Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü Ayaş Jeotermal Sondaj Sahası’nda 22 Eylül 2013 tarihinde meydana gelen iş kazasında ağır yaralanan ve SGK Dışkapı Hastanesi’ne kaldırılan Vedat Gücer (32) tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Kazada yaralanan Ali Uslu’nun tedavisine ise Sincan Devlet Hastanesi’nde devam ediliyor.

Cenazesi 26 Eylül 2013 tarihinde Sivas Yukarı Tekke Kabristanı’nda  toprağa verilen Vedat Gücer evli ve iki çocuk babasıydı. Gücer, 5 yıldır MTA’da çalışıyordu.

 

 

Ayaş Jeotermal Sondaj Kampı’nda 1300 metre derinliğe sondaj yapan WR-6 makinasında kule şefi olarak görev yaparken halat kopması sonucu meydana gelen kazada ağır yaralanan Vedat Gücer, SGK Dışkapı Hastanesi’ne kaldırılarak ameliyata ardından yoğun bakıma alındı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen Gücer, kurtarılamayarak 24 Eylül 2013 tarihinde hayatını kaybetti.

Vedat Gücer için MTA Sivas Bölge Müdürlüğü önünde bir tören düzenlendi. Törende MTA Sivas Bölge Müdürü Emrah Ayaz, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, MTA Sondaj Dairesi Başkanı Cengiz Erdem birer konuşma yaptılar.

MTA Sivas Bölge Müdürü Emrah Ayaz, Gücer’in çalışkanlığı, dürüstlüğü ve sevecenliği ile tanındığını, herkes tarafından takdir edilen bir kişi olduğunu belirterek, ailesine, yakınlarına başsağlığı, Vedat Gücer’e rahmet diledi.

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş da Vedat Gücer’i kısa bir süre önce tanıma fırsatını bulduğunu ancak onun vermiş olduğu pozitif enerjiyle kendisini 40 yıldır tanır gibi yakın hissettiğini ifade ederek, “Nitekim kaza anından itibaren sadece işçi arkadaşları değil, MTA’nın tüm çalışanları ve yöneticileri 2 gün boyunca hastane kapısından ayrılmayarak, Gücer’in sağlığı ile ilgili sevindirici bir haberi beklediler, onun için dua ettiler.

Vedat Gücer’i kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içindeyiz. GMİS ve şahsım adına ailesine, yakınlarına ve camiamıza başsağlığı diliyorum. Sevgili kardeşimiz Vedat Gücer’e Allah’tan rahmet diliyorum.

O, GMİS ailesinin bir ferdiydi. Geride kalan ailesine, çocuklarına aynı şekilde GMİS ailesi olarak sahip çıkacağız.

Hepimizin başı sağolsun, Gücer karderdeşimizin mekanı cennet olsun” dedi.

Gücer’in cenazesi MTA Sivas Bölge Müdürlüğü önünde düzenlenen törenin ardından evine götürüldü ve burada helallik alınarak dualar edildi.

Vedat Gücer’in cenazesi 26 Eylül 2013 tarihinde Sivas Ulucami’de öğlen namazını müteakiben kılınan cenaze namazının ardından Yukarı Tekke Kabristanı’nda gözyaşları arasında toprağa verildi.

Gücer’in cenaze törenlerine; MTA Sivas Bölge Müdürü Emrah Ayaz, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, MTA Sondaj Dairesi Başkanı Cengiz Erdem, GMİS MTA Şube Başkanı Sadi Deynez, Şube Sekreteri Hüseyin Erkoç, Şube Mali Sekreteri Kamil Gökçeoğlu, Şube Teşkilat Sekreteri Cüneyt Engin, GMİS eski Genel Sekreteri Taci Alkaya, GMİS Sivas Bölge Baştemsilcisi Sami Kuldemir, GMİS Genel Başkan Danışmanı Turhan Oral, ailesi, yakınları, MTA çalışanları ile çok sayıda seveni katıldı.

 

MTA GMİS ŞUBE BAŞKANI SADİ DEYNEZ;

“TAŞERONA SON VERİLMELİ”

Kaza hakkında bilgi veren GMİS MTA Şube Başkanı Sadi Deynez, son yıllarda sondaj kampı kurulan yerlerde yakın köylerden alınan taşeron işçilerin de çalıştırıldığını belirterek, “Bu vasıfsız işçilerin işe uyumunu sağlamak zaman alıyor ve usta arkadaşlarımız bunun için yoğun çaba harcıyorlar.

Ne yazık ki bu kazada bu yanlış uygulamanın da etkisi var. Yasal olarak baktığımızda kanunda asıl işlerin taşerona verilemeyeceği belirtilmesine rağmen yakın köylerden alınan bu arkadaşlarımız asıl işlerde çalıştırılıyor.

Taşeron uygulamasının yanlış olduğunu tüm ilgililere anlattık. Köylerden 3-4 ay çalıştırılmak üzere alınan arkadaşların işe adapte olamadığını belirttik ve kadrolu, eğitimli arkadaşlarla sondaj kamplarındaki işçi ihtiyaçlarının giderilmesini ve makine kadrolarının oluşturulmasını istedik.

Ne yazık ki kamu kurumlarına işçi aldırmak dünyanın en zor işi haline geldi.

Artık bu tür uygulamalarla kar etme mantığı terk edilmelidir” dedi.

Deynez, kaza sonucu hayatını kaybeden Vedat Gücer’e rahmet diledi.