* Milli Eğitim Bakanlığı SBS sonuçlarıyla ilgili okulların başarı sıralama listesini sır gibi saklarken bazı okulların 'Sıralamada en iyi okul biziz' diye reklam yapması tepki alıyor.

* Bu tür reklamlara büyük tepki gösteren Türkiye Özel Okullar Derneği Sınav Yürütme Kurulu Başkanı Nurullah Dal, okulların başarı oranıyla ilgili listenin özel okullarda kesinlikle olmadığına dikkat çekti. Dal,  velilere yaptığı çağrıda da aldatmaya dönük bu reklamlara inanmamalarını da belirterek okullara  'neye göre birincisin' sorusunu yöneltmelerini istedi.

* Bölgemizde de bu tür reklamlarla velileri yanıltıldığına işaret eden bazı veliler, Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerini göreve çağırarak  Bakanlık,  başarı sıralamasının açıklanmadığını ve hiç kimsenin elinde böyle bir liste bulunmadığını ifade ederken, biz öğrenci velilerinin  aldatılmasına da  il ve ilçe yetkilileri fırsat vermemeli sözleriyle konuya duyarlı olunmasını istediler.

SBS sonuçları açıklanınca, bazı özel okullar kendilerini başarılı göstermek için reklamlara başlarken,  Milli Eğitim Bakanlığı'nın bakan, müsteşar  ve Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürünün dışında kimsede liste olmadığı açıklandı. Bakanlığın bu açıklamasına rağmen, ellerinde herhangi bir liste varmış gibi Sıralamada en iyi okul biziz sözleriyle reklamlara başlamaları velilerin yanıltılması ve dolayısıyla  kandırılması olarak değerlendiriliyor.


Habertürk Gazetesine konuşan Türkiye Özel Okullar Birliği Sınav Yürütme Kurulu Başkanı Nurullah Dal bu konuda  'Veliler başarı sıralaması ilan eden okullara itibar etmesin. Sıralamada en iyi okul biziz diye kendini birinci ilan eden okullara 'neye göre birincisin' diye sormalarını istiyoruz dedi.


Nurullah Dal, velilerin bu konuda dikkatli olup kendi kendini birinci ilan edenlere inanmamalarını da istediği açıklamasında, 'Özel okullara öğrenci yerleştirmesi yapılırken kullanılmak üzere liste daha önce derneğimizce paylaşılırdı. Bu yıl bizde de yok. Şu anda her okul sadece SBS'ye giren öğrencilerinin  e-okuldan sınav  başarılarını toplu olarak alıp ortalamalarını bulabilir. Diğer okullarla karşılaştıramayacağından kim birinci, kim ikinci bunu bilemez. 'Bu okul birinci çıkarıyor. Türkiye'nin en iyi okulu' gibi ifadelere veliler aldanmasın. Çünkü sıralamayı onlar da bilmiyor. Veli okula gittiğinde mutlaka devletin resmi verilerinden oluşan e-okullarına baksın' sözleriyle konuştu.

Dal ayrıca, bu tür velileri yanıltıcı beyanda bulunanların da cezalandırılmasını  istedi.

Bu konuyla ilgili gazetemizi bilgilendiren bir çok veli de, il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerini göreve davet ederken, Bakanlık,  başarı sıralamasının açıklanmadığını ve hiç kimsenin elinde böyle bir liste bulunmadığını belirtip  'biz öğrenci  velilerinin  aldatılmasına da  il ve ilçe yetkilileri fırsat vermemeli. Öğrencimizi teslim edeceğimiz okul  yöneticilerin, yanıltıcı bilgiler ile bizi yönlendirmesi haksızlıktır. Hile ile öğrenci avına çıkmış zihniyetin istediği gibi hareket etmesine izin verilmemeli' dediler.