Eski Zonguldak Milletvekillerinden Ereğlili Kemal Anadol, Gazi Alemdar Müze Gemisi’ne “İstiklal Madalyası” verilmesi için; en başta milletvekilleri, vali, kaymakam, belediye başkanı ve siyasetçilerin harekete geçmesini istedi.

Kurtuluş Savaşı’nda tek deniz çatışması Kdz. Ereğli’de Alemdar Gemisi’ne el koyan Fransızlardan kurtarılması sırasında yaşanmıştı. Bu savaşın deniz şehidi de bu çatışmada verilmiş ve daha sonra bu geminin tıpatıp aynısı Ereğli’deki tersanelerde, Alemdar Derneği’nin öncülüğünde; Karadeniz Bölge Komutanlığı, Erdemir, Belediyenin desteğiyle yapılmış ve müze olarak hizmete girmişti.


Bu gemiye “İstiklal Madalyası” verilmesi için ilçe halkının talepleri imzaya dönüşüp kısa zamanda toplanan 50 bin imza ile başvurulan Kdz. Ereğli Belediyesi meclisi de oy birliği ile bu talebi kabul edince iş TBMM’nin alacağı karara kalmıştı.

 
İşte bu süreçte, konunun ötelenmemesi yönündeki istekler devam ederken, İzmir’de yaşayan Zonguldak ve İzmir eski Milletvekillerinden Kemal Anadol, gazetemizde yayımlanan haberden sonra yazılı bir açıklama göndererek girişime destek verdi.

 
Deneyimli siyasetçi Anadol, Şimdi Ereğli Belediye Başkanı, il Genel Meclisi Üyeleri, Kaymakamı, Zonguldak Valisi ve her şeyden önemli tüm Zonguldak Milletvekillerine düşen bir görev var. Geçen dönemlerde kadük olan teklifi tekrar TBMM gündemine almak için harekete geçmek. Ereğli Belediye Başkanı, parti farkı gözetmeksizin tüm Zonguldak Milletvekillerini davet etmeli ve TBMM'ne sunulacak kanun teklifinin hazırlanmasını sağlamalıdır.” Dedi.

 


Anadol yazılı açıklamasında görüşlerini şöyle bildirdi:

“KARADENİZ KIYILARINDAKİ DELİKANLILAR”

 Alemdar gemisi maalesef henüz tarihin karanlıklarından çıkarılamamış İstiklal Harbi Deniz Mücadele bölümünün en önemli figürüdür. 

 Uzun süren soğuk savaş dönemi koşulları etkisiyle ve çeşitli nedenlerle açıklanamayan iki gerçeği yüz yıla yakın bir aradan sonra kabul etmek durumundayız. Birincisi, o günkü Sovyet Rusya'nın top, tüfek, mühimmat ve mali yardımı olmasaydı bu savaşı kazanmamız çok zor, hatta olanaksızdı. Genelkurmay Başkanlığı yayınları da bu tezi doğrulamaktadır. İkincisi bu yardımlar, Novorossiski, Tuapse, Batum limanlarından Anadolu'ya taşınmasaydı yine sonuç almak mümkün olmayacaktı. Nitekim Mustafa Kemal Paşa zaferden sonra: "Gözüm Sakarya'da, Dumlupınar'da, kulağım Karadeniz’deydi" diyecekti.

 

“EREĞLİ HALKI ZIRHLILARA KAFA TUTTU”

Kurtuluş Savaşı Deniz Destanını yazanlar da, İstanbul'daki ailelerini bırakarak bu kutsal isyana katılan Bahriye Zabitleri ve takalarla yoktan var edilen donanmaya nefer yazılan Karadeniz kıyılarındaki delikanlılardı.

 

Alemdar işte böyle bir mücadelenin en öndeki kahramanıdır. Kurtuluş Savaşı'nın tek deniz muharebesini gerçekleştiren gazi gemidir. Tayfalarının önemli bir kısmı da benim okul ve mahalle arkadaşlarımın dedeleriydi. Onları yapılan mütevazi törenlerde armağan edilen cep saatleri ve çiçek buketleriyle anımsıyorum.

 

Bir şehit vererek sonuçlanan olaydan sonra Ereğli, halkı ve yöneticileriyle limana gelen ve toplarını şehre çeviren Fransız zırhlılarına kafa tutmuş, boyun eğmemiştir. O günkü Ereğli, İstanbul'daki Padişahçıların değil hiç tereddüt etmeden Kuvayı Milliye’nin yanında saf tutmuştur. Esir alınan Fransız Yüzbaşısı Tilli ve askerlerinin geri verilmesi bir antlaşmayla gerçekleşmiş ve ilk kez Ankara Hükümeti dolaylı da olsa tanınmıştır. 

 

“SEMPATİK BASKI YAPILMALI”

Bu konuda geç de olsa sevindirici gelişme olmuş, Dernek, Deniz Kuvvetleri, Belediye ve Tersane sahip ve çalışanları Alemdar müze-gemisini bire bir gerçekleştirmişlerdir.

Şimdi Ereğli Belediye Başkanı, il Genel Meclisi Üyeleri, Kaymakamı, Zonguldak Valisi ve her şeyden önemli tüm Zonguldak Milletvekillerine düşen bir görev var. Geçen dönemlerde kadük olan teklifi tekrar TBMM gündemine almak için harekete geçmek. Ereğli Belediye Başkanı, parti farkı gözetmeksizin tüm Zonguldak Milletvekillerini davet etmeli ve TBMM'ne sunulacak kanun teklifinin hazırlanmasını sağlamalıdır. Sonra da değerli vekillerimiz bu yasa önerisinin öncelik ve ivedilikle görüşülmesi için TBMM'deki kendi Grup yöneticilerine sempatik baskı yapmalıdırlar.

 

Ereğli'de Alemdar gemisi "GAZİ"  ünvanını  çoktan hak etti. Ama bu sıfatı yasallaştırmak gerek. Olayın 96. yılı yaklaşırken bu çaba artık bir vatan borcu haline gelmiştir.

 

Eski bir Zonguldak Milletvekili olarak parlamenter arkadaşlarımın bunu gerçekleştireceğine inanıyorum.