Kdz.Ereğli'de son günlerde yaşanan orman ve çalılık yangınlarının artışı dikkat çekiyor. Ereğli Orman İşletme Müdürü Kadir Aydın Doğan, yangın konusunda en tehlikeli döneme girildiğini belirtirken, çıkan yangınların vatandaşların dikkatsizliği ile meydana geldiğini söyledi. Doğan, anız yakan vatandaşlarında bu konuda daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Ereğli Orman İşletme Müdürü Kadir Aydın Doğan, yangın mevsiminin en tehlikeli zaman diliminin yaşandığını belirtti. Aşırı sıcak havalarda iyice kuruyan otların ve ağaçların kuru yapraklarını dökmesinin, yanıcı madde artışı yarattığına dikkat çeken Doğan, vatandaşları anız yakmamaları konusunda uyardı.
Ağustos ayı sonlarına doğru artan orman ve çalılık yangınlarında yaklaşık 2 hektarlık alan yandı. Yangınlara zamanında yapılan müdahale ise daha fazla alanın yanmasına engel olurken, Orman İşletme Müdürü Kadir Aydın Doğan, özellikle anız yakan vatandaşların çok daha dikkatli olmasının gerektiğini söyledi. Doğan konuşmasında, "Şu ana kadar Orman İşletme Müdürlüğümüze bağlı Çaylıoğlu, Cuma, Ereğli belde ve şefliklerinde 3 yangın meydana geldi. Meydana gelen yangınlarda yaklaşık 2 hektarlık alan zarar gördü. Bu yangınlar örtü yangınlarıydı. Bozuk alanlarda gerçekleştiği için ağaçlarımıza zarar gelmedi. Ancak havaların oldukça sıcak gitmesi nedeniyle özellikle vatandaşlarımızı anız yakmamaları konusunda uyarıyoruz. Çünkü hava sıcaklıkları yüksek seyrediyor. Aldığımız bilgilere göre de bu sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde olmaya devam edecek. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmaları gerekiyor. Çünkü söz konusu 3 yangın dikkatsizlik nedeniyle çıktı. Çaylıoğlu'nda çay demlemek isteyen ve ateş yakan bir çobanın sebebiyet verdiği orman yangının da bir hektar alan zarar gördü. Kandilli' de ise yol kenarına atılan bir sigara yangına neden oldu." dedi.

KURU OTLAR ÇOK KOLAY YANIYOR
Havaların sıcak olması sebebiyle otların kuruduğunu ve bu otlarında çok kolay yandığına dikkat çeken Doğan "Hava sıcaklıkları uzun süredir oldukça yüksek devam ediyor. Bu nedenle de otlar kurudu. Ormanlarımızda ki ağaçlarda sonbahar nedeniyle yapraklarını döküyor. Halk arasında 'GAZEL YANGINI' denen yangınlar gerçekleşiyor. Yaprakların yere dökülmesi, otların kuru olması ve bu durumda bir de anız yakılması nedeniyle anız yangınları çıkıyor. Bu konuya çok dikkat edilmesi gerekiyor. Hava sıcaklığının yüksek olması, ağaçların kuru yaprakları dökmesi ve otların da kuruması nedeniyle ormanlarımızda yanıcı madde artışı oluyor. Buda yangınların en büyük nedenlerinden birisi. Halkımızın çok dikkatli ve uyanık olması gerekiyor. Bu ara, yağmur yağıncaya kadar orman ve yol kenarlarında, yolculuk yaparken sigara atmamalarını ve anız yakmamalarını rica ediyoruz. Yangın mevsimi içerisindeyiz ve ormanlık alanlarda piknik yapılması da çok tehlikeli ve yasak." diye konuştu.