TBMM Adalet Komisyonu Üyesi  CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk  “24 Temmuz 1908’de, II. Abdulhamit’in yaklaşık 33. yıl süren “Baskıcı” yönetimi sona erdi ve II. Meşrutiyet ilan edildi. “Osmanlı Matbuat Cemiyeti” adıyla örgütlenmiş gazetecilerin büyük bölümü meşrutiyeti sevinçle karşıladılar. Artık, II. Abdülhamit’in gazetelere uyguladığı sansürün karşısına dikilebileceklerdi. 1876’dan kalma sansür kararnamesini uygulatmayacaklardı. O güne kadar uygulanan, sansür memurları yayından önce gazeteleri kontrol edemeyecektir” ifadelerinin yer aldığı basın bayramı kutlama mesajında görüşlerini şu sözlerle bildirdi:  

 

“Meşrutiyetin ilan edildiği günün gecesinde İkdam gazetesinin sahibi Ahmet Cevdet ile Sabah Gazetesi sahibi Mihran Efendiler, gazete provalarını görmek için gelen sansür memurlarını aynı sözlerle geri çevirdiler: “gazeteler hürdür, sansür yasaktır.”

 

24 Temmuz Cumhuriyet Dönemi’nde Türk basınından sansürün kaldırılması ve basın bayramı olarak ilan edildi.

 

Demokrasimizin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan, hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı basındır...

 

Halkın bilgi edinme özgürlüğünü yasal sınırlar içinde sonuna kadar sunan, ekonomik ve sosyal sorunları cesaretle irdeleyen, iletişimde köprü görevi görerek sorumluluk duygusuyla hareket eden, kamuoyunu aydınlatmak ve bilgilendirmek için, özveriyle her ortamda ve her koşulda, meslek ilkelerine bağlı olarak görevini yerine getiren basın çalışanlarımızın “Basın Bayramını” kutlar,  sevgi ve saygılar sunarım.”