Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği okul öncesi kurumlarına, ana sınıflarına, öğrenci kayıtlarının devam ettiğini belirtilerek öğrenci velilerine, “Çocuklarımızı geleceği için okul öncesi yaş grubundaki çocuklarımızı okul öncesi eğitim kurumlarına gönderelim” çağrısında bulundu. Eğitim Sen Kaymakamlık ve Milli Eğitim Müdürlüğünün de özellikle köylerde okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmaya yönelik çalışma başlatıp, servis, yemek ve yardımcı personel ücreti gibi zorunlu giderlerinin devlet tarafından karşılanması için çalışma başlatmasını istedi.

 

Eğitim Sen’in öğrenci velilerine çağrısında şöyle denildi:

 

DEĞERLİ VELİLER,


Evde ailenin çocuğa sağlayamadığı eğitimi vermek ve düzenli bir öğretim programına başarı ile katılmaya hazırlanmak için bu alanda yetişmiş öğretmenlere ihtiyaç vardır. Okul öncesi eğitim kurumları, günümüzde ailelere gerekli eğitim desteğini sağlayan, yol gösteren, ailelerin sorumluluklarını belirli ölçüde azaltabilecek temel kurumlar olarak önemli bir işlevi yerine getirir.

İşte bu nedenlerle 3-6 yaş grubundaki çocuklarımızı bu alanda yetişmiş öğretmenlere emanet edelim ve okul öncesi eğitim kurumlarına gönderelim. Unutmayalım ki okul öncesi eğitim; eğitimin temeli ve geleceğimizin garantisidir.”

 

KAYMAKAMLIK VE MİLLİ EĞİTİM OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ YAYGINLAŞTIRMAYA YÖNELİK ÇALIŞMA BAŞLATIP, ZORUNLU GİDERLERİ KARŞILAMALIDIR

 

Eğitim Sen açıklamasında Zonguldak merkez ve diğer ilçelerle karşılaştırıldığında Çaycuma’da müftülüğün ve cemaatlerin açtığı 4-6 yaş sıbyan mekteplerinin sayısının dikkat çekici şekilde fazla olduğu ve bu durumun okul öncesi eğitim kurumlarındaki öğrenci sayısının azalmasına, ana sınıflarının kapanmasına ve öğretmenlerin de norm fazlası olmasına neden olduğuna dikkat çekildi. Okul öncesi eğitim kurumlarına alternatif hale getirilmek istenen 4-6 yaş sıbyan mekteplerinde öğretmenlik vasfı olmayan kişilerce eğitim bilimi ve pedagojisine aykırı bir şekilde eğitim verildiği belirtildi.

 

Kaymakamlığın ve Milli Eğitim Müdürlüğünün özellikle köylerde okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmaya yönelik bir çalışma yapması gerektiği ve öğrenci velilerine ekonomik anlamda ciddi bir yük olan servis, yemek, yardımcı personel ücreti gibi giderlerin devlet olanaklarıyla karşılanması için çalışma başlatılması gerektiği vurgulandı.

 

ÇAYCUMA’DAKİ ANAOKULU VE ANASINIFLARI

 

Eğitim Sen açıklamasında bağımsız anaokullarının, 36 aydan; anasınıflarının ise 48 aydan itibaren öğrenci kabulü yaptığı belirtildi. Çaycuma merkez, belde ve köylerinde geçen yıl anasınıfı okullarının listesi aşağıdadır. Ayrıca bu listede yer almayan okullarda da velilerin talebine göre anasınıfı açılabilmektedir. 


Bağımsız Anaokulları: Çaycuma Anaokulu, Hayriye-Hayrullah Saki Anaokulu, Perşembe Anaokulu, Saltukova Çocuklar Gülsün Diye Anaokulu.

Anasınıfı Bulunan Okullar: 75. Yıl İlkokulu, Ahatlı Akçaalan İlkokulu, Akçahatipler İlkokulu, Atatürk İlkokulu, Basat İlkokulu, Burunkaya Şehit Emrah Kartal İlkokulu, Çayır İlkokulu, Çomranlı İlkokulu, Çömlekçi İlkokulu, Gemiciler Ortaokulu, Güzelyaka Ayça Yazıcıoğlu İlkokulu, Hacılar İlkokulu, Helvacılar İlkokulu, Hisarönü Zübeyde Hanım İlkokulu, Kadıoğlu İlkokulu, Kalafatlı İlkokulu, Karapınar Abdullah Güpgüpoğlu İlkokulu, Kayıkçılar İlkokulu, Kerimler Boyacıoğlu İlkokulu, Mimarsinan Ortaokulu, Muharremşah İlkokulu, Nebioğlu İlkokulu, Saltukova İlkokulu, Şehit Hasan Yağlı İlkokulu, Uluköy İlkokulu, Velioğlu İlkokulu.

ÇAYCUMA’DA KAMPANYA YÜRÜTÜLMÜŞTÜ

Eğitim Sen tarafından okul öncesi eğitimin zorunlu, parasız ve tam gün olması için Çaycuma’nın altı farklı noktasındaki billboardlara afişler asılmış, imza kampanyası başlatılmış ve  3 bin adet “Okul öncesi eğitim neden önemlidir?” başlıklı broşür bastırılmıştı. Çaycuma halının yoğun bir ilgi gösterdiği kampanyada kısa sürede toplanan binlerce imza Milli Eğitim Bakanlığına gönderilmişti.