Kdz. Ereğli Eğitim Bir Sen İlçe temsilciliği, 2014-2015 eğitim-öğretim yılının sona ermesi nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.  Eğitimin bire bir insan ilişkilerine dayanması bakımından hassas ve yorucu olduğu belirtilen açıklamada, eğitim çalışanları adına yaşanan sorunların bir an çözülmesini isteyen Eğitim Bir Sen Temsilciliği, “2014-2015 eğitim-öğretim yılı, öğrencilerimizin çalışma ve özverilerinin karşılığını görecekleri karne heyecanıyla sona ererken, öğretmenlerimiz, fedakârca çalışmalarının sonunda yenilenme ve taze bir başlangıç için dinlenme ve biriktirme dönemine giriyor. Eğitim, bire bir insan ilişkilerine dayanması bakımından hassas, o ölçüde yorucu lakin ülkenin geleceğini yoğurduğu için de kutlu bir çabadır. Yorgunluk, her türlü gayretin, bize ve tüm topluma bilgi, ahlâk, erdem ve elbette başarı olarak dönmesiyle yerini huzura, sevince bırakacaktır” dedi.

Sorunları başlıklar halinde veren Eğitim Bir Sen’in açıklaması şu şekilde:


‘GENEL YETKİLİ SENDİKA’

“Eğitim-öğretim alanında olumlu bazı adımların atılmasıyla birlikte eğitimin ve eğitim çalışanlarının birçok sorunu çözüm beklemektedir. Yeni döneme kadar, 19. Milli Eğitim Şûrası’nda alınan kararların uygulanması başta olmak üzere, “Genel Yetkili” sendika olarak, eğitim çalışanları adına aşağıda başlıklar halinde vereceğimiz sorunların çözümünü istiyoruz.

*Kamu görevlilerine kılık-kıyafet dayatma uygulamasından vazgeçilmelidir.

* Öğretmen ataması, ihtiyacı karşılayacak şekilde yapılmalıdır.

* Müfredat değiştirilmelidir

* Nöbet görevine ücret verilmelidir.

* Sınav görev ücretlerindeki adaletsizlik giderilmelidir.

* İstihdamda güçlük çekilen yörelerde görev yapan eğitim çalışanlarına ek tazminat verilmelidir

* Merkezi bütçeden, öğrenci başına ödenek uygulamasına geçilmeli, okullarda tahsildarlık dönemi artık tarihe karışmalıdır.

*Kariyer basamakları sorunu çözülmelidir.

 

‘BİR AN ÖNCE ÇÖZÜM GETİRİLMELİ’

Bakanlık, sona eren eğitim-öğretim yılının bilançosunu çıkararak, başta eğitim çalışanlarının mali ve sosyal hakları ile çalışma şartları olmak üzere eğitim-öğretime olumsuz etkisi olan sorunlara, ayrıca özellikle Zonguldak il genelinde ilgili yönetmelik maddesi gayet açıkken ve okulların idareci ihtiyaçları nöbet eylemleri de eklendiğinde had safhadayken gerekli çalışmaların yapılamamış olmasına bu konuda ilgili yetkililerin duyarsızlığı ve ihmali sonucu yaşanan sorunlara bir an önce çözüm getirmelidir. Ankarada yürürlüğe giren yönetmelikler, maalesef ilimize gelene kadar mutasyona uğrayarak teamüllere dönüşüyor. Birçok okulun yöneticisi eksik olmasına ve yönetmeliğin amir hükümlerine rağmen aylardır atamanın yapılamaması, en azından geçici görevlendirmelerin dahi yapılmamış olması bunun kanıtıdır.


‘VERİMLİ BİR YIL BEKLİYORUZ’

Şayet makul ve geçerli bir nedeni varsa kamuoyuyla paylaşılması gerekirdi. Yine İlköğretim öğrenci kayıtlarında yönetmeliğe rağmen adrese dayalı sisteme uyulmaması ve daha da önemlisi bağış adı altında kayıt esnasında velilerin yüksek miktarlarda para vermeye zorlanması ise diğer kanıtlardır. Bütün bunlar okullar arasında haksız rekabete neden olurken eğitimcilerin motivasyonunu da olumsuz yönde etkilemektedir. Önümüzdeki dönem bu sorunların aşıldığı ve her yönüyle daha verimli bir yıl bekliyoruz.

Bu vesileyle Kdz. Ereğli İlçemiz de dâhil olmak üzere Zonguldak ve tüm Türkiye’de Eğitim Bir Sen’e güç veren, yeniden yetkili sendika olmamızda emeği, desteği olan tüm üyelerimize bir kez daha teşekkür ediyor, tüm öğretmen ve öğrencilerimize iyi tatiller diliyoruz.”