Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Enis Kıran, vergilerdeki yeni düzenlemelerin vatandaşın cebini yakacağını belirterek çeşitli bilgilendirmelerde bulundu.

 "Torba yasası ile getirilen yeni vergi düzenlemeleri cebimizi fena yakacak" diyerek açıklamasına başlayan Kıran şu bilgileri verdi:

 

"SADECE BİNEK OTOMOBİLLERİ KAPSAYACAK"

"Düzenlemenin temelinde vergi artışı yatıyor. Motorlu Taşıtlar Vergisindeki yüzde  40 artış en çok dikkat çekeni oldu.Motorlu Taşıtlar Vergisi artışı sadece binek otomobilleri kapsayacak. Diğer araçlarda ise değerleme oranı baz alınacak.Geçen yıl tüm taşıtların MTV 'si  yüzde 3.83 'lük değerleme oranına göre artmıştı. Bu zamla MTV 68 lira ile 23 bin 586 lira arasında bulunuyordu. Ocak'ta 12 milyon otomobil sahibinin ödeyeceği MTV vergisi yüzde 40 artınca en düşük vergi 95 liraya en  yüksek otomobil vergisi ise 33 bin 20 liraya çıkacak.

 

VERGİSİZ DEĞERİ DİKKATE ALINACAK

Ocak ayında tescillenen binek arabaların vergisi hesaplanırken, aracın vergisiz değeri dikkate alınacak. Mevcut MTV sisteminde sadece motor hacmi ve araç yaşı belirleyici olacak. Yeni sistemle birlikte aracı ülkeye giriş fiyatı artıkça vergi değeri de yüzde 10-20 ekstra şeklinde artacak. Bu da lüks araçların MTV sinde önemli artışlara neden olacak. Torba yasadan çalışanlarda etkilenecek. Aldıklara maaşa göre vergiye tabi olacağından,ne kadar vergi ödeneceği vergi dilimindeki  yüzde ve matrah aralığı ile vergi alındığından, yüzde % 3 lük yeni  vergi oranı artışıyla  birlikte 5000 TL bürüt maaşı olan vatandaş toplam 510 lira daha fazla vergi ödemiş olacak.

 

AÇIKTA SATILAN TÜTÜN

Açıkta satılan tütünde son dönemlerde ciddi artışlar olmuştu. Açık tütünün sigara kağıdına sarılmak zorunluluğu olması dolayısıyla makaron kullanıldığından, Makaronlar da ÖTV Vergisine tabi tutularak yaklaşık 20 adet makarondan 2.12 lira vergi alınacak.

 

KİRA GELİRLERİ

Kira gelirleri götürü ve gerçek gider olmak üzere iki türlü beyan edilebiliyor. Götürü gideri tercih edenler yıllık kira gelirinden istisna tutarını düştükten sonra kalan kısmından yüzde 25 daha indirim yapılıyordu. Bu oran yeni düzenlemeyle yüzde 15 indiriliyor. Böylece 1000 lira kira geliri elden 123 lira daha fazla vergi  ödemiş olacak. Dağıtılmayan kurum karlarına yüzde 1 oranında vergi getirilirken, Kurumlar vergisi bankalar ve finans sektörü için yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkarılıyor.

 

MOBİLYA VE BEYAZ EŞYA

Mobilya ve beyaz eşyada yapılan vergi indirimleri Ekim ayı itibariyle sonlandırılıyor. Beyaz eşyada  ÖTV  6.7 oranına Mobilyada KDV oranı yüzde 8'den yüzde 18 çıkmış oluyor. Şans oyunlarından alınan ikramiyenin vergi oranı, yüzde 10'dan yüzde yirmiye çıkarken, meyveli gazoz ve enerji içecekleri yüzde 25 ÖTV tabi oluyor.

 

SINIRLANDIRILIYOR

Engellilere  sağlanan ÖTV'siz binek aracı alma imkanı vergisiz fiyatı 70 bin liranın altında olan araçlarla sınırlandırılıyor. Sonuç olarak torba yasasında çıkan yeni düzenlemeler ve vergi artışları Kasko ve sigorta fiyatlarını artıracak. İnternet ve telefon görüşmeleri daha pahalı olacak. Kredi faizleri yükselirken, kira artışları da kiracıları hayli üzecek gibi görünüyor"