Avrupa Birliği Bakanlığı Bakanlık Müşaviri Sahir Özdemir, vize muafiyeti sürecinin başarı ile tamamlanmasının ardından biyometrik pasaportlarla Türk vatandaşların 3 aydan kısa süreli kalışlar için Avrupa Birliği ülkelerine serbestçe seyahat edebileceklerini söyledi.

Haber (Mustafa Kemal Bektaş)
Türk Yerel Medyası AB Yolunda Projesi kapsamında Safranbolu'da düzenlenen 4. Bölgesel Bilgilendirme Seminerinde konuşan Bakanlık Müşaviri Sahir Özdemir, Avrupa Birliği ülkeleri tarafından vatandaşlarımıza uygulanan Schengen vizesinin kaldırılması hedefi çerçevesinde geçtiğimiz yıl önemli bir aşama kaydedildiğini belirtti.

VİZE MUAFİYET YOL HARİTASI
Özdemir açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 21 Haziran 2012'de AB Konseyi, Avrupa Komisyonuna vize muafiyeti süresini başlatma konusunda yetki vermiştir. Aynı tarihte geri kabul anlaşması parafe edilmiştir. Komisyon Türkiye için bir Türkiye için Taslak vize muafiyeti yol haritası hazırlamıştır. Taslak yol haritasında Batı Balkan ülkeleri için hazırlanmış olan yol haritalarında olduğu gibi bir dizi koşullar yer almaktadır. Avrupa Birliği'nin taslak vize muafiyeti yol haritasını ülkemizin hassasiyetlerini dikkate alarak nihai hale getirmesi halinde geri kabul anlaşması imzalanacaktır. Vize muafiyetinin gerçekleşmesine kadar olan sürede vatandaşlarımızın Schengen vizesi alırken çektiği sıkıntıyı hafifletmeye yönelik tedbirler çerçevesinde uzun süreli ve çoklu giriş vizeleri verilmesi, vize ücretlerinin indirimi, vize merkezlerinin yaygınlaştırılması, belli kategorilere giren kişilere ilave kolaylıklar sağlanması gibi tedbirler alınacaktır. 

BİYOMETRİK PASAPORT
Geri kabul anlaşması ile Ankara anlaşmasında ilgili ortaklık konseyi kararlarında ve ABAD'ın ilgili içtihadında ön görülen hak ve yükümlülüklere tam olarak saygı göstereceği hükme bağlanmıştır. Bakanlığımız ortaklık hukukundan kaynaklanan hakları takip etmekte ve savunmaktadır. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış 28 Mart 2012'de AB kurumlarına ve üye devletlere bir çağrıda bulunmuş ve vize kontrolü konusunda alınmış kararlara uyulmasını istemiştir. Vize muafiyeti süreci başarı ile tamamlandığında biyometrik pasaport hamili Türk vatandaşları 3 aydan kısa süreli kalışlar için AB ülkelerine serbestçe seyahat edebileceklerdir."

ALMANYA'DA 400 BİN ZONGULDAK'LI VAR
Yaz mevsiminin başlaması ile Çaycuma'da bulunan havaalanından Almanya'ya direk uçuşlar yapılmakta yaklaşık 400 bine yakın Zonguldak'lının Almanya'da gurbette bulunduğu belirtilmekte. Zonguldak'tan da vize işlemleri için çok sayıda kişi Ankara'da konsolosluklara vize talebinde bulunuyor.