeden yerine getirmiş; modern ve çağdaş Türkiye’nin oluşmasında söz sahibi olmuşlardır.

Kadın üyelerimiz başta olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor; sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

 

AKÇAKOCA BELEDİYE BAŞKANI CÜNEYT YEMENİCİ:

 

Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Toplumun temeli aile, ailenin temeli kadındır. Ülkemizde kadınlar eğitim, ekonomi, siyaset ve toplumsal hayatın her alanında aktif rol almaktadır. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün, kadın haklarının kazanılması, sorunlarının çözülmesi, eğitim ve istihdam gibi konularda kadınların erkeklerle imkânlardan eşit ölçüde faydalanarak toplumda söz sahibi olması açısından önem taşıdığını belirten Başkan Yemenici, "Kurtuluş Savaşında vatanımızın bağımsızlığı için cepheden cepheye koşan Türk kadını hakkında Devletimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Dünyada hiçbir milletin kadını “Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluş ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar himmet gösterdim diyemez” şeklindeki sözleriyle kahraman kadınlarımızın değerini veciz bir şekilde ifade etmiştir. Hayatın ağır yüklerini taşıyan, elinin emeğini gözünün nuru ile birleştiren kadınlarımız insanlığın kalbidir. Sonsuz sevgi ve hoşgörüyle yetiştirdikleri nesillerle geleceğimizin şekillendirilmesinde önemli rol oynamaktadırlar. Anadolu kadını ülkesinin çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmasında üzerine düşeni fazlasıyla yapmış; bugün gerek kamu, gerekse özel sektörde eğitim, hukuk, sağlık, sanat, politika, güvenlik, spor gibi birçok alanda üstün başarılara imza atmış ve atmaya da devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle yaşamımızın her anında varlıklarıyla onurlandığımız, ihtiyacımız olduğunda bizden desteklerini esirgemeyen, eğiten, yetiştiren, yüreklerindeki sevgi ve şefkati karşılıksız veren, ailenin ve toplumun temel taşı annelerimizin, şehit ve gazilerimizin eş ve annelerinin, dünyayı sevgi ile dolduran tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum.” ifadesinde bulundu.

 

ZONGULDAK İL İNSAN HAKLARI KURULU:

 

İnsanlığın var olduğu günden beri kadınlar her zaman fiziki güç eksikliği nedeni ile kaba kuvvete maruz kalmışlardır. Erkek egemen toplumlarda hor görülmüşler, itilip kakılmışlardır. Aile içinde uğradıkları şiddet, zaten toplumun genel kabulüne uygun olduğundan normal karşılanmış bu yapı günümüze kadar süre gelmiştir.

Yasalar önünde kadın erkek eşitliği sağlanmış olsa bile, eşitlik kâğıt üzerinde kalmış, pratikte ise kadınların ezilmeleri devam etmiştir. Kadınlarla ilgili bu olumsuz yapının yalnız gelişmemiş toplumlarda değil, araştırmalara göre gelişmiş toplumlarda bile farklı olmadığı anlaşılmaktadır.

İnsanlığın bunca yürüyüşünden sonra bir insanlaşma sürecini başaramadığı ortadadır. Toplumun yarısını oluşturan kadınlara, reva görülen bu yapı insanlığın utanması gereken bir ayıbıdır.

Yıllar öncesinden çalışma yaşamında kadının hak arama mücadelesi kanla başlar: 8 Mart 1857 tarihinde New York'ta bir dokuma fabrikasında hayatını kaybeden 129 kadın hak arama mücadelesinin bilinen ilk kurbanları olmuşlardır. Bu mücadelenin anısına 1910 yılında Kopenhag, 1921 yılında ise Moskova'da toplanan Kadınlar Konferansı 8 Mart gününün Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılmasına karar vermiştir. En son 16 Aralık 1977 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 8 Mart gününün Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten sonra Ülkemiz de dâhil olmak üzere birçok ülke 8 Martı Dünya Kadınlar Günü olarak kutlamaktadır.

Ülkemizde kadın hakları mücadelesinin 1860 yılları sonrası gazetelere imzasız mektuplar göndererek hak arayışları ile başladığı görülmüştür. Boşanmada söz hakkı, tek eşlilik, çalışma yaşamında yer almak, üniversitede öğrenim hakkı gibi talepleri 17 Şubat l926 Tarihli Medeni Yasa ile karşılanmış, bu yasa ile kadınlarımız erkeklere eşit hale getirilmiştir. Hemen ardından 5 Aralık 1934 tarihinde Milletvekili Seçilme ve Seçme Hakkı verilerek kadınlarımız birçok Avrupa Ülkesinden çok önce siyasal haklara kavuşturulmuşlardır. Kadınlarımızın, çok önceden elde ettikleri hakları umulan noktalara taşımadıkları ileri sürülebilir. Yine de yaşamın her alanında erkeklerle yan yana başarılı çalışmalar yaptıklarını kabul etmek gerekir.

Yalnız, bir konudaki kaygıları dile getirmeden konuyu kapatmak doğru olmaz. Bugün ülkemizde yaşanan kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin ortadan kaldırılması çok önemlidir. Bu konuda en büyük görevin yine kadınlara düştüğü bilinmelidir. Erkekler de dâhil olmak üzere insanı yetiştiren kadındır. Kadınlarımız eğitilip donatılırsa, o kadınların yaratacağı toplumda kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin sona ereceği açıktır. Bu konuda Devletimizin, kadınlarımızın eğitiminden sorumlu olduğu da unutulmamalıdır.

Bu beklentimizi dile getirerek, İnsan Hakları Kurulu olarak kadınlarımızın gününü kutlarız.

 

ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ:

 

İşgücüne katılmayan 20 milyon 159 bin kadının 11 milyon 675 bini neden olarak “hane içinde meşgul olma”yıgösteriyorsa; bu kadınlar, yaptıkları işlerin görünmezliği nedeniyle işçi sayılmıyorsa;

Ev işçileri çalıştıkları günlerin dışındaki günlerin primlerini kendileri ödemek zorundabırakılıyorsa;

Emeklilik yaşının ve prim ödeme süresinin yükseltilmesi nedeniyle çalışmaları; evlenme, çocuk sahibi olma gibi etkenlere bağlı olarak kesintiye uğrayabilen kadınların emekli olabilmeleri önemli ölçüde zorsa;

Yaşlı, engelli birey bakımı için dışarıdan bakım hizmeti alması mümkün olmayan ailelerde bakımdan sorumlu olarak kadınlar görülüyor ve eve kapalı bir yaşam sürmeleri desteklenerek cinsiyetçi iş bölümü pekiştiriliyorsa;

Kadın cinayetleri davalarında iyi halden indirim uygulanmaya hâlâ devamediliyorsa...

Savaş politikalarıyla kadınlar göçe zorlanıyorsa; göç yollarında tecavüz edilen, kaybolan, köle gibi alınıp satılan kadınlar, çocuklar varsa; körpecik bedenler sahillerimize vuruyorsa;

Kadın-erkek eşitliği ilk kez Cumhuriyet döneminde,  Atatürk’ün önderliğinde yasalarımıza girmişken doksan yıllık kadın emeği ve kadın hareketi bir çırpıda yok sayılarak “enkaz kaldırdık” denebiliyorsa;

Kadınların bedeni, giyimi-kuşamı, doğuracağı çocuk sayısı kadınlar dışındaki kişilerce gündem yapılıyorsa;

Kadınların, sorunlarını dile getirmek için kullanmak istedikleri demokratik hakları engelleniyorsa toplumun gelişmesi olanaksızdır.

Kadınlar, bütün bunlara izin vermeyecek; hakları için, çocukları için, mutlu bir toplum ve gelecek yaratmak için emek vermeyi sürdürecektir.

 

CHP KDZ. EREĞLİ KADIN KOLLARI:

 

Bugün dünyanın kadınlar günü olarak kutladığı, bizim ise siyasal duruşumuzla yoğurarak Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak andığımız kutladığımız 8 Mart.

8 Mart’ın tarihi kökenine atıf yaparak 1857 yılının 8 Mart’ında daha iyi çalışma koşulları isteyerek greve başlayan sayılıları kırk bini bulan emekçi kadınlarımızı manevi şahıslarında selamlıyoruz.Bu grev sırasında o fabrikada çıkan yangın nedeniyle can veren 129 kadın işçiyi hüzünle anıyoruz.

Değerli Basın Emekçileri;

8 Mart’ın derinliğini anlamaya çalışırken, kadının yeri bakımından ülkemizin tarihinde de 1 haftalık bir geri gidişle içinde olduğumuz Mart ayının önemine de değinmek isteriz. Ülkemizde kadının çağdaş ve özgür bir birey olması konusunda öncü olan Kurucu Genel Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk’ü 1923 yılının 1 Mart’ında Latife Hanım’ı yasama dönemi açılışı nedeniyle yapılan oturumu izlemesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirerek o dönemin koşularında nasıl bir çığır açtığını hatırlatıyoruz. Yine 1935 1 Mart’ında TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ 5 inci DÖNEM ‘i çalışmalarına başlarken ilk kez 18 kadının milletvekili olarak Meclis sıralarında yer aldığını belirtiyor, bu dev adımları atan Ulu Önderimizi şükranla ve minnetle anıyoruz.

Kadın gördüğü şiddetle, uğradığı haksızlıklarla, çileli koşullarıyla değil, toplum içindeki başarısıyla fedakar duruşuyla , yeni nesillerin yetişmesindeki olmazsa olmazlığı ile anılacağı bir Türkiye için çalışıyoruz.

Tüm çabamız kadınların İnsan hakları temelinde siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesi, toplumun bu gelişimi benimsemesi ve içselleştirmesi, bu değişim ve gelişinin de kadının ekonomik , siyasi ve sosyal başarılarıyla taçlandırması içindir.

Kadının ayak seslerinin duyulmadığı, kadının eliyle yoğurmadığı hiçbir mücadele başarıya ulaşmamıştır. Bu nedenledir ki kadın, omuzlarındaki yükün farkında olarak tüm anaç tavrı ile sorunlu tüm kesimlerin sorumluluğunu kucaklamaktadır.

 

KOZLU BELEDİYE BAŞKANI ERTAN ŞAHİN:

 

Kozlu Belediye Başkanı Ertan Şahin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.

Başkan Şahin mesajında, hayatın her alanında fedakârlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınların, sonsuz sevgi ve hoşgörüyle yetiştirdikleri nesillerle de geleceğin şekillendirilmesinde en önemli katkıyı sağladıklarını belirtti.

Dünya Kadınlar Günü'nün kutlarken, bu özel günün tüm kadınların toplumda hak ettiği, layık olduğu yere gelmesi, kadınların toplumların kanayan yarası haline gelmiş sorunlarının çözümü için bir vesile olmasını temenni eden Şahin, "Kadına yönelik şiddete hemen her gün şahit olduğumuz bir dünyada 8 Mart tarihi daha anlamlı bir hal alıyor.

Kadınlarımıza ne kadar güzel fırsatlar sunabilirsek, toplum olarak o oranda güçleneceğimiz inancındayım. Kadınlarımızın hayatın her alanında katılımlarının yükseldiği, başta şiddet, ayrımcılık ve fırsat eşitsizliği gibi önemli sorunlarının tamamıyla çözüldüğü, mutlu aile ve mutlu toplum dileğiyle başta İlçemiz kadınları olmak üzere tüm kadınlarımızın ‘8 Mart Dünya Kadınlar Gününü’ kutluyorum" dedi.

 

ÇAYCUMA BELEDİYE BAŞKANI BÜLENT KANTARCI:

 

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle masaj yayınladı. Başkan Kantarcı mesajında şöyle dedi:

 

“Kadına yönelik şiddetin bir toplumsal yara olarak sürdüğü, kadın cinayetlerinde belirgin bir artış yaşandığı,  çocuk yaşta evlilik tartışmalarının gündeme daha yakıcı bir şekilde girdiği koşullarda 8 Mart’ı kutluyoruz. Çok acılı bir öyküsü olan 8 Mart, aslında bir mücadele gününün adıdır. 8 Mart 1857 tarihinde, New York kentinde, 40 bin dokuma işçisi, daha iyi çalışma koşulları için greve başladı. Grev Amerikan hükümetince zorla bastırılmaya çalışılınca çıkan olaylarda, 129 kadın işçi yaşamını yitirdi. 1921 yılında toplanan 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda, bugünün, “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanması kararlaştırıldı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihli oturumunda, 8 Mart’ın, New York’ta ölen işçilerin anısına, Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etti.

 

Hepimiz biliyoruz ki, kadınlar diğer sorunların yanı sıra bir de kadın olmaktan doğan sorunlar yaşıyor. Gerek toplumsal yaşamdaki, gerekse yasalardaki cinsiyetçi ayrımlarla düşük kadın istihdam oranları ve kadın emeğini değersizleştiren ücret politikaları aşılması gereken önemli sorunlar olarak önümüzde duruyor. Kadınlar erkeklerle aynı eğitimi aldıkları halde iş ve meslek yaşamına atılırken ayrımcılığa tabi tutuluyor, çocuk, engelli ve yaşlı bakımı tek başına kadının sorunuymuş bir algıyla hareket ediliyor. Eşit işe eşit ücret anlayışı yaşama geçirilemediği için kadın emeğinin karşılığı tam olarak verilmiyor.

 

Bir anne, bir eş olarak yaşamın bütün yükünü çeken kadınlara yönelik şiddeti meşru gören anlayışların aşılması için hepimize büyük görev düşüyor. Kadının toplumsal yaşamın her alanına katılımını engelleyen ayrımcı ve baskıcı politikalar hızla terk edilmeli, kadın istihdamlı büyüme modeliyle kadınların güvenceli ve nitelikli işlerde çalışması sağlanmalıdır. Kadınlar için en esaslı sorunlardan biri de eğitimde fırsat eşitliğidir. Kız çocuklarının da örgün eğitim içinde kalması ve okul öncesi eğitim dahil olmak üzere zorunlu eğitimi eşit koşullarda tamamlaması mutlaka sağlanmalıdır. Toplumsal kültürde dönüşümü başlatmak için demokratik aile anlayışının yerleşmesine yönelik eğitim çalışmaları yapılmalıdır. Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans gösterilmeli ve kadın erkek eşitliğini sağlayacak yasal düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır.

 

Bu duygularla Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, tüm kadınlara, şiddetin, ayrımcılığın olmadığı bir dünyada, eşitliğin sağlandığı, güvenceli iş ve çalışma hakkının kazanıldığı, barış dolu bir hayat diliyorum.”

 

AKP ALAPLI İLÇE BAŞKANI MUSTAFA YAVUZ:

 

Ak Parti Alaplı İlçe Başkanı Mustafa Yavuz ve CHP Alaplı İlçe Başkanı Hüseyin Tosun, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Yavuz, mesajında, Medeniyetlerin gelişmesinde ve ilerlemesinde büyük katkısı olan kadınlarımızın toplumumuza katkılarını, tarihimizde kazanmış olduğumuz zaferlerde görmekteyiz.” Dedi. Artık kadınlarımız her zamankinden daha güçlü ve ülkemizin yönetimi ve geleceğinde daha fazla söz sahibi olduğunu kaydeden Yavuz, “Medeniyetlerin gelişmesinde ve ilerlemesinde büyük katkısı olan kadınlarımızın toplumumuza katkılarını, tarihimizde kazanmış olduğumuz zaferlerde görmekteyiz. Türk kadını; daima özveri ve sevginin kaynağı olmuştur. Bu anlamda dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş fedakarlıklarla tarihimize adını yazdırmış kadınlarımızın haklarını ödeyemeyiz. Ülkemiz de kendini medeni olarak gören ülkelerden çok daha önce kadınımıza seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Artık kadınlarımız her zamankinden daha güçlü ve ülkemizin yönetimi ve geleceğinde daha fazla söz sahibidir.. Bu vesileyle tüm dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü en içten dileklerimle kutluyorum.”

 

CHP ALAPLI İLÇE BAŞKANI HÜSEYİN TOSUN:

 

CHP Alaplı İlçe Başkanı Hüseyin Tosun8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Tosun mesajında şunları söyledi; Evinde anne, iş yerinde çalışan ve toplumda saygın bir fert olan kadınlarımız, toplumda ve ailede önemli roller üstlenmektedir. Gerek inancımız, gerek medeni hukukumuz, gelenek, görenek ve adetlerimiz kadına büyük önem vermektedir. Toplumda medeniyet düzeyi, insan haklarının en önemli parçası olan kadın haklarına verdiği değerle ölçülmektedir.Kadının ihmal edildiği bir toplumun varlığını sağlıklı bir şekil de sürdürmesi mümkün değildir. Kadınların her alanda kendini göstermelerini yanı sıra, faaliyetlere yönetime ortak olmaları gerekmektedir.Aile kurumunun temel taşı olan kadınlarımızın, hayatın bütün alanlarına etkin bir şekilde katılmalarına imkân sağlayacak şartları hazırlamak hepimizin ortak sorumluluğudur.Her şeyin en güzeline layık olan kadınlarımızın Dünya Kadınlar Gününü kutluyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum.