HALK MEMNUN ALIP  SATICILAR  ŞİKAYETÇİ: Açık bir dille ifade etmek isterim ki bu yıla kadar ödenen emlak vergilerinden hiçbir vatandaşımızın şikayeti yoktur; ancak sürekli arsa alıp satan ya da arsa kapatan bazı emlakçılar, bu alım-satımlarda yüksek vergiler ödemek zorunda kaldıkları için şikayet ediyorlar.

 

VATANDAŞIN DURUMU DİKKTATE ALINMALI: Daha evvelden gelen fiyat dalgalanmalarında bir yanlışlık yapılmışsa, bu yanlışlıkların da Takdir Komisyonu tarafından değerlendirilip gerekirse düzeltme yapılabileceğini düşünüyorum…

 

Kdz. Ereğli’de emlak rayiçlerini belirleyecek olan “Emlak Takdir Komisyonu”nun toplandığı bildirildi. Kdz. Ereğli Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ilk toplantıyla ilgili olarak Kdz. Ereğli Belediyesi’nin Basın Danışmanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, tespit edilen üyelerin katılımıyla oluşturulan komisyonda Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın görev almadığı bildirildi.

 

Komisyonun Belediye Başkanını yapılan ilk oturuma “konuşmacı” olarak davet ettiğinin belirtildiği açıklamada Posbıyık’ın “Vatandaşın emlak vergilerinden şikayeti yok” dediği vurgulandı.

 

Posbıyık’ın   yeni emlak vergisi takdirlerinin Karadeniz Ereğli için hayırlı olmasını dilediğinin ve  , takdir komisyonunda görev almamasına rağmen kentin belediye başkanı olarak tavsiyelerde bulunup düşüncelerini paylaştığının kaydedilen açıklama şöyle:

 

“VATANDAŞIN EMLAK VERGİLERİNDEN ŞİKAYETİ YOK”

Karadeniz Ereğli’de hiçbir vatandaşın, ödemekle yükümlü oldukları emlak vergisi oranlarından şikayeti olmadığını; ancak, arsa kapatanların yüksek oranda vergi ödemek zorunda kaldıklarından dolayı şikayet ettiklerini belirten Belediye Başkanı Posbıyık,2014 yılında uygulanacak yeni emlak vergisi oranlarında da, Karadeniz Ereğli ekonomisinin durumu göz önüne alınarak herhangi bir artışın yapılmasından yana olmadıklarını, ancak bu konuda nihai kararın Takdir Komisyonu’nda olduğunu ifade etti.   Başkan Posbıyık konuşmasında şu görüşleri sundu:

 

“EMLAK VERGİ ORANLARINI  BAŞKANLAR BELİRLEMEZ”

“… Kimlerden oluştuğu yasayla belirlenen Emlak Vergisi, dört yılda bir emlak vergisi fiyatlarını, kentin ekonomik şartlarını göz önünde bulundurarak belirliyor. Bazıları bu emlak vergilerinin oranlarını sadece belediye başkanının belirlediğini sanarak yanlış bir düşünce içinde oluyorlar. Ben bu yılki Takdir Komisyonu’nda görev almadım, ancak düşüncelerimi ve takdirlerimi bu konuşmayla paylaşmak istedim. Açık bir dille ifade etmek isterim ki bu yıla kadar ödenen emlak vergilerinden hiçbir vatandaşımızın şikayeti yoktur; ancak sürekli arsa alıp satan ya da arsa kapatan bazı emlakçılar, bu alım-satımlarda yüksek vergiler ödemek zorunda kaldıkları için şikayet ediyorlar…”

 

“KOMİSYON  DÜZELTMELİ”

“… Vatandaşımızın durumu dikkate alındığında Karadeniz Ereğli’de emlak vergileri konusunda olumsuz hiçbir nokta yoktur. Ancak yine de, daha evvelden gelen fiyat dalgalanmalarında bir yanlışlık yapılmışsa, bu yanlışlıkların da Takdir Komisyonu tarafından değerlendirilip gerekirse düzeltme yapılabileceğini düşünüyorum…”      

 

KARAR KOMİSYONLARIN”

“ …Karadeniz Ereğli Belediyesi olarak, kentimizin ekonomik şartlarını göz önünde bulundurduğumuzda, 2014 yılı arsa birim değerlerine zam yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Elbette arsa birim değerlerine zam yapılıp yapılmayacağı konusunda karar Takdir Komisyonu üyelerinindir. Dolayısıyla da Takdir Komisyonu‘nun Karadeniz Ereğli insanının durumunu göz önüne alıp en uygun ve en doğru kararı vereceğine yürekten inanıyorum…”

 

KOMİSYONLAR NASIL OLUŞUYOR?          

            Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve 05.03.2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Emlak Vergisi Kanunu’nun 2013/1 seri numaralı iç genelgesi doğrultusunda, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 49.maddesinin (b) fıkrasında, oluşturulan Takdir Komisyonları’nın bu tespitleri yaparken uyacakları kıstaslar açıkça ifade ediliyor. Takdir Komisyonları’nın, arsa ve araziye ait asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin dört yılda bir yaptıkları takdirler ve tahakkuk işleminin, yapılacağı sürenin başlangıcından en az altı ay önce karara bağlanması gerekiyor. Karara bağlanması gereken tespitlere, Emlak Vergisi’nin 33.maddesinin 8.fıkrasına göre yapılacak takdirler de dahil olacak. Arazi ve arsalara ait olan bu takdirler, yapılacağı sürenin en az altı ay öncesinden karara bağlandıktan sonra kent merkezlerindeki ticaret ve sanayi odaları, ziraat odaları ve ilgili muhtarlıklara da bildirilecek.

            Arsa ve arazilere ait asgari ölçüde birim değerinin tespiti 213 sayılı kanun gereğince kurulan takdir komisyonlarınca yapılıyor. Arsalara ait Takdir Komisyonu, 213 sayılı Kanun’un 2.fıkrası uyarınca;

-          Belediye Başkanı’nın veya yerine vekil edeceği bir memurun,

-          İlgili belediyeden bir memurun,

-          Vergi Dairesi Başkanlığı bulunan kentlerde Vergi Dairesi Başkanı’nın veya onun görevlendireceği 2 memurun,

-          Tapu Sicil Müdürü veya onu temsil edecek bir memurun,

-          Ticaret ve Sanayi Odası tarafından seçilmiş bir üyenin,

-          İlgili olduğu arsalara ilişkin Organize Sanayi Bölgesi’ni temsil eden bir üyenin,

-          İlgili mahalle muhtarının katılımlarıyla oluşuyor.